Bazı yeni imidazol türevlerinin sentezleri ve antikandidal etkilerinin incelenmesi
Synthesis and anticandidal investigation of some new imidazol derivatives
  1. Tez No: 365315
  2. Yazar: FİRUZE DİYAR ALTUNDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN IŞIKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: imidazol, ditiyokarbamat, enfeksiyon, antifungal etki, imidazol, dithiocarbamate, infection, antifungal activity
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Son zamanlarda tüm dünyada mantar enfeksiyonlarında ciddi bir artış gözlenmiştir. Antifungal tedavi uzun süre ilaç kullanımını gerektiren bir sorundur. Tedavide kullanılan ilaçlara karşı direnç gelişimi en önemli problemlerdendir. Fungal enfeksiyonların görülme sıklığının artışı, bu enfeksiyonları tedavi etmek için yeni ilaçlara olan ihtiyacı artırmıştır. İmidazol halkası, yeni antifungal ilaç geliştirme çalışmalarında medisinal kimyacılar tarafından potansiyel antifungal etkisinden dolayı sıklıkla tercih edilmektedir. Be nedenle sunulan çalışmada bazı yeni imidazol türevlerinin sentezlenmesi ve antifungal etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmada laboratuvar şartlarında hazırlanan 2-Kloro-N-[4-((1H-imidazol-1-il)metil)fenil]asetamid bileşiği ile ditiyobarmat tuzlarının reaksiyonu sonucu 2-sübstitüetiyokarboniltiyo-N-[4-((1H-imidazol-1-il)metil) fenil]-asetamid türevleri elde edilmiştir. Bu bileşiklerin yapıları, IR ve 1H-NMR spektral bulguları ve elemental analiz sonuçları ile aydınlatılmıştır. Sentezlenen bileşiklerin antifungal etkileri Candida türleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ketokonazol standart antifungal madde olarak kullanılmıştır. Mikrobiyolojik çalışmalar sonucunda, sentezlenen bileşiklerin orta derecede antifungal etkinliğe sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, a significant increase in fungal infections all over the world have been observed. Antifungal therapy is a problem that requires the long-time use of drugs. The development of resistance to drugs used in the treatment is one of the most important problems. Increased incidence of fungal infections to treat these infections have increased the need for new drugs. Imidazole ring system is often preferred by medicinal chemists in new drug development studies due to its potential antifungal effect. Thus, in the present study synthesis of some new imidazole derivatives and investigation of their antifungal effects were purposed. In this study 2-substitutedthiocarbonylthio-N-[4-((1H-imidazol-1-yl)methyl) phenyl]-acetamide derivatives were prepared by the reaction of 2-Chloro-N-[4-((1H-imidazol-1-yl)methyl)phenyl]acetamide, prepared in laboratory conditions, and dithiocarbamate salts. Structures of these compounds were elucidated by IR and 1H-NMR spectroscopic methods and elementary analysis results. Antifungal activity of synthesized compounds was sceenned using Candida species. Ketoconazole is used as the standard antifungal agent. As aresult of microbiological studies It has been determined that synthesized compounds possess moderate antifungal activity.