Diyabetik retinopatide orbital kan akım değişikliklerinin renkli doppler ultrasonografi ile değerlendirilmesi
The evaluation of orbi̇tal blood flow changes in diabetic retinopathy with color doppler ultrasonography
  1. Tez No: 365356
  2. Yazar: SEVGİ MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FAHRİ HALİT BEŞİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Renkli Doppler ultrasonografi, diabetes mellitus, diyabetik retinopati, pik sistolik hız, resitivite indeks, Color Doppler ultrasound, diabetes mellitus, diabetic retinopathy peak systolic velocity, resistivity ındex
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Renkli doppler ultrasonografi ile diyabetus mellituslu bireylerde meydana gelen okuler kan akımındaki değişikliklerin incelenmesi ve diaybetik retinopatinin erken tanısına katkısının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 35-65 yaş aralığında olan toplam 122 birey (80 DM'lu hasta ve 42 sağlıklı birey) çalışmaya alındı. Diyabetik hastalar, retinopatisi bulunmayan grup, non-proliferatif diyabetik retimopati (NPDR) bulunan ve proliferatif diyabetik retinopatisi (PDR) bulunan grup olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Çalışmamızda oftalmik arter (OA), santral retinal arter (SRA), santral retinal ven (SRV) ve posterior silier arter (PSA) incelenerek pik sistolik hız (PSH), middiastolik hız (MDH), end diastolik hız (EDH), resitivite indeks (RI), pulsatilite indeks (PI) değerlerine bakıldı. Sonuçlar kontrol grubu ve diabetik gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: OA PSH, MDH'si kontrol grubunda anlamlı yüksek bulunmuştur. Resitivite indeksi PDR'si bulunan grupta kontrol grubuna göre anlamlı yüksek bulunmuştur. SRA'de PI değeri diyabetik olup retinopatisi bulunmayan grupta, kontrol grubuna ve NPDR olan gruba oranla anlamlı düşük bulunmuştur. Posterior silier arterde PSH kontrol grubunda ve NPDR olan grupta, diyabetik olup retinopatisi bulunmayan gruba göre anlamlı yüksek bulunmuştur. Resitivite indeks değeri diabetik olup retinopatisi bulunmayan grupta retinopatisi bulunan gruplarla karşılaştırıldığında anlamlı yüksek bulunmuştur. Sonuç: Kolay ve ucuz bir tetkik olan renkli doppler ultrasonografi inceleme sonuçları özellikle retinopatisi olmayan ve erken evre retinopati hastalarında değişkenlik göstermekte olup diyabetik retinopati erken teşhisinde noninvaziv tetkik olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to investigation of the changes in ocular blood flow in patients with diabetes mellitus by color doppler US and investigation of the contribution of color doppler US in early diagnosis of diabethic retinopathy. Material and methods: Total 122 cases (80 DM patients and 42 healthy individuals) in the 35-65 age range were included in our study. Diabetic patients were divided into 3 groups: non-retinopathy group, non-proliferative diabetic retinopathy group (NPDR) and proliferative diabetic retinopathy (PDR) group. In our study, peak systolic velocity (PCV), middiastolik velocity (MDV), end diastolic velocity (EDV), the resistive indices (RI) ,and pulsatility index (PI) values were measured by examining the ophthalmic artery (OA) , central retinal artery (CRA) , central retinal vein (CRV) and posterior ciliary artery (PCA). Results were compared between the control groups and diabetic groups. Results: Ophthalmic artery peak systolic velocity and mid diastolic velocity is found significantly higher in control group. Resistivity Index is found significantly higher in proliferative diabetic retinopathy group than control group. Central retinal artery pulsatility index value is found significantly lower in non-retinopathy diabetic group than control group and non-proliferative diabetic retinopathy group. Posterior ciliary artery peak systolic velocity is found significantly higher in control group and NPDR group than non-retinopathy DM group. Resistivity ındex value is found significantly higher in non- retinopathy DM group than DM groups with retinopathy. Conclusion: Color doppler US which is easy and inexpensive technique examination results show variations especially in patients with non-retinopathy and early stage retinopathy and Color doppler US can be used as a noninvasive test in early diagnosis of diabetic retinopathy