Kahverengi pigmentlerin inkjet mürekkepleri için öğütülmesi ve karakterizasyonu
CHARACTERISATION OF NANO PIGMENTS USED IN INKJET INKS AND PRODUCTION BY GRINDING
- Tez No: 365555
- Danışmanlar: DOÇ. EMEL ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnkjet Dekorlama, mürekkep, inorganik Pigment, öğütme, nano pigment, Inkjet Decoration, Ink, inorganic pigment, grinding, nano pigment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
İnkjet dekorlama, farklı uygulama alanlarında özellikle son on yıldır giderek yaygınlaşan bir dekorlama yöntemidir. Seramik ürünlerin dekorlanmasında diğer dekorlama yöntemlerine göre, farklı desenlerin uygulanmasına geçiş sürecinde daha kısa kurulum süresine sahip olması, daha az çeşitte pigmente ihtiyaç duyulması, üç boyutlu dekorasyon uygulayabilme ve daha az mürekkep atığının oluşması gibi avantajları dolayısıyla tercih edilmektedir. İnkjet dekorlamada kullanılan mürekkepler, çoğunlukla inorganik pigmentlerden veya karmaşık metal oksitlerden oluşan süspansiyonlardır. Organik pigmentlere göre renk kararlılığı daha fazla olmasından dolayı inorganik pigmentler tercih edilmektedir. Mürekkeplerde kullanılan inorganik pigmentler dekorlama sırasında kullanılan kartuşların içinde yer alan piezoseramik uçların aşınmasına ve tıkanmasına yol açmayacak şekilde nano-boyutta hazırlanmaktadır. Bu çalışma, öğütme yöntemiyle nano boyutlu kahverengi pigmentlerin üretimini ele almaktadır ve ticari olarak mevcut mikron boyutlu pigmentlerin nano boyuta öğütülmesi için uygun öğütme parametrelerin belirlenmesini kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
Inkjet decoration, especially in the past decade, is increasingly spreading a decoration method in different application fields. In ceramic industry this decoration method has more advantages due to being applied to the different patterns, being a shorter setup time in the process of switching, the three-dimensional decoration possibility, and the less need of pigment and of less ink waste. İnkjet inks are suspensions which consist of mostly inorganic pigments or complex metal oxides. İnorganic pigments are preferred due to the fact that has more color stability than the organic ones. Inorganic pigments, used in inks, are prepared with nanosize to reduce the tendency of wear and clogging in piezo-ceramic nozzles. This study discusses the production of nanosize brown pigments by grinding method and also optimum grinding parameters to be determined.