Isparta gülü (Rosa damascena mill.) budama atıklarının pirolizi
Pyrolysis of rose of Isparta (Rosa damascena mill.) pruning waste
  1. Tez No: 365556
  2. Yazar: MAKBULE ÜLKÜ PARLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN FERDİ GERÇEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta gülü (Rosa damascena Mill.) budama artığı, Piroliz, Enerji, Biyokütle, Taguchi yöntemi, Rose of Isparta (Rosa Damascena Mill's) pruning waste, Pyrolysis, Energy, Biomass, Taguchi method
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, Göller Yöresinde üretimi yapılan Isparta gülü (Rosa damascena Mill.) bitkisi budama atıklarının pirolizi işlemindeki sıvı ürün miktarını etkileyen faktör ve seviyeler Taguchi yönteminden faydalanılarak belirlenmiştir. Çalışmada performans karakteristiği olarak sıvı ürün miktarı seçilmiş ve en büyüklenmesi üzerine çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalarda sabit yataklı bir reaktör kullanılmıştır. Çalışmada etkin faktör ve seviyeleri olarak piroliz sıcaklığı (350, 400, 450, 500, 550 ve 700oC), ısıtma hızı (50, 100, 300oC/dk) ve sürükleyici gaz (N2) akış hızı (50, 100, 200 cm3/dk) alınmış ve sıvı ürün miktarı üzerine etkileri incelenmiştir. Varyans analizi sonucu en yüksek sıvı ürün miktarına 500ºC sıcaklık, 100 ºC/dk ısıtma hızı ve 100 cm3/dk sürükleyici gaz akış hızında gerçekleştirilen piroliz koşullarında ortalama %68,03 piroliz dönüşüm ile ulaşıldığı tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen sıvı ürünün FTIR ve 1H-NMR spektrumları alınmış ve elementel analizleri yapılmıştır. Ayrıca sıvı ürün sütun kromatografisinde fraksiyonlarına ayrılmış, fraksiyonların FTIR spektrumları alınmış ve elementel analizleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, rose of Isparta (Rosa damascana Mill's) pruning waste which groves in Göller Yöresi were used for pyrolysis process to find out the affecting factor and levels of liquid product by using Taguchi method. Liquid product amount was chosen as performance characteristic and studies were carried on maximizing the amount. Fixed bed reactor was used for experimental studies. Pyrolysis temperature (350, 400, 450, 500, 550 and 700oC), heating rate (50, 100, 300oC/min) and a sweep gas (N2) flow rate (50, 100, 200 cm3/min) were taken as effective factors and levels and the effect of these were investigated on the amount of liquid product. According to ANOVA results maximum liquid product amount was reached at 500ºC temperature, 100 ºC/min heating rate and 100 cm3/min sweep gas (N2) flow rate with pyrolysis conditions and average pyrolysis conversion was found 68.03%. FTIR and 1H-NMR spectra were taken and elemental analysis was performed on the liquid product obtained from study. Furthermore, liquid product fractionated by column chromatography, the fractions' FTIR spectra and elemental analyses were conducted.