Altyapı tesislerinin ulaşım sistemi üzerindeki etkisi
Influence of infrasturcture systems on transportation systems
- Tez No: 365610
- Danışmanlar: DR. MUAMMER KANTARCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kent, Planlama, Teknik altyapı, Ulaşım Sistemi, Güvenlik, İşletme Maliyeti, City, Planning, Infrastructure, Transportation System, Safety, Operation Cost, Functionality
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Dünyada olduğu gibi, Türkiye´de de büyük kentlerin en önemli sorunlarından biri ulaşım sorunudur. Kent nüfusunun artışı ile birlikte, kentleşme ve sanayileşmenin hızla artması ve her yıl binlerce aracın trafiğe çıkması, ulaşım sorununun daha da artmasına yol açmaktadır. Kent yaşamının çok önemli bir parçası olan ulaşımın karmaşık bir duruma düşmesini önlemek için; teknolojik gelişmeleri ve modern uygulamaları göz önünde bulundurarak, verimli, ekonomik ve toplumsal faydayı sağlayan ulaşım sistemleri geliştirilmelidir. İnsanlar ihtiyaçlarını her zaman bulundukları yerden temin etme imkanına sahip değildir. İnsanların sosyal, kültürel ve ekonomik yönlerden faydalanmak için kullandıkları karayolları, denizyolları, havayolları ve demiryollarının tamamı bir ulaşım sistemidir. Ulaşım sistemleri yapılandırılırken mühendislik bilgisi gerektiren tasarım kıstaslarına uygun olarak ve hizmet ömrü süresince güvenlik ve işletme maliyetleri açısından değerlendirilir. Karayollarında teknik altyapı tesislerinin ulaşım sistemi üzerindeki etkisi sistemin sağlıklı, güvenli ve konfor düzeyi yüksek bir şekilde kullanılabilmesini sağlamaktadır. Karayolu Ulaşım Sisteminde altyapı tesislerinin sebep olduğu zaman kaybı, ekonomik kayıplar ve verim düşüklüğü ülke ekonomisine makro düzeyde büyük zararlar vermektedir. Bu durum; teknik altyapı tesislerinin ulaşım sistemi üzerindeki işlevsellik etkisinin çok önemli olduğunun göstergesidir.
Özet (Çeviri)
Transportation is one of the the main problems of the metropolises of the world as well as Turkey. Rapid growing of the population of cities, urbanization and industrialization as well as entering of thousands of vehicles into service cause a serious increase on metropolitan transport problem. In order to prevent transportation gaining more complex situations; efficient and economic transportation systems that satisfy social benefit have to be developed by means of technology and modern practices. People do not always have the opportunity to provide their needs from where they live. The whole system of highways, seaways, airways and railways is the transportation system which people use to utilize the social, cultural and economic aspects. While structring the transportation systems according to design criterias of engineering, safety and operating costs are evaluated within the service life. The influency of infrastructure systems of highways on transportation systems deliver robust, safe and highly comfortable usage of the system. Economic losses, loss of time, and loss in efficiency while implementing infrastructure systems into the Highway transporation system, prejudice the macro economics of a country.