Karbon yakalama ve depolama teknolojilerinin temiz karbon mekanizmaları içerisindeki rolünün incelenmesi
Roles of carbon capture and storage technologies in the clean development mechanism
- Tez No: 365723
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Karbon Yakalama ve Depolama, Yakma Teknolojileri, Temiz Kalkınma Mekanizmaları, Carbon Capture and Storage, Combustion Technologies, Clean Development Mechanism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji ve Çevre Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Enerji talebinin ve bu talebe cevap verebilmek adına fosil yakıt kullanımının giderek arttığı Dünya'da, Küresel Isınmanın etkilerini kontrol altında tutabilmek için fosil yakıt kullanan enerji santrallerinde emisyon kontrolü uygulamaları hayati önem arz etmektedir.. Karbon Yakalama ve Depolama teknolojilerinin günümüzde bu kontrolü etkili bir şekilde sağlayabileceğine inanılmakla birlikte 2012 yılı son çeyreğinde Doha'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi toplantısında alınan karar ile Karbon Yakalama ve Depolama teknolojileri jeolojik formasyonlardaki uygulamaları ile bir Temiz Kalkınma Mekanizma'sı olarak kabul edilmiştir. Bu tez çalışmasında, bu kapsamda kredilendirilen emisyonların satılabildiği öngörülerek hazırlanan 1500 MW kapasiteye sahip, Afşin-Elbistan bölgesinde kurulması planlanan termik santralin, kullanacağı teknolojinin işletme maliyetlerine ve yatırımın geri dönüşüne olan etkileri incelenmiştir ve ortaya çıkan sonuçlar paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Energy demand and fossil fuel utilization in this demand are dramatically growing in the World and in order to prevent possible effects of Global Warming, emission control technologies are getting a crucial role in the fossil fuel systems. As an emission control option, policymakers think that Carbon Capture and Storage (CCS) systems have a significant emission reduction potential, so CCS was accepted as Clean Development Mechanism at the UNFCCC meeting in Doha in the end of 2012. In this study, 1500 MW coal fired power plant is planned for different combustion technologies with/without CCS and for each projections, investment costs, operational and maintenance costs and financial payback periods are calculated and evaluated with possible Certified Emission Reductions (CER) sales in the carbon markets..