Tip ıı diyabet hastalarında insülin benzeri büyüme faktörü 2 mRNA bağlayıcı protein 2 (IGF2BP2)gen polimorfizmlerinin araştırılması
  1. Tez No: 365838
  2. Yazar: DUYGU YOLAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ARAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Polimorfizm, IGF2BP2, Tip II Diyabet, Polymorphism, IGF2BP2, Type II Diabetes
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Tip II diyabet farklı toplumlarda farklı sıklıklarda görülen multifaktöriyel bir hastalıktır. Tip II diyabet insülin direnci ve insülin sekresyonunun azalmasıyla karakterizedir. İnsülin Benzeri Büyüme Faktörü 2 mRNA-Bağlayıcı Protein 2 (IGF2BP2) insülin sinyal yolağına katılmakta ve insülin sekresyonunda rol oynamaktadır. Bu bilgiler doğrultusunda bu çalışmada Türk populasyonu için Mersin örnekleminde IGF2BP2 rs1470579 (A/C) ve rs4402960 (G/T) gen polimorfizmlerinin tip II diyabet ile ilişkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışmamız, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tip II diyabet tanısı konmuş yaş ortalaması 54,24 olan 100 hasta birey ile yaş ortalaması 51,32 olan 100 sağlıklı birey olmak üzere toplam 200 bireyden oluşturulmuştur. Kontrol ve hasta grubundaki bireylerden alınan kan örneklerinden DNA izolasyonu yapılmış ve genotipler Real-Time PCR yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Yapılan istatiksel değerlendirmeler sonucunda allel ve genotip dağılımları; IGF2BP2 rs1470579 (A/C) polimorfizmi için tip II diyabet hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır (p=0,0123). Hastalarda AC genotip sıklığının kontrol grubuna göre daha fazla olduğu gözlenmiştir. IGF2BP2 rs4402960 (G/T) polimorfizmi için ise; genotip dağılımları bakımından hasta ve kontrol grupları arasında farklılık saptanmamıştır (p=0,8205). TT ve GG+GT genotip dağılımları bakımından hasta ve kontrol grubu arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p=0,8847). Çalışmamız Türk populasyonunda IGF2BP2 gen polimorfizmleri ve tip II diyabet arasındaki ilişkinin araştırıldığı ilk çalışma özelliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Type II diabetes whose prevalance differs in different populations is a multifactorial disease. It is characterized by insulin resistance and reduced insulin secretion. Insulin-like growth factor 2 mRNA binding protein 2 participates in insulin signaling pathway and is involved in insulin secretion. For this reason, in this study, it was aimed to investigate the association between IGF2BP2 rs1470579 (A/C) ve rs4402960 (G/T) gene polymorphisms type II diabetes in Mersin in Turkish population. Our study includes the average age is 51.32 of 100 healthy individuals and the average age 54.24 of 100 individuals having type II diabetes diagnosis as patient group for a total of about 200 individuals at Mersin University Medical Faculty Hospital. DNA isolation of control and patients's blood was performed and genotypes of samples were identified by Real-Time PCR method. As a result of the genotype and allele distributions; there was association between type II diabetes patients and control group for IGF2BP2 rs1470579 (A/C) gene polymorphism (p=0.0123). The frequency of AC genotype in patients is more than the control group. However, there was no statistically significant difference genotype distribution between the type II diabetes patients and control group for IGF2BP2 rs4402960 (G/T) gene polymorphisms. There was no association between the patients and the control group for TT and GG+GT genotype distribution (p=0.8847). This is the first study between IGF2BP2 gene polymorphisms and type II diabetes in Turkish population.