İmidazol türevi platin komplekslerinin sentezi ve biyolojik aktivitesinin incelenmesi
Investigation of synthesis and biological activitiesof platinum (II)complexes of imidazol derivatives
- Tez No: 365845
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA UTKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Imidazole, 2-Phenylimidazole, Platinum Complexes, pBR322, Agarose gel electrophoresis
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Bölümü
- Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZET İmidazol Türevi Platin Komplekslerinin Sentezi ve Biyolojik Aktivitesinin İncelenmesi Biyolojik sistemin tanıdığı bir hetereoaromatik halka sistemi olan ve değişik farmakolojik aktiviteleri taşıyan ilaçlarda bulunan imidazol halkası medisinal kimyacılar için büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, imidazol (İm) ve 2-fenilimidazol (Pim) taşıyıcı ligandı taşıyan ve kapalı formülü [Ptİm2Cl2], [Ptİm2I2], [PtPim2Cl2] ve [PtPim2I2] olan dört adet platin(II) kompleksi sentezlendi (Kompleks 1-4). [Ptİm2Cl2], [PtPim2Cl2] ile [Ptİm2I2] ve [PtPim2I2] kompleksleri taşıyıcı-ligandlarının sırasıyla potasyumtetrakloroplatinat ve potasyumtetraiyodoplatinat'ın etanol-su içerisindeki reaksiyonu ile sentezlendi. Sentezlenen kompleks 1-4'ün kimyasal yapıları elementel analiz verileri, İnfrared (IR) ve 1H Nükleer Magnetik Rezonans (NMR) spektrumları ile aydınlatıldı. Kompleks 1-4'ün DNA'nın tersiyer yapısına olan etkileri, agaroz jel elektroforez tekniği kullanılarak pBR322 plasmit DNA'nın form I ve II bandlarının elektroforetik hareket değiştirme yetenekleri ile belirlendi. Genel olarak, Kompleks 1-4 ve sisplatinin azalan konsantrasyonlarının pBR322 plazmit DNA'sının hareketliliğinde, yoğunluğunda ve parçalanması üzerinde etkili olduğu tespit edildi. Anahar Kelimeler: İmidazol, 2-Fenilimizol, Platin Kompleksleri, pBR322, Agaroz jel elektroforez
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of Synthesis and Biological Activities of Platinum(II) Complexes of Imidazole Derivatives Imidazole ring which is a hetereoaromatic compound and found in drugs with diffrent pharmacological activities, is of great importance for medicinal chemists. In this study, four complexes with the structure of [PtIm2Cl2], [PtIm2I2], [PtPim2Cl2] and [PtPim2I2] bearing imidazole (Im) or 2-phenylimidazole (Pim) as carrier-ligands were synthesized (Complex 1-4). [PtIm2Cl2], [PtPim2Cl2] and [PtIm2I2], [PtPim2I2] complexes were synthesized by the reaction of carrierligand with potassiumtetrachloroplatinate and potassiumtetraiodoplatinate respectively in ethanol/water solution. The chemical structures of the synthesized Complex 1-4 were characterized by their elemental analysis, Infrared (IR), 1H Nuclear Magnetic Resonance (NMR) spectra. The influence of Complex 1–4 on the tertiary structure of DNA was determined by their ability to modify the electrophoretic mobility of the form I and II bands of pBR322 plasmid DNA by using agarose gel electrophoresis. After the complexes were characterized, the complexes were examined interaction with pBR322 plazmit DNA using by agarose gel electrophoresis. In general, it was shown that decreased concentration of Complex 1-4 and cisplatin were effected on mobility, density and decay of pBR322 plazmid DNA.