Sübstitüeazol türevi platin komplekslerinin sentezi ve aktivite çalışmaları
Synthesis and activity studies of substituted azole derivate platinum complexes
- Tez No: 992620
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA UTKU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Sisplatin, Cisplatin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
Özet
Kanser, dünya genelinde ve ülkemizde kardiyovasküler hastalıklardan sonra en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Erken tanı ve etkili tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesiyle birlikte mortalite oranlarında azalma sağlanmış olsa da ciddi yan etkiler ve tedaviye dirençli kanser türleri önemli bir klinik sorun olmaya devam etmektedir. Bu nedenle daha seçici, daha etkili ve daha az toksik yeni antikanser ajanların geliştirilmesi, güncel kanser araştırmalarının temel odak noktalarından birini oluşturmaktadır. Sisplatin, metal bazlı kemoterapötik ajanların klinik kullanımında bir dönüm noktası oluşturmuş ve metal komplekslerinin biyolojik etkinliğini anlamaya yönelik araştırmalara yeni bir ivme kazandırmıştır. Sisplatinin klinik kullanıma girmesinden sonra karboplatin ve oksaliplatin gibi ikinci kuşak platin kompleksleri geliştirilmiştir. Yapılan çalışmalar, DNA'ya bağlanarak etki gösteren platin(II) komplekslerinde taşıyıcı ligandların modifikasyonunun, hücresel tamir mekanizmalarını ve direnç gelişimini etkileyebileceğini ortaya koymuştur. Özellikle sisplatinin yapısında yer alan amonyak ligandlarının heterosiklik amin gruplarıyla değiştirilmesi, sitotoksik etkinin artırılması ve yan etkilerin azaltılması açısından umut verici sonuçlar sunmaktadır. İmidazol ve benzimidazol türevleri, biyolojik sistemler tarafından tanınan ve çeşitli farmakolojik aktivitelere sahip heteroaromatik bileşiklerdir. Bu bileşikler, düşük toksisiteleri, yüksek stabiliteleri ve geçiş metalleriyle güçlü bağlanma yetenekleri sayesinde metal komplekslerinin tasarımında önemli ligandlar olarak öne çıkmaktadır. Ancak literatürde, sübstitüeazol türevleri içeren platin(II) komplekslerine ilişkin çalışmaların sınırlı olduğu görülmektedir. Bu tez çalışmasında cis- diiyodo-di(1H-1,3-diazol)platin (II) (K1), cis-diiyodo-di(1H-benzo[d]imidazol)platin(II) (K2), cis-diiyodo-di(1-metil-1H-1,3-diazol)platin(II) (K3) ve cis-diiyodo-di(1-metil-1H-benzo[d] imidazol)platin(II) (K4) kapalı formülüne sahip komplekslerin sentezi yapılmıştır. Daha sonra Fourier Transform Infrared ve 1H Nükleer Manyetik Rezonans ile yapıları aydınlatılmıştır. Sentezlenen platin komplekslerinin sitotoksik etkileri sırasıyla meme kanseri (MCF-7), kolorektal adenokarsinom (HT-29) ve Afrika yeşil maymununun böbrek epitel hücrelerinden köken alan Vero hücre kültürlerine karşı MTT yöntemi ile test edilmiştir. Ayrıca komplekslerin etki mekanizmasını belirlemek için pBR322 plazmid DNA ile etkileşim, topoizomeraz I inhibitör etki ve bağlanma yörelerin belirlenmesi amacıyla BamHI ve HindIII kesim enzimleri ile test çalışmaları agaroz jel elektroforez yöntemi ile araştırılmıştır. Mikrodilusyon tekniği kullanılarak sentez edilen K1-K4 kompleklserinin antibakteryel ve antifungal etkileri test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer is one of the leading causes of mortality worldwide and in our country, ranking second after cardiovascular diseases. Although advances in early diagnosis and effective treatment strategies have contributed to a reduction in mortality rates, severe side effects and the emergence of drug-resistant cancer types remain major clinical challenges. Therefore, the development of new anticancer agents that are more selective, more effective, and less toxic constitutes one of the primary focuses of contemporary cancer research. Cisplatin has represented a major milestone in the clinical application of metal-based chemotherapeutic agents and has stimulated extensive research into the biological activity of metal complexes. Following the clinical introduction of cisplatin, second-generation platinum complexes such as carboplatin and oxaliplatin have been developed. Previous studies have demonstrated that modification of the carrier ligands in DNA-binding platinum(II) complexes can influence cellular repair mechanisms and resistance development. In particular, replacing the ammine ligands of cisplatin with heterocyclic amine groups has yielded promising results in terms of enhanced cytotoxic activity and reduced side effects. Imidazole and benzimidazole derivatives are heteroaromatic compounds recognized by biological systems and exhibit a wide range of pharmacological activities. Due to their low toxicity, high stability, and strong binding affinity to transition metals, these compounds have emerged as important ligands in the design of metal-based complexes. However, studies on platinum(II) complexes containing substituted azole derivatives remain limited in the literature. In this thesis, the synthesis of platinum(II) complexes with the molecular formulas cis-diiodo-di(1H-1,3-diazole)platinum(II) (K1), cis-diiodo-di(1H-benzo[d]imidazole) platinum(II) (K2), cis-diiodo-di(1-methyl-1H-1,3-diazole)platinum(II) (K3), and cis-diiodo-di(1-methyl-1H-benzo[d]imidazole)platinum(II) (K4) was carried out. The structures of the synthesized complexes were elucidated using Fourier Transform Infrared spectroscopy and 1H Nuclear Magnetic Resonance spectroscopy. The cytotoxic activities of the platinum complexes were evaluated by the MTT assay against breast cancer (MCF-7), colorectal adenocarcinoma (HT-29), and Vero cell lines derived from African green monkey kidney epithelial cells. In order to elucidate the mechanism of action of the complexes, their interaction with pBR322 plasmid DNA, topoisomerase I inhibitory activity, and binding sites were investigated using BamHI and HindIII restriction enzymes by agarose gel electrophoresis. The antibacterial and antifungal activities of the synthesized K1–K4 complexes were evaluated using the microdilution technique.