Meme koruyucu cerrahide ipsilateral tümör nüksünü etkileyen prognostik faktörler
Prognostic factors affecting ipsilateral tumor recurrence after breast-conserving surgery
  1. Tez No: 365864
  2. Yazar: AYŞEGÜL AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RASİH YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: meme koruyucu cerrahi, metastaz, nüks, prognostik faktörler, breast-conserving surgery, metastasis, recurrence, prognostic factors
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Meme Koruyucu Cerrahi Sonrası İpsilateral Tümör Nüksünü Etkileyen Prognostik Faktörler Meme Koruyucu Cerrahi (MKC) sonrası lokal nüks meme parankimi ve cildini içeren ipsilateral memede yeniden kanser ortaya çıkması olarak, regional nüks ise ipsilateral aksiller, supraklaviküler, infraklaviküler ve mammaria interna lenf nodlarında yeniden kanser ortaya çıkması olarak tanımlanır. MKC yapılan hastada lokal nüksü etkileyen faktörlerin belirlenmesi, lokal nüks gelişen hastaların yaklaşık yarısının meme kanseri sonucu kaybedilmesi nedeniyle oldukça fazla önem taşır. Amaç: MKC sonrası tedavi sonuçları değerlendirilerek risk faktörlerinin ve prognostik faktörlerin nüks, metastaz, genel ve hastalıksız sağ kalım ve mortalite üzerinde ki etkisinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2003-Aralık 2011 yılları arasında Ege Üniversitesi meme hastalıkları konseyimizde tartışılmış olan ve sadece MKC yapılmış, operasyon öncesi metastazı olmayan, verilerine tam olarak ulaşılabilmiş 1388 kadın hasta dahil edildi. Veriler retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Hastalar 24 ile 85 yaşlar arasında değişmekte olup, ortalama yaş 51,3±11,0 yıl idi. Genel sağ kalım 12 ay ile 282 ay arasında değişmekte olup, ortalama sağkalım 68,2±35,2 ay olarak belirlendi. Hastalıksız geçen süre 3 ay ile 246 ay arasında değişmekte olup, ortalama hastalıksız sağkalım 64,0±33,1 ay olarak belirlendi. 1388 hastadan 93 hastamızda takipte nüks saptandı (%6,7). Nüks saptanan hastalardan 67'sinde lokal, 15'inde regional ve 11'inde lokoregional nüks saptandı. 1388 hastadan 112 hastamızda takipte uzak metastaz saptandı (%8,1). 1388 hastadan 52 hastanın (%3,7) takipte meme kanseri nedeni ile exitus olduğu öğrenildi. Sonuç: MKC sonrası USC/VNPI skoru, MMG'de mikrokalsifikasyon varlığı, TNM evrelemesi, cerrahi sınır, ER, PR, p53, c-erbB-2, HER2/neu, ki-67, subgruplar, HG, NG, MBRD, lenfovasküler invazyon, ÇYDY(çevre yumuşak doku yayılımı), direkt-lenfatik-vasküler yayılım gibi birçok parametrenin nüks ve/veya metastaz üzerinde etkili olduğu gösterildi.
Özet (Çeviri)
Prognostic Factors Affecting Ipsilateral Tumor Recurrence After Breast-Conserving Surgery Local recurrence after breast-conserving surgery (BCS) is defined as cancer reappearing on ipsilateral breast that includes breast parenchyma and skin whereas regional recurrence is defined as cancer reappearing in ipsilateral axillar, supraclavicular, infraclavicular and mammarial internal lymph nodes. Determining the factors affecting local recurrence on patients who have undergone BCS is of significant importance since nearly half of patients developing local recurrences ends up dying as a result of the breast cancer. Objective: The objective is to evaluate treatment results after BCS and determine the effects of risk factors and prognostic factors on recurrence, metastasis, general and illness-free survival and mortality. Material and Method: 1388 women were included in our study that have been discussed previously in our Ege University breast diseases council, undergone BCS with no pre-surgery metastasis, personal data of whom have been accessed completely. Data was reviewed retrospectively. Findings: Patients varied from ages 24 to 85 with average age being 51,3±11,0. General survival changed between 12 and 282 months while average survival rate was 68,2±35,2 months. Illness-free period varied between 3 and 246 months with an average survival of 64,0±33,1 months. During the follow-up, 93 patients out of our 1388 were found to have recurrences (6,7%). 67 out of 93 patients had local, 15 had regional and 11 had locoregional relapse.112 patients out of 1388 had distant metastasis during the follow-up (8.1%) while 52 (%3,7) had exitus due to breast cancer. Conclusion: It was proved that many parameters such as USC/VNPI score, surgical margin, existence of microcalcification in mammography, TNM staging, ER, PR, p53, c-erB-2, HER2/neu, ki67, subgroups, HG, NG, MBRD, lymphovascular invasion, ESTS (Environment soft tissue spread); direct-lymphatic-vascular spread had effect on recurrence and/or metastasis.