Candida türlerinde biyofilm oluşumunun modifiye mikroplak ve XTT yöntemleri ile saptanması
Detecting of biofilm formation in candida species with modified microplate and xtt reduction methods
- Tez No: 365875
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN İNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida spp, İn-vitro, Biyofilm, Mikroplak Yöntemi, XTT Redüksiyon Yöntemi, Candida spp, İn-vitro, Biofilm, Microplate method, XTT Reduction method
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı klinik örneklerden soyutlanan Candida türlerinde Modifiye Mikroplak ve XTT Redüksiyon yöntemleri ile biyofilm oluşumunu saptamaktır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmada Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi-Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı-Mikoloji Laboratuvarında 2012-2014 yıllarına ait çeşitli klinik örneklerden soyutlanmış ve stoklanmış 216 Candida izolatı kullanıldı. Çalışmaya alınan 177 Candida izolatı kan ve kateter ucundan, 39'u başka klinik örneklerden (biyopsi, idrar, solunum ve BOS) soyutlanan Candida izolatıydı. Biyofilm oluşumunu saptamak için Modifiye Mikroplak ve XTT Redüksiyon yöntemleri kullanıldı. İstatistiksel değerlendirmeler için Ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: İncelenen Candida'larda modifiye mikroplak yöntemiyle %19.4 (n=42), XTT redüksiyon yöntemiyle %22.7 (n=49) biyofilm pozitifliği saptandı. İki oran arasındaki fark istatistiksel anlamlı bulundu (χ2=11,246; p= 0,024). Biyofilm pozitifliği Mikroplak yöntemi ile; Candida albicans'ların %12.5'inde (n=16), ADC'ların %29.5'inde (n=26), XTT redüksiyon yöntemi ile; Candida albicans'ların %15.6'sında (n=20), ADC'ların %32.9'unda (n=30) saptandı. Oranlar arasındaki fark istatistiksel anlamlı bulundu (χ2=11,246; p= 0,024). Biyofilm pozitifliği her iki yöntem ile en çok kan örneklerinden soyutlanan Candida'larda (38/177 ve 44/177) ve Candida tropicalis izolatlarında (13/30 ve 12/30) saptandı. Sonuç: Kandidemi ve katetere bağlı enfeksiyonlara neden olan Candida albicans ve ADC türlerinde bir virülans faktör olan biyofilm oluşturma yeteneğinin saptanması hastalarının izlenmesi ve tedavisi yönünden önemlidir. Bu çalışmada ADC türlerinden Candida tropicalis'in biyofilm oluşturma oranının diğer türlere göre yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is detecting the biofilm formation with modified microplate and XTT reduction methods in Candida species which isolated from clinical specimens. Material and Methods: In this study 216 Candida species used which identified and stocked from several clinical specimens which sent to Ege University-Medical Microbiology Department-Mycology Laboratory between 2012-2014 years. 177 of these Candida species isolated from blood and catheter-related blood specimens, 39 of them isolated from other clinical specimens (biopsy, urine, respiratory specimens and CSF). Also modified microplate and XTT Reduction methods used for determining the biofilm formation. Chi-Square test was used for statistical interpretations. Results: The biofilm formation rates of Candida species found 19.4% (n=42) with modified microplate method and 22.7% (n=49) with XTT reduction method. The difference between two methods found statistically relevant (χ2=11,246; p= 0,024). Biofilm formation detected in 12.5% (n=16) of Candida albicans and 29.5% (n=26) of non-Albicans Candida species with modified microplate method. However using with XTT reduction method biofilm formation detected in 15.6% (n=20) of Candida albicans and %32.9 (n=30) of non-Albicans Candida species. The difference between ratios found statisticaly relevant (χ2=11,246; p= 0,024). Biofilm formation detected most frequently in Candida species which isolated from blood specimens (38/177 and 44/177) and Candida tropicalis species (13/30 and 12/30) by both using two methods. Conclusion: Detecting the ability of biofilm formation as a virulance factor of Candida albicans and non-Albicans Candida species which results candidemia and catheter-related Candida infections important in diagnosis and treatment of patients. In this study we diagnosed that biofilm formation rates of Candida tropicalis (which belongs to non-Albicans family) much higher than other Candida species.