İşitme engelli elit erkek sporcuların statik denge değerlerinin karşılaştırılması
The comparison of static balance values of hearing-impaired elite male athletes
  1. Tez No: 365922
  2. Yazar: ALPER CENK GÜRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM CİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme engelli, statik denge, taekwondo, basketbol, Hearing-impaired, static balance, taekwondo, basketbol
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmaya; Türkiye işitme engelli olimpiyatlara hazırlanan basketbol erkek milli takımından 11, taekwondo takımından 11 ile Ankara Kemal Yurtbilir Özel Eğitim Meslek Lisesinden 10 erkek sedanterden oluşan, İşitme engelli milli taekwondocuların, Y , ? = 24,64 ± 6,407, İşitme engelli milli basketbolcuların, Y, ?= 22,36 ± 3,722, ve sedanterlerin Y, ?= 18,00 ± 0,66 olan toplamda 32 erkek gönüllü katılmıştır. Araştırmamızda denekler arasındaki esneklik ölçümü otur uzan testi, çeviklik özelliğinin (yeteneğinin) belirlenmesi amacıyla İllinois Çeviklik Testi (IÇT) uygulanarak yapılmıştır. Statik Postural denge testi ise, Biodex Stability System cihazında yapılan testler ile değerlendirildi. Statik denge testinde test günü herhangi bir rahatsızlıklarının, antrenman yorgunluklarının olmamasına (48 saat önce antrenman yapmış olmalarına) ve dinlenik durumda olmalarına dikkat edildi. Analizler SPSS 19 paket programında yapılmıştır. İstatiksel anlamlılık düzeyi olarak 0.05 kabul edilmiştir. Çalışmaya katılan deneklere ait veriler, gruplara göre normal dağılım ve varyans homojenliği göstermemiş, bu yüzden nonparametrik test yöntemleri kullanılmıştır. Gruplar arası karşılaştırmalar Kruskal-Wallis test yöntemi ile yapılmış, anlamlı sonuçlar Mann Whitney-U testi ile ikili olarak karşılaştırılmıştır. Sağ sol ayak denge değerleri yine nonparametrik Mann Whitney-U testi ile yapılmıştır. Sonuç olarak; incelenen diğer çalışmalarla, yapılan çalışmada elde edilen değerler bir paralellik göstermektedir. Bu bağlamda uzun süreli yapılan düzenli egzersizler işitme engellilerde sedanterlere göre denge kontrolünün olumlu yönde gelişmesine katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The current study included 32 voluntary hearing impaired participants; 11 hearing-impaired basketball players from Turkish olympic national team; 11 taekwando players along with 10 male sedantery students from Ankara Kemal Yurtbilir Special Education Vocational High School. The hearing-impaired taekwondo players? Y, X = 24,64 ± 6,407, hearing-impared national basketball players? Y, ?= 22,36 ± 3,722, and sedanters? Y, ?= 18,00 ± 0,66. The flexibility test of the participants? was sit and reach, the agility test was Illinois Agility Test (IAT). The Statical Postural balance test was conducted with Biodex Stability System device. It was especially taken into concentration that on the test day, the participants did not have any disturbances and they did not have effects of training fatigue (that they had the last training 48 hours ago. Statistical analysis were conducted through SPSS 19 packet software. The statistical meaningful level was determined as 0.05. The data collected from the participants showed normal variance and homogenity based on their groups, therefore non-parametric statistical analyses were used. The inter-group comparisons were analysed with Kruskal-Wallis test, and double checked with Mann Whitney-U test. Right-left foot balance data were compared with non-parametrik Mann Whitney-U test. As a conclusion, this study have shown parallelism with the other studies. In this context, it can be said that long-term regular exercises have made a positive contribution to the balance control of hearing-impaired athletes compared to the sedantary people.