Klinik izole sendrom ve klinik olarak kesin multipl skleroz'da otoimmün otoantikorların klinik, MRG, BOS ve uyarılmış potansiyeller ile ilişkisi
Relationship between autoimmune autoantibodies and clinically, MRI, cerebrospinal fluid, evoked potentials in clinical isolated syndrome and clinically definite multiple sclerosis
- Tez No: 365923
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE BELGİN KOÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, Klinik İzole Sendrom, otoimmün otoantikorlar, manyetik rezonans görüntüleme, Multiple sclerosis, clinical izolated syndrome, autoimmuno autoantibodies, magnetic resonance imaging
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Multipl skleroz (MS) merkezi sinir sistemi (MSS)'nin; inflamasyon, demiyelinizasyon, aksonal kayıp ve astrogliozis ile karakterize, ön planda beyaz cevherin tutulduğu, korteks ve derin gri cevherinde etkilenebildiği fokal inflamatuar-demiyelinizan plaklarla karakterize kronik bir hastalığıdır. MS gelişmiş toplumlarda, genç erişkin popülasyonda özürlülüğe en fazla yol açan nörolojik hastalıktır. Yardımcı tanı yöntemleri olarak MRG (manyetik rezonans görüntüleme), beyin omurilik sıvısı (BOS) incelemeleri ve uyarılmış potansiyeller (UP) yer almaktadır. MS ayırıcı tanısında, merkezi sinir sistemini tutan genetik, enfeksiyöz, inflamatuar, metabolik, otoimmün ve neoplastik hastalıklar akla gelmelidir. Bu çalışmada, 2010-2013 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Multipl Skleroz polikliniğe başvuran, klinik izole sendrom, relapsing-remitting ve sekonder progresif multipl skleroz olgularında otoimmün otoantikorların klinik, beyin ve spinal magnetik rezonans görüntüleme, beyin omurilik sıvısında oligoklonal band varlığı ve IgG indeks yüksekliği, görsel uyarılmış potansiyeller (VEP), posterior tibial somatosensoryel uyarılmış potansiyeller (SEP) ve işitsel uyarılmış potansiyeller (BAEP) anormallliği ile ilişkisinin incelenmesi amaçlandı. Beyin MR'da otoantikor durumuna göre bazal ve 6.ay ile 2.yılda lezyon sayıları karşılaştırıldı. Bu çalışmada; KİS hastalarında MS hastalarına göre hastalık süresi daha kısa, EDSS skoru ise daha az saptandı (p;0.00). KİS hastalarının 13'ünde (%54,2), MS hastalarının ise 22'sinde (%39,2) otoantikorlar pozitif saptandı. Her iki gruptada en fazla ANA pozitifliği görüldü ( p;0.252). Otoimmün antikor pozitifliği ve negatifliği olan hastaların 6. ay ve 2. yıl kontrol MRG'lerine bakıldığında artma olmadığı saptandı ( MS için p;1-0.576, KiS için (0.124-0.571).Torakal ve servikal MRG'ler incelendiğinde ise anlamlı bir fark saptanmadı.( p>0.05) Otoimmün pozitif ve negatif KİS ve MS hastalarında incelenen klinik, elektrofizyolojik ve MR parametrelerinde anlamlı farklılık olmaması, otoimmün otoantikorların bu iki hastalık arasında prognoz ve izlem olarak herhangi bir farklılık oluşturmadığı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Multiple sclerosis (MS) is a chronic disease that is characterized by inflammation, demyelinating, axonal loss and astrogliosis with a white matter involvement primarily, focal inflamatuar-demyelinating plaques, which could affect cortex and deep gray matter. MS is the most disabiling neurological disorder in young adult populations in the developed countries. MRG (magnetic resonance imaging), cerebrospinal fluid (BOS) examinations and evoked potentials (EP) were used as supporting diagnostic methods. In differential diagnosis of MS, it should be taken into account genetic, infectious, inflammatuar, metabolic, autoimmune and neuroplastic diseases retaining central nervous system. In the present study, it was aimed to examine the relation of autoimmunoantibodies with the presence of oligoclonal band and IgG index increase visual evoked potentials (VEP), posterior tibial somatosensory evoked potentials (SEP) and auditory evoked potentials (BAEP) abnormality in clinical, brain and spinal magnetic resonance imaging and cerebrospinal fluid in the cases with clinical isolated syndrome, relapsing-remitting and secondary progressive multiple sclerosis applying to Gazi University Medical Faculty Neurology Department between 2010-2013, In MRI, the numbers of lesions in relation to autoantibody at basal, 6th month and 2nd year were compared. In this study, it was found that duration of the disease were shorter and EDSS score were lower in KIS patients comparing to MS patients (p;0.00). It was detected that in 13 of KIS patients (54,2%), in 22 of MS patients (39,2%) autoantibodies were found as positive. In both groups mostly ANA positivity were detected (p;0.252). When the 6th month and 2nd year follow up MRG findings of patients with autoimmune positivity and negativity were examined, no increase were detected (for MS p=1-0.576, for KISp=0.124-0.571). In the examination of thoracal and cervical MRG, any significant differences were found ( p>0.05). Having not found any significant differences in electrophysiological and MRI parameters in KIS and MS patients with positive and negative autoimmune have shown that autoimmunoantibodies caused no differences between two disorders in terms of prognosis and follow up.