Preoperatif ve postoperatif olarak kullanılan 3 farklı NSAİ ajanın gömülü mandibular üçüncü molar diş cerrahileri sonrasındaki hasta memnuniyeti üzerine etkilerinin objektif ve sübjektif kriterler ile karşılaştırılmalı değerlendirilmesi
Comparison of Patient Satisfaction and Efficacy of Three Different NSAID Agents Which Are Used Pre and Postoperatively in Impacted Lower Third Molar Surgery by Objective and Subjective Criterias
  1. Tez No: 365921
  2. Yazar: EMRE ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ERKMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Naproksen, tenoksikam, diklofenak, preemptif analjezi, VAS, HRQOL, gömülü üçüncü molar diş cerrahisi, ağrı, şişlik, trismus, naproxen, tenoxicam, diclofenac, pre-emtive analgesia, HRQOL, VAS, impacted third molar surgery, pain, swelling, trismus
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hekimliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Mandibular üçüncü molar diş cerrahisi sonrası oluşan rahatsızlıkların azaltılması amacıyla analjezik ve antiinflamatuvar özelliğe sahip ilaçların kullanımı hasta memnuniyetini arttıran önemli bir faktördür. Bu çalışmanın amacı preoperatif ve postoperatif olarak kullanılan naproksen sodyum, diklofenak sodyum ve tenoksikamın hasta memnuniyeti üzerine etkilerinin objektif ve sübjektif kriterler ile karşılaştırmalı değerlendirmesidir. Prospektif, randomize, çift kör planlanan bu klinik çalışma, gömülü mandibular üçüncü molar dişlerinin çekim endikasyonu olup, cerrahi çekimleri planlanan, ASA I sınıfında, toplam 120 olgu randomize olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalar rastgele 6 eşit gruba ayrılmıştır. Gruplar arasında preoperatif ve postoperatif ödem ve trismus verileri karşılaştırıldığında belirgin bir farkın olmadığı, tüm gruplarda ödem ve trismus verilerinin ortalamasının benzer olduğu saptanmıştır. Postoperatif ağrı şiddetini ölçtüğümüz VAS verileri 2. Gün sabah ölçümleri hariç diğer ölçüm zamanlarında benzer bulunmuştur. 2. Gün sabah ölçümünde ise Grup N-PRE ile karşılaştırıldığında, Grup T-PRE, Grup T-POST ve Grup D-PRE VAS ölçüm değerleri belirgin olarak düşük bulunmuştur. Ağrı en şiddetli operasyon günü akşam hissedilmiştir. Operasyon günü akşam en düşük VAS değeri Grup N-POST `da görülmüştür ancak istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0.063). Preemptif analjezi etkinliği açısından VAS değerlerinde preoperatif gruplar ile postoperatif gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Gömülü mandibular üçüncü molar diş cerrahisinin kişilerin postoperatif yaşam kalitesine konforuna, sosyal aktivitelerine ve çalışma hayatlarına etkilerini değerlendirdiğimiz sorularda naproksen sodyumun istatistiksel olarak anlamlı üstünlüğü görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Discomfort might be appear as a result of impacted mandibular third molar surgery. The use of analgesic and anti-inflammatory drugs to reduce the symptoms is an important factor that increases patient satisfaction. The aim of this study was to compare the preoperative and postoperative effects of naproxen sodium, diclofenac sodium and tenoxicam on patient satisfaction after mandibular third molar surgery with objective and subjective evaluation criterias. 120 healthy patients (ASA 1) undergoing removal of mandibular third molars were included in this prospective, randomized, double blind clinical study. The patients were divided into 6 groups using a series of random numbers. Comparing the groups in preoperative and postoperative facial swelling and trismus there were no statistically significant differences were observed, the average data were similar in all groups. Except for the second postoperative day in the morning VAS measurements did not differ significantly. On the second postoperative day in the morning Group T-PRE, Group T-POST and Group D-PRE were significantly lower VAS scores compared with Group N-PRE. Postoperatively most patients felt their worst pain on the day of surgery. We found that naproxen sodium has statistically significant superiority in the HRQOL instrument we used in our study for assessing the uncomfortable period: pain, lifestyle, daily routine, oral function, and other symptoms related to the procedure that occurs after surgical extraction of mandibular impacted third molars.