Konsültan hekimlerin acil servise başvuran hastalara ulaşma sürelerinin araştırılması
Research of the consultant physicians reaching time to the patients admitted to the emergency department
  1. Tez No: 365945
  2. Yazar: HÜSNÜ ÖNDER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARİF DURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Konsültasyon, Bekleme Süresi, Acil Servis, Acil Tıp, Consultation, Waiting Time, Emergency Service, Emergency Medicine
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Acil servislerde yoğunluk; mortalitede, sevk oranlarında, tıbbi hata olasılığında artma ve personelde çalışma isteksizliği gibi sonuçlar meydana getirmektedir. Acil servislerde hastaların uzun bekleme nedenleri arasında konsültan hekimin geliş süresi önem arz etmektedir. Çalışmamızda, konsültan hekimlerinin acil servisteki hastaya ulaşma süresine etki eden faktörlerin prospektif olarak araştırılması amaçlandı. Materyal Metod: 01.08.2012 – 31.12.2012 tarihleri arasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı bünyesindeki erişkin acil servisine başvuran ve herhangi bir nedenle konsültasyon istenen hastalar çalışmaya alındı. Önceden hazırlanan çalışma formlarına hasta verileri kaydedildi ve istatistiksel olarak veriler değerlendirildi. Bulgular: 01.08.2012 – 31.12.2012 tarihleri arasında erişkin acil servise başvuran ve herhangi bir nedenle konsültasyon istenen 430 hasta çalışmaya alındı. En sık kardiyoloji konsültasyonu istendiği (143 hasta, %33.2) ve tüm bölümlerin konsültasyona geliş süresi median değeri 40 dakika (min:3 dakika, max:705 dakika) olduğu tespit edildi. Hastaların acil serviste bekleme sürelerine; giriş zaman diliminin, başvuru şeklinin, genel durumunun, aciliyetinin, hasta yaşının, tekrar konsültasyon isteminin, etkili olduğu tespit edildi. Kardiyoloji, nöroloji, enfeksiyon hastalıkları, genel cerrahi, ortopedi ve travmatoloji, plastik ve rekonstriktif cerrahi konsültan hekimlerinin acil servise geliş süresi ile hastaların acil serviste bekleme süresi arasında pozitif yönde korelasyon olduğu tespit edildi. Sonuç: Konsültan hekim geliş sürelerine en önemli etki eden faktörün dahili bilimlerde hastanın aciliyetinin ve cerrahi bilimlerde hastanın başvuru saatinin etkili olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: The density at the emergency departments, can generete an increase on the mortality, dispatching, possibility of medical mistakes and working unwillingness through employees. İt is important that the arrival time of the consultant physician among the causes of the long waiting time in emergency department. In this study; it is intended, prospectively researche the factors that affect consultant physicians reaching time to the patient in the emercency department. Materials and Methods: The patients who applied to adult emergency department in Abant Izzet Baysal University Faculty of Medicine, Department of Emergency Medicine and required consultation for any reason between 01.08.2012 - 31.12.2012 were included to our study. The patients data were recorded to prepared study forms and statistically evaluated. Results: Between the dates of 01.08.2012 - 31.12.2012, 430 patients who applied to adult emergency department and required consultation with any reason were included in the study. İt is determined that the cardiology was the most commonly requested consultation (143 patients, 33.2%) and the median value of all departments consultation response time was 40 minute (min: 3 minutes, max: 705 min). İt is detected that application time period, application pattern, general condition, urgency, age, re-consultation request, are effective on waiting times of patients in the emergency department. A significantly positive correlation between, cardiology, neurology, infectious diseases, general surgery, orthopedics, plastic and reconstructive surgery consultant physicians arrival time to the emergency department and the waiting time of patients in the emergency department, was found. Conclusion: İt is determined that in internal medicine,urgency and in surgical medicine, admission time of patients are the most important factors that affect the arrival times of consultant physicians.