Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde pediatrik acil servisten dermatoloji kliniğine konsülte edilen hastaların retrospektif analizi
Ankara Eğitim ve Araştirma Hastanesi'nde pediatrik acil servisten dermatoloji kliniğine konsülte edilen hastalarin retrospektif analizi
- Tez No: 916201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NERMİN KARAOSMANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: dermatoloji, pediatrik acil, konsültasyon, dermatology, pediatric emergency, consultation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, pediatrik acil servise başvuran ve dermatolojik hastalıklar nedeniyle dermatoloji kliniğine konsülte edilen hastaların demografik özelliklerini, başvuru nedenlerini, dermatolojik tanılarını, tedavi yaklaşımlarını ve sonuçlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 01 Ocak 2019- 31 Aralık 2023 tarih aralığında pediatrik acil servisten dermatoloji kliniğine konsülte edilen hastalar dahil edildi. 486 hastanın yaşı, cinsiyeti, başvuru şikayeti, triyaj kodu, konsültasyon ayı ve yılı, konsültasyonun yanıtlanma süresi, konsültasyon isteme zamanı, pediatristin tanısı ve muayene bulgusu, dermatoloğun tanısı ve muayene bulgusu, tedavisi, sistemik semptom varlığı, aynı ya da farklı endikasyonla tekrarlayan başvuru varlığı, yatış verilme durumu, ek tetkik istenme durumu, ek hastalık varlığı, biyopsi alınma durumu ve polikliniğe yönlendirilme durumu kaydedildi. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 programı kullanıldı. Bulgular: Hastaların %48,1'i kız, %51,9'u erkekti. Yaş ortalaması 95,35±66,64 ay ve medyan yaş 88 aydı. Hastaların triyaj kodları %4,9'unda yeşil, %48,4'ünde sarı ve %46,7'sinde kırmızı idi. Konsültasyon yanıtlama süreleri ortalaması 48,16±78,12 dakika ve medyan süre 29 dakikaydı. Konsültasyonların %19,1'i mesai içi ve %80,9'u mesai dışında istenmişti. En sık görülen ön tanılar %8,6 oran ile skabiyez, %3,9 ile herpes zoster ve %2,5 ile böcek ısırığı iken en sık görülen kesin tanılar %14 oran ile skabiyez, %7,8 ile böcek ısırığı ve %7 ile ürtiker-anjiyoödem idi. Bakteriyel enfeksiyonların kızlarda (%12,4) ve erkeklerde (%4,8) görülme oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0,004). Pediatristler ve dermatologlar arası tanı uyumu oranı %64,23'tü. En sık muayene bulgusu papül (%14,6) ve plaktı (%7,8). En sık başvuru şikayeti kaşıntı (%28,8) ve kızarıklıktı (%20,8). Hastalara en sık uygulanan tedaviler %40,3 oran ile topikal antibiyotik, %27,2 oran ile sistemik antihistaminik ve %24,7 oran ile topikal steroiddi. Hastaların %1,9'una yatış verilirken %7,8'inden ek tetkik istenmiş ve %4,3'üne biyopsi yapılmıştı. Sonuç: Konsülte edilen hastaların çoğu acil müdahale gerektirmiyordu. Dermatoloji gibi spesifik branşlara ait hastalıkların en sık karşılaşılanlarının pediatristler tarafından da doğru bir şekilde tanınması ve yönetilebilmesi için tıpta uzmanlık eğitimi müfredatının tekrar gözden geçirilmesi önerilebilir. Hem pediatri hem dermatoloji asistan hekimlerinin bilgi ve deneyim düzeylerini artırabilmek için ortak seminer ve eğitimler düzenlenebilir. Dermatoloji kliniği içindeki bir poliklinik sadece pediatrik yaş grubu için ayrılabilir ve asistan hekimlerin bu yaş grubuyla ilgili bilgi ve deneyimi artırılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the demographic characteristics, reasons for admission, dermatological diagnoses, treatment approaches, and outcomes of patients who presented to the pediatric emergency department and were referred to the dermatology clinic for dermatological conditions. Materials and Methods: The study included patients who were referred from the pediatric emergency department to the dermatology clinic at Ankara Training and Research Hospital between January 1, 2019, and December 31, 2023. Data from 486 patients were recorded, including age, gender, presenting complaints, triage code, month and year of consultation, consultation response time, time of consultation request, pediatrician's diagnosis and examination findings, dermatologist's diagnosis and examination findings, treatment, presence of systemic symptoms, repeat visits for the same or different indications, hospitalization status, additional test requests, presence of comorbidities, biopsy status, and referral to outpatient clinics. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics 22 software. Results: Of the patients, 48,1% were female and 51,9% were male. The mean age was 95,35±66,64 months, with a median age of 88 months. Triage codes were green in 4,9%, yellow in 48,4% and red in 46,7% of patients. The mean consultation response time was 48,16±78,12 minutes, with a median time of 29 minutes. A total of 19,1% of the consultations were requested during working hours, while 80,9% were requested outside working hours. The most common prediagnoses were scabies (8,6%), herpes zoster (3,9%), and insect bites (2,5%), while the most common final diagnoses were scabies (14%), insect bites (7,8%), and urticaria-angioedema (7%). A statistically significant difference was observed in the prevalence of bacterial infections between females (12,4%) and males (4,8%) (p=0.004).The diagnostic concordance between pediatricians and dermatologists was 64,23%. The most frequent examination findings were papules (14,6%) and plaques (7,8%). The most common presenting complaints were itching (28,8%) and redness (20,8%). The most frequently administered treatments were topical antibiotics (40,3%), systemic antihistamines (27,2%), and topical steroids (24,7%). Hospitalization was required for 1,9% of the patients, additional tests were requested for 7,8%, and biopsies were performed on 4,3% of the patients. Conclusion: The majority of consulted patients did not require emergency intervention. It may be recommended that the curriculum of medical specialty training be reviewed so that pediatricians can correctly recognize and manage the most common diseases of specific branches such as dermatology. Joint seminars and training sessions could be organized to enhance the knowledge and experience levels of both pediatric and dermatology resident physicians. Additionally, a dedicated outpatient clinic within the dermatology department could be established exclusively for the pediatric age group, thereby increasing resident physicians' expertise and experience with this population.