Kafa travmasında ultrasonla ölçülen optik sinir kılıf çapının intrakraniyel patolojileri öngörmedeki rolü ve hasta takibindeki prognostik önemi
Role of sonographicaly measured optic nerve sheath diameter in detecting intracranialpathologies in head trauma and prognostic importance in patient follow-up
- Tez No: 707292
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZCAN YAVAŞİ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
 - Anahtar Kelimeler: kafaiçi basınç artışı, kafa travması, optik sinir kılıf çapı, travmatik beyin hasarı, elevated intracranial pressure, headtrauma, optic nerve sheath diameter, traumatic brain injury
 - Yıl: 2015
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bakanlığı
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç:Kafa travmasında optik sinir kılıf çapının (OSKÇ) ultrasonografik ölçümü daha önce başka çalışmalarda da kullanılmış olup, hekimlerin klinik karar vermesinde yol gösterici olacağı öngörülmektedir. Bu çalışmadaki amacımız, kafa travması ile acil servise başvuran erişkin hastalarda OSKÇ'nin intrakraniyel patolojileri saptamadaki rolü ve hasta takibindeki prognostik önemini ortaya koymaktır.Materyal ve Metod:Hastanemiz acil servisine çalışma süresinde başvuran travmatik beyin hasarı (TBH) olan hastaları prospektif olarak inceledik. Hastaların ilk muayenesi yapılıp stabilize edildikten sonra OSKÇ'ları 7.5 MHz transduser (Fazone CB, Fujifilm, ABD) ile ölçüldü sonra beyin bilgisayarlı tomografi (BT) çekildi. Bütün hastaların travma mekanizmaları, şikayetleri, ek travmaları, vital bulguları, Glasgow Koma Skalası (GKS) skorları ayrıca çalışma izlem şemasına işlenmiştir. Bütün hastalar beyin cerrahisi ile konsulte edilmiştir. Takip, taburculuk, yatış ve operasyon kararları beyin cerrahı tarafından verilmiştir. Acil servisten taburculuk kararı verilen hastalara takipleri sonunda ikinci bir ölçüm yapılmıştır. Yatırılmış hastalarda ise beyin cerrahı tarafından hastanın kliniğinde değişiklik olup olmamasına göre kontrol BT çekilmesine karar verildiyse, çekim öncesi ikinci bir ultrason ölçümü yapılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS v.23.0 paket programı aracılığıyla yapıldı. P < 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Bulgular:Çalışmaya 65 hasta alındı. Bunların 5 tanesi ağır TBH, 11 tanesi orta TBH ve 49 tanesi hafif TBH idi. Hafif travmatik beyin hasarı olan hastaların ortalama OSKÇ değerleri ile orta ve ağır travmatik beyin hasarı olan hastalarınki arasında anlamlı fark mevcuttu (p=0.0001). Toplam 18 hastada beyin BT'de bulgu saptandı. BT'de bulgu olanlar ile olmayanların ölçülen OSKÇ değerleri ortalaması sırasıyla 5.5 mm ve 4.7 mm idi (p=0.0001). BT'de kafa içi basınç artışı (KİBA) bulgusu olan hastalarla olmayanların ölçülen OSKÇ değerleri ortalaması 5.7 mm ve 4.7 mm olarak ölçüldü (p = 0.0001). 30 gün içinde ölen hastalar ile 6 ay içinde ölen hastaların OSKÇ değerleri ortalaması 6.2 mm ve 6.1 mm olarak hesaplandı. OSKÇ nin orta ve ağır travmatik beyin hasarı olan hastaları ayırabilecek eşik değerini 4.95mm (%93.8 duyarlılık, %83.7 özgüllük) olarak bulduk. OSKÇ'nın beyin tomografisinde bulgu saptaması açısından eşik değeri 4.95 mm (%94.1 duyarlılık, %85.4 özgüllük) olarak hesapladık.Sonuç:Acil servise başvuran travma hastalarında OSKÇ kafa içi patolojileri saptamada, hafif, orta ve ağır beyin hasarı olan hastaları ayırmada ve mortaliteyi tahmin etmede belirleyici gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim:Ultrasonographic measurement of optic nerve sheath diameter (ONSD) was used in previous studies and considered to guide clinical decision making of physicians. In this study we aimed to find the role of ONSD in identifying intracranial pathologies and prognostic significance in patient follow-up. Material and Method:We prospectively evaluated the patients with traumatic brain injury (TBI) who were admitted to the emergency department (ED) during the study period. After the initial examination and stabilization, ONSD was measured with 7.5 MHz transducer (Fazone CB, Fujifilm, USA) and then cranial computed tomography (CT) was ordered. Trauma mechanisms, complaints, additional traumas, vital signs and Glasgow coma scale (GCS) scores were noted on study chart. All patients were consulted to a neurosurgen. Decision on follow-up, disposition, admission and operation were made by neurosurgeon. A second measurement was made after follow-up in patients discharged from ED. For admitted patients, when neurosurgeon decided to order a repeat CT according to the clinical deterioration of the patient, a second ultrosonographic measurement was made prior to CT. Statistical analysis weremade by SPSS v.23.0 package program. P < 0.05 was considered statistically significant.ResultsSixty five patients were enrolled in the study. Of these, 5 were severe TBI, 11 were moderate TBI, and 49 were mild TBI. There was a statistically significant difference between the mean ONSD of mild TBH patients compared to moderate and severe TBI (p=0.0001). Eighteen patients had findings on cranial CT. Mean ONSD of CT-positive patients and and CT-negative patients were 5.5 and 4.7 mm, respectively (p=0.0001). Mean ONSD of patients who had signs of elevated intracranial pressure (EICP) on CT and who do not have were 5.7 mm ve 4.7 mm (p=0.0001). Mean ONSD of patients who died within 30 day and 6 months were 6.2 mm and 6.1 mm. The cut-off value of ONSD to differentiate moderate to severe TBI was 4.95 mm (sensitivity 93.8%, specificity 83.7%). The cut-off value of ONSD to identify presence of intracranial pathology was 4.95 (sensitivity 94.1%, specificity 85.4%).Conclusion: ONSD seems to determine intracranial pathologies, discriminate mild, moderate and severe traumatic injuries, and estimate mortality in trauma patients admitted to the emergency department.