Endometrium adenoca'lı hastalarda preoperatif nötröfil-lenfosit oranının prognoza etkisi
Preoperative neutrophil-lymphocyte ratio is prognostic in endometrial adenocancer
  1. Tez No: 365979
  2. Yazar: NEŞE KAPLAN KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABİT SİNAN ÖZALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Nötrofil lenfosit oranı, Endometriyum kanserinde prognoz, Endometrium kanseri
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Kaplan Karakaş, N. 'Endometrium adeno ca'lı hastalarda preoperatif nötrofil lenfosit oranının prognoza etkisi' Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2014. Malign tümörlerle sistemik inflamatuar cevap arasındaki prognostik ilişki, ilk olarak Reiss tarafından 1872 de rapor edilmiştir. Nötrofil lenfosit oranı (NLO) artışı, akciğer, böbrek, mide, meme, pankreas ve kolon kanseri gibi birçok solid tümörlerde ve ayrıca, serviks, vulva, endometriyum ve over kanseri gibi jinekolojik malignitelerde de rastlanmaktadır. Biz bu geriye dönük araştırmamızda, endometriyum kanserinde; preoperatif nötrofil lenfosit oranının, postoperatif tümör grade ve evresi ile ilişkisi olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Hastanemiz Jinekolojik Onkoloji Kliniği'nde, endometriyum kanseri tanısı alarak opere edilen 300 olgunun preoperatif nötrofil lenfosit oranının postoperatif tümör grade ve evresi ile ilişkisi araştırıldı. Bizim çalışmamızda ele alınan olgularda en düşük NLO 0,08, en yüksek NLO 15,45 olarak bulunmuştur. Tüm olguların genel ortalaması 2,7±1,16 bulunmuştur. Bu veriler değerlendirildiğinde NLO ile lenfovasküler invazyon varlığı (p=0,02< 0,05), servikal stromal tutulum (p=0,006< 0,05), seroza ve/veya adneks tutulumu (p=0,011< 0,05) arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık saptandı. Sonuç olarak endometriyum kanseri olan olgular değerlendirilirken preoperatif yaş, histolojik tip, histolojik grade, myometrial invazyon, lenfovasküler alan invazyonu, serviks tutulumu, seroza ve adneksiyal tutulum, vajen parametrium tutulumu, lenf nodu tutulumu, periton sitolojisi, uzak organ metastazı prognoz açısından önem arzeder ve sürvi hakkında bir öngörü sağlayabilir. Birçok malignitenin ve çalışmada olduğu gibi bizim endometriyum kanseri çalışmamızda preoperatif lenfosit nötrofil oranının prognostik önemi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Kaplan Karakaş, N. Preoperative neutrophil lymphocyte ratio is prognostic in endometrial adenocancer . Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis in The Department of Gynecology and Obstetrics, Eskisehir, 2014. The relationship between malignant tumors and neutrophil lymphocyte ratio (NLR) was firstly reported by Reiss in 1872. High NLR is seen solid in tumors like lung, kidney, breast, stomach, pancreas and colon canser, also in gynecologic malignities like cervix, vulva, endometrium and ovary cancer. In this retrospective study, we aimed to evaluate whether preoperative NLR is related to postoperative tumor stage and tumor grade in endometrium cancer cases. The relations between the preoperative NLR and postoperative stage and grade of the tumor were evaluated in 300 patients operated with the diagnosis of the endometrial cancer. In our study the lowest NLR level was found to be 0,08 and the highest NLR level was found to be 15,45. The general mean of all cases was 2,7±1,16. When these findings was evaluated according to lymphovascular invasion, presence (p = 0.02