Çocuk önkol çift diafiz kırıklarında intramedüller kirschner telleri ile tespit sonuçlarımız
Outcomes of diaphyseal forearm fractures in children treated with intramedullary kirschner wire fixation
  1. Tez No: 366012
  2. Yazar: SABAHADDİN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, önkol kırığı, K-telleri, intramedüller, Child, forearm fracture, K-wires, intramedullary
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Önkol kırıkları çocukluk çağının sık görülen kırıklarındandır. Önkol diafiz kırıklarının tedavisinde kapalı redüksiyon ve alçı uygulaması sık kullanılan bir tedavi yöntemidir. Kapalı redüksiyonun başarılı olmadığı veya takiplerinde redüksiyon kaybı olan olgularda cerrahi tedavi uygulanır. Çocuklarda önkol diafiz kırıklarının cerrahi tedavisi için farklı teknikler uygulanmıştır. Ancak K-telleri ile intramedüller tespit en yaygın kullanılan cerrahi tekniktir. Bu retrospektif çalışmanın amacı, önkol çift diafiz kırığı nedeniyle intramedüller K-telleri ile cerrahi tespit yapılan çocuk hastaların sonuçlarını literatürle kıyaslayarak değerlendirmektir. Kliniğimizde Ocak 2006 ile Temmuz 2011 tarihleri arasında, K-telleri ile intramedüller tespit uygulanan, 40 önkol çift diafiz kırığı olan çocuk hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Yaş ortalaması 10.12 [Dağılım: 3-16] olan hastaların 3'ü kız, 37'si erkekti. Otuz dört hastada kapalı redüksiyon başarısızlığı, 6 hastada izlemlerinde redüksiyon kaybı ameliyat nedenlerimizdi. Otuz dört hastada kapalı kırık, 6 hastada Gustilo-Anderson tip 1 açık kırık mevcuttu. Tüm kırıklar K-telleri ile intramedüller tespit edilmişti. Radiusa fizis hattının proksimalinden retrograt, ulnaya apofiz tipinden antegrat olarak K-teli ile tespit uygulanmıştı. Hastalar ortalama 72,85 [Dağılım: 55-80] gün takip edildi. K-telleri ortalama 2 ayda çıkarıldı. Son kontrollerinde hastalar Price'ın değerlendirme kriterlerine göre değerlendirildi. Price'ın değerlendirme kriterlerine göre 39 hastada çok iyi, 1 hastada iyi sonuç tespit ettik. Komplikasyon olarak; 2 hastada ulna teli giriş yerinde yüzeysel cilt enfeksiyonu, 1 hastada ulnar tel migrasyonu, 1 hastada implant yetmezliği ve 1 hastada hipertrofik skar ile karşılaşıldı. Çocuk önkol çift diafiz kırıklarının cerrahi tedavisinde intramedüller K-telleri ile tespit komplikasyon oranı düşük, uygulaması kolay, düşük maliyetli, etkili ve güvenli bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OUTCOMES OF DIAPHYSEAL FOREARM FRACTURES IN CHILDREN TREATED WITH INTRAMEDULLARY KIRSCHNER WIRE FIXATION Fracture of the forearm is common in children. These injuries are usually treated conservatively by closed reduction and casting. Operative fixation is indicated when an 'adequate' reduction cannot be achived by closed reduction or when loss of reduction develops during the cast treatment. A variety of surgical techniques are available to achieve adequate stabilisation of forearm fractures. But the use of intramedullary K-wires for fixation of forearm fractures in children is gaining favor. This retrospective study evaluates the forearm fractures in children which were fixed by intramedullary K-wires by comparing the literature. Between January 2006 and July 2011, 40 children with diaphyseal forearm fractures were treated with intramedullary K-wires at the our institution. The mean age of the patients was 10.12 [Range: 3-16] years. There were 37 male and 3 female patients. Unsuccessfull reduction in 34 patients, loss of reduction during follow-up in 6 patients, were indications for intramedullar fixation. Thirty-four were closed and 6 were open fractures. All of the open fractures were grade I, by using the Gustilo-Anderson classification. All of the fractures were treated with intramedullary K wires. For the radius, K-wire was introduced into the distal radial metaphysis, proximal to the epiphysis. For the ulna, the wire was introduced antegrade from the proximal end. Mean follow-up period was 72,85 [Range: 55-80] days. The average time for removal of the K-wires was 2 months. Patients evaluated according to Price's evaluation criterias at the last visit. According to Price's evaluation criterias, there were 19 excellent and 1 good results. Two patients had superficial pin-track infection and implant failure developed in 1 patient. Ulna wire migrated backwards in 1 patient. One patient had a hypertrophic scar. Intramedullary fixation with K-wires for the forearm diaphyseal fractures in children is a convenient, easy, effective and safe method, with minimal complications.