9-15 yaş arası ön kol kırığı nedeniyle titanyum elastik çivi uygulanan hastalarda açık ve kapalı redüksiyonun radyolojik ve fonksiyonel sonuçlar üzerine etkisi
The effect of open and closed reduction on radiological and functional results in the titanium elastic nail applications due to forearm fractured pati̇ents age between 9-15
  1. Tez No: 509600
  2. Yazar: FİKRİ BURAK İPÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER KALENDERER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Önkol, çocuk, açık, kapalı, titanyum elastik çivi, Forearm, child, open, closed, titanium elastic nail
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Giriş: Önkol çift kemik kırıkları, çocukluk çağında sık görülen ve birçok komplikasyonla karşılaşılabilen ortopedik rahatsızlıklardandır. Bu kırıkların tedavisi genellikle kapalı yerleştirme ve uzun kol alçı uygulaması ile yapılmaktadır. Ancak; hastanın yaşının ileri olması, kırığın açılanma miktarının fazlalığı, takiplerde redüksiyon kaybı gibi nedenlerle bu kırıklarda açık veya kapalı yerleştirme sonrası içten tespit de tedavi seçeneği olarak uygulanabilmektedir. Çocukluk çağında bu kırıklarda içten tespitte en sık tercih edilen yöntem kanal içi titanyum elastik çivi uygulamasıdır. Bu çalışmanın amacı, titanyum elastik çivi ile kanal içi tespit uygulanarak tedavi edilen hastalarda açık ve kapalı yerleştirmenin radyolojik veya fonksiyonel sonuçlar üzerinde bir farklılık oluşturup oluşturmadığının araştırılmasıdır. Hastalar ve Yöntem: Bu geriye dönük karşılaştırmalı olgu kontrol çalışmasında, 2012 yılı Ocak ve 2016 yılı Aralık ayları arasında hastaneye başvuran ve açık veya kapalı yerleştirme sonrası kanal içi titanyum elastik çivi uygulanarak tedavi edilen 40 hasta çalışmaya dâhil edildi (12 kapalı redüksiyon, 28 açık redüksiyon). Hastaların radyolojik olarak başlangıç, erken postoperatif, son kontrollerde çekilen ön kol grafilerindeki açılanma ve translasyon miktarları, kırık lokalizasyonu, ulna için çivi giriş yeri, kaynama durumu değerlendirildi. Fonksiyonel olarak hastaların Price skorları değerlendirildi. Bunlara ek olarak hastalarda oluşan komplikasyonlar, ameliyata alınma süreleri, ameliyat sonrası yatış süreleri kaydedildi. Sonuçlar: Hastaların ikisi kız (%5) 38'i ise erkekti (%95). Hastaların ortalama yaşı 11,8 (9-15) yıl idi. Başlangıç, erken postoperatif, son kontrollerde çekilen ön kol grafilerindeki açılanma ve translasyon miktarları, kırık lokalizasyonu açısından her iki grup arasında anlamlı fark saptanmadı. Kırık iyileşme süresine bakıldığında; açık yerleştirme yapılan hastalarda ortalama 5,4 haftada, kapalı yerleştirme yapılanlarda ise ortalama 5 haftada kırığın kaynadığı görüldü (p:0,51). Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi açık yerleştirme yapılan hastalarda, kapalı yerleştirilenlere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde uzun bulunmuştur (sırası ile ortalama 2,9; 2,2 gün, p:0,03). Komplikasyon oranları ve fonksiyonel sonuçlar açısından iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmadı. Çıkarımlar: Çocuk önkol kırıklarında titanyum elastik çivileme ile intramedüller tespit, kapalı ya da sınırlı insizyondan açık yerleştirme yapılarak uygulanabilmektedir. Bu çalışmada yerleştirmenin nasıl yapıldığının fonksiyonel ve radyolojik sonuçlara etkisi olmadığı gösterilmiştir. Açık veya kapalı yerleştirme sonrası titanyum elastik çivileme ile kanal içi tespit uygulanmış önkol çift kırığı olan çocuklarda, radyolojik ve fonksiyonel sonuçlar açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Fractures of the forearm are frequently encountered in childhood and may involve many complications. The treatment of these fractures is usually done by closed reduction and long arm plaster application. But; if the age of the patient is advanced, the amount of angulation of the fracture is increased the internal fixation after open or closed reduction in these kind of fractures can also be applied as a treatment option. In childhood, the most common method of internal fixation of these fractures is intramedullary titanium elastic nail application. The purpose of this study is to investigate whether open and closed reduction in patients treated with titanium elastic nail makes a difference on radiological or functional outcomes. Patients and Methods: In this retrospective comparative case control study, 40 patients admitted to the hospital between January 2012 and December 2016 were included (12 closed reductions, 28 open reductions) who were treated with titanium elastic nailing after either open or closed reduction. Radiologically; angulation and translational amounts, fracture localization, nail entry site for ulna, union status were evaluated in the forearm x-rays taken at the initial, early postoperative and final follow-up examinations. Functionally, patients' Price scores were evaluated. In addition to these, the complications that occurred in the patients, the duration of the operation, and the length of the postoperative stay were recorded. Results: Two of the patients were female (%5) and 38 were male (%95). The mean age of the patients was 11.8 (9-15) years. There was no significant difference between the two groups in terms of angulation and translation amounts and fracture localization in the forearm radiographs taken at the beginning, at the early postoperative period and at the last controls. When the fracture healing time is examined; this time was observed as avaregely 5,4 weeks for patients who were openly reducted and 5 weeks for the patients who were closely reducted (p:0,51). The postoperative hospital stay was found to be statistically significantly longer in the patients who underwent open surgery (mean 2,9; 2,2 days, respectively, p:0,03). No significant difference was found between the two groups in terms of complication rates and functional outcomes. Conclusions: Internal fixation with intramedullary titanium elastic nails for pediatric forearm fractures can be applied by both limited open and closed reduction. In this study, it has been shown that the type of reduction did not effect both functional and radiographic outcomes. There was no statistically significant difference in terms of radiological and functional outcomes between children with forearm fractures who are fixed by titanium elastic nails after either open or closed reduction.