Borderline (Sınırda) kişilik bozukluğu olan hastalarda talamus hacimleri ve klinik değişkenlerle ilişkisi
Thalamus volume on patient with borderline personality disorder and relationship with the clinical variabilite
  1. Tez No: 366021
  2. Yazar: TEVFİK KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAD ATMACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Borderline kişilik bozukluğu, Volüm, Talamus, MRG, Borderline personality disorder, volume, Thalamus, MRI
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bordeline kişilik bozukluğu (BKB) DSM-IV-TR (Amerikan Psikiyatri Birliği: Psikiyatride Hastalıkların Tanımlanması ve Sınıflandırılması El Kitabı, Yeniden Gözden Geçirilmiş Dördüncü Baskı)'de B Kümesi Kişilik Bozuklukları başlığı altında ele alınan bir hastalıktır. Son yıllarda BKB hastalarında yapılan nöro-görüntüleme çalışmalarında, hastalığın belirleyici belirti ve bulguları ile bağlantılı olabilecek anormallikler saptanmıştır. Çalışmamızda; BKB etyopatogenezi daha iyi anlayabilmek adına, hastalarda talamusun morfometrik değişikliklerini araştırmak amaçladık. Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniği ve Polikliniği'ne başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV tanı ölçütlerine göre BKB tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 20 hasta ile 20 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara Sosyodemografik ve Klinik Bilgi Formu, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Hamilton Anksiyete Ölçeği, Buss-pery saldırganlık ölçeği, Barrat dürtüsellik ölçeği, SCID-I ve SCID-II uygulanmıştır. Hasta ve kontrol grubunda manyetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılarak total beyin, gri madde, beyaz madde ve talamus bölümlerinin volümetrik ölçümleri gerçekleştirilmiştir. BKB hastaları ile sağlıklı kontroller arasında, total beyin volümü, total beyaz ve gri madde volümü açısından fark gözlenmezken, hasta grubunda sağ ve sol talamus hacmi sağlıklı kontrollere kıyasla önemli oranda küçük bulundu. Talamusun hem hastalığın patofizyolojisi hem de klinik seyrinde önemli ilişkisinin olabileceğini söyleyebiliriz. Bu bölgenin fonksiyonel özelliklerini inceleyen görüntüleme teknikleri ve bilişsel işlevleri inceleyen testlerin birlikte ele alındığı çalışmaların daha önemli ve verimli sonuçlara ulaşmamızı sağlayacağı düşüncesine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THALAMUS VOLUME ON PATIENT WITH BORDERLINE PERSONALITY DISORDER AND RELATIONSHIP WITH THE CLINICAL VARIABILITE Borderline personality disorder (BPD) is a disease discussed under the headin cluster B personality disorder in DSM-IV-TR (American Psychiatric Association: The manuel Psychiatric Disorders Identification and Classification, Revised Fourth Edition). In recent years, the abnormalities were detected that may be associated with determinative signs and symptoms of disease in neuro-imaging studies performed in patients with BPD. In our study, we aimed to investigate the morphometric changes in the thalamus in patients in order to better understand the ethiopathogenesis of BPD. The study comprised 20 patient of borderline personality disorder who had applied to Firat University Hospital Department of Psychiatry as out- or in- patients and had been diagnosed with borderline personality disorder according to the criteria of DSM-IV and 20 healthy controls. It was administered to patient the sociodemographical data form, Hamilton Depression Rating Scale, Hamilton Anxiete Rating Scale, Buss-Pery aggression scale, Barrat impulsiveness scale, SCID-I and CID-II. The volumetric measurement of total brain, gray matter, white matter, thalamus was performed by using MRI on patients and control group. For the whole brain volume, total white and gray matter volumes, there were no differences between the patients and healthy controls while the patient group had significantly smaller left and right thalamus volumes compared with healthy controls. This can be considered thalamus has an important relationship with both pathophysiology and clinical course of the disease. We suggest that the investigations which use together the visualisation technique that examine the functional qualifications of this area and the tests research the cognitive functions, make us to provide to reach more important and effective results.