Doksorubisin uygulanmasının sıçan böbrek dokusunda meydana getirdiği değişiklikler üzerine benfotiamin'in koruyucu etkilerinin incelenmesi
Investigation of the protective effects of benfotiamin on the alterations which revealed with application of doxorubicin in the rat kidney tissues
  1. Tez No: 366039
  2. Yazar: FERİDE ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİR DÖNDER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, böbrek, apoptozis, benfotiamin, Doxorubicin, kidney, apoptosis, benfotiamine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Antrasiklin grubunda yer alan doksorubisin, yapılan farklı çalışmalarda deney hayvanlarında önemli nefrotoksisiteye neden olmakta ve insanlarda da benzer toksik etkileri olabilmektedir. Bu çalışmada doksorubisin uygulaması ile böbrek dokusunda meydana gelen apoptotik değişiklikler ve benfotiaminin anti-apoptotik etkisinin incelenmesi amaçlandı. Çalışmada 24 adet erişkin Wistar Albino tipi erkek sıçan kullanıldı. Deney hayvanları her grupta 6 hayvan olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. 14 günlük deney süresince Grup I'e herhangi bir uygulama yapılmadı. Grup II'ye 10 mg/kg intraperitoneal (i.p) tek doz doksorubisin, Grup III'e 10 mg/kg i.p tek doz doksorubisin ile birlikte benfotiamin 70 mg/kg/gün oral ve Grup IV'e ise sadece benfotiamin 70 mg/kg/gün oral olarak uygulandı. Deney sonunda sıçanlar dekapite edilerek böbrek dokuları çıkartıldı. Rutin ışık mikroskobu takibi yapılarak dokular parafin bloklara gömüldü. Bloklardan alınan kesitlere bax ve kaspaz-3 immunohistokimyasal boyamaları yapıldı. Elde edilen bulgular incelenerek fotoğraflandı. İmmünohistokimyasal boyamanın ışık mikroskobu altında incelenmesi sonucu; kontrol grubu ile karşılaştırıldığında doksorubisin grubunda bax ve kaspaz-3 immünreaktivitesinde belirgin bir artış varken, doksorubisin grubuna göre doksorubisin+benfotiamin grubunda ise belirgin olarak azalma izlendi. Doku malondialdehit (MDA) seviyeleri ise immünohistokimyasal bulgularla paralellik göstermekteydi. Bu çalışma ile doksorubisinin böbrek dokusunda meydana getirdiği apoptotik değişiklere karşı benfotiaminin anti-apoptotik özellik gösterdiği ve antioksidan etkiye sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF THE PROTECTIVE EFFECTS OF BENFOTIAMIN ON THE ALTERATIONS WHICH REVEALED WITH APPLICATION OF DOXORUBICIN IN THE RAT KIDNEY TISSUES Doxorubicin is an antracycline and shown to have nephrotoxic effects in different studies conducted in animal models and also in humans it is thought to have similar effects. In this study, we aimed to investigate the apoptotic changes in the kidney tissue with doxorubicin treatment and the anti-apoptotic effects of benfotiamine. In this study, 24 adult male Wistar Albino rats were used. Animals were divided into 4 groups as 6 animals in each group. During the 14-day experiment period, no application was executed to Group I. A single dose of doxorubicin in dose of 10 mg/kg (i.p) was administered to Group II; Group III received oral benfotiamine 70 mg / kg / day in addition to doxorubicin and to Group IV only 70 mg / kg / day benfotiamine was given orally. At the end of the experiment the rats were decapitated and kidney tissues were removed. Routine light microscopy follow-up were performed and tissues were embedded in paraffin blocks. Bax and caspas-3 immunohistochemical stainings were performed to tissue sections from the blocks. The findings examined and photographed. Light microscope examination of immunohistochemical stained specimens revealed marked increase of bax and caspase-3 immunoreactivity in doxorubicin group in comparison with control group and significant decrease was observed in doxorubicin + benfotiamine group. Tissue MDA levels were in accordance with the immunohistochemical findings. This study showed that doxorubicin induced apoptosis in kidney tissue and benfotiamine had anti-apoptotic and antioxidant effects against the effects of doxorubicin.