Ratlarda, ticagrelor'un mikrovasküler anastomozlarda kan akımı üzerine etkisi
The effects of ticagrelor on blood flow of microvascular anastomosis in rats
  1. Tez No: 366040
  2. Yazar: MEHMET ÖZTAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İHSAN OKUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrovasküler anastomoz, trombüs, ticagrelor
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Mikrovasküler cerrahinin gelişmesi ile önceleri imkansız görülen uç organların replantasyonları gibi birçok cerrahi girişim uygulanabilir hale gelmiştir. Kopan uzuvların mikrocerrahi yöntemleriyle yapılan damar anastomozları ile replante edilmesi ve mikrovasküler anastomozla yapılan serbest flep transferleri sonrası en yaygın komplikasyonlar trombüs oluşumlarıdır. Oluşan bu trombüsler anastomoz tıkanıklığına neden olarak uzuv kaybına veya serbest flebin nekrozuna neden olmaktadır. Bir antitrombotik ajan olan ticagrelor, adenozin difosfat (ADP) bağımlı trombosit aktivasyonu ve agregasyonunu önleyebilen ADP reseptör antagonisti olarak etki eder. Bu çalışmada 7 adet kontrol ve 7 adet çalışma grubu olmak üzere toplam 14 adet Wistar Albino cinsi rat kullanıldı. Her iki gruptaki deneklerin femoral arterleri kesildikten sonra mikrocerrahi yöntemiyle anastomoz edildi. Çalışma grubundaki ratlara preoperatif 24 saat önce başlanmak üzere postoperatif 14 gün boyunca 2x10 mg/kg dozda oral ticagrelor verildi. Çalışma sonunda yaptığımız sağma testi sonucunda ticagrelor grubunun tamamında (% 100), kontrol grubunun ise 3'ünde (% 42,8) akım varlığı gözlendi. Yapılan mikroskobik incelemelerde; ödemin ticagrelor grubunda % 42,8 kontrol grubunda ise %71,4 oranlarında olduğu, enflamasyon artışının ticagrelor grubunda % 14,3 iken kontrol grubunda % 57,1'e yükseldiği ve endotelizasyonun ticagrelor grubunda % 85,7 olup kontrol grubunda ise bu oranın % 42,8'de kaldığı tespit edildi. Bu parametrelerde istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı (p>0,05). Fakat gruplardaki denek sayısı arttırıldığında anlamlı fark bulunacağını düşünüyoruz. Buradan yola çıkarak ticagrelorun, mikrovasküler anastomoz yapılan operasyonlarda kullanılarak postoperatif dönemde trombüs oluşumunun engellenebileceği ve bu şekilde uzuv veya doku kaybının önüne geçilebilebileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF TICAGRELOR ON BLOOD FLOW OF MICROVASCULAR ANASTOMOSIS IN RATS With the development of microvascular surgery, many surgical procedures which were seen to be impossible, such as replantation of end-organs, have become applicable. Thrombus formations are the most common complications after free flap transfers with microvascular anastomosis and replantation of severed extremities with vein anastomoses performed by microsurgical techniques. The resulting thrombi cause loss of extremity or free flap necrosis by causing anastomotic obstruction. Ticagrelor, an antiplatelet agent, acts as an adenosine-di-phospate (ADP) receptor antagonist that can inhibit ADP-dependent platelet activation and aggregation. In this study, a total of 14 Wistar albino rats were used as 7 control and 7 study groups. Femoral arteries of subjects in both groups were anastomosed by microsurgical techniques after being cut. Rats in the study group were given 2x10 mg / kg dose of ticagrelor orally for 14 days postoperatively starting 24 hours before the surgery. At the end of the study, we made milking test and we observed continuity of the flow at all of the ticagrelor group (100%) and 3 of the control group (42,8%). In the microscopic examination; the edema was observed in 42,8% of the ticagelor group 71,4% of the control group, increase of inflammation was observed in 14,3% of the ticagelor group while this ratio to rise 71,4% in the control group and endothelialisation was observed in 85,7% of the ticagrelor group, this rate stayed at 42,8% in the control group. There was no statistically significant difference on these parameters (p>0,05). But we think may exist significant difference when increasing the number of subjects. Proceeding from here, ticagrelor was thought to prevent postoperative thrombus formation in the same operations which contain microvascular anastomosis and may prevent extremity or tissue loss in this way. Kerywords: Microvascular anastomosis, thrombus, ticagrelor.