Fruktozla oluşturulan nonalkolik yağlı karaciğer modelinde rifaksimin'in önleyici rolü
The protective role of rifaximin in non alcoholic fatty liver disease created with fructose
  1. Tez No: 366038
  2. Yazar: NEŞE ÇABUK ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL BAHÇECİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Fruktozla oluşturulan non alkolik yağlı karaciğer hastalığı, Rifaksimin, Non alcoholic fatty liver diseasecreated with dietary fructose, Rifaksmin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı dünyada en sık görülen karaciğer hastalığıdır. Bu durumunyaygın olarak metabolik sendrom kaynaklı olduğu bilinmektedir. Bu tablonun artan fruktoz tüketimi ile ilgili olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada fruktoz ile oluşturulan deneysel yağlı karaciğer modelinde rifaksiminin koruyucu etkisini araştırıldı. Çalışmada42 adet Erkek Sprague-Dawley rat eşit sayıda 6 gruba bölündü.Kontrol grubu; %50 fruktoz çözeltisi verilen; fruktoz çözeltisiyle beraber haftada 1 kez rifaksimin; fruktoz çözeltisi ve haftada 3 kez rifaksimin; normal diyet ve haftada 1 kez rifaksimin ve normal diyet ile haftada 3 kez rifaksimin alacak şekilde beslendi. Sekiz hafta sonunda ratlardan histopatolojik inceleme ve MDA, TNF-α, Collagen type 1, NF-kappaB, Nrf-2 ve HO-1 düzeyleri için uygun şekilde rat karaciğerlerinden doku örnekleri alındı. Biyokimyasal inceleme, plazma Glutatyon peoksidaz, TNF-α, 4-hydroxynonenal düzeyleri için kan örnekleri alındı. Yapılan histopatolojik incelemede %50'lik fruktoz ile beslenen grupta hepatosteatoz bulgularından; balonlaşma dejenerasyonu, inflamasyon ve makroveziküler yağlanma geliştiği görüldü. Rifaksimin alan grupta hepatosteatoz bulgularında anlamlı azalma gözlendi. Plazma ve doku TNF-α düzeyleri, NF-κB, MDA, tip 1 kollojen düzeyi, plazma 4-HNE düzeyleri rifaksimin alan gruplarda anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Ayrıcarifaksimin alan grupta GSH-Px, Nrf-2, HO-1 düzeyleri yüksek tespit edildi. Rifaksimini yüksek vedüşük dozda alan gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmadı. Fruktozlu diyetle oluşturulan NAYK modelinde rifaksimin yağlanma, balonlaşma dejenerasyonu ve inflamasyonu azalttı. Rifaksiminin intestinal bakteriyel dekontaminasyon ile oksidatif stresi baskılayalarak steatohepatiti gelişimini engelleyebileceğini düşündürmüştür. Bu konuda yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE PROTECTIVE ROLE OF RIFAXIMIN IN NON ALCOHOLIC FATTY LIVER DISEASE CREATED WITH FRUCTOSE Non-alcholic faty liver disease isthe most frequent liver disease in the worldwide. In addition it is commonly interested with the methabolic syndrome. There is possibility that the disease may be associated with the increase fructose consumption. In this study, which will be created with fructose in an experimental model of fatty liver, we aimed to investigate the protective effects of rifaksiminThere are42 male Sprague-Dawley rats in the study. They were divided into 6 equal groups according to following feed types: Control group; given the 50% fructose solution; given one time rifaksimin per week with fructose solution; given three times rifaksimin per week with fructose solution; normal diet with given one time rifaksimin per week; normal diet with given three times rifaksimin per week. After eight weeks, the tissue samples, getting from rat liver, were taken for histopathological examination and levels of MDA, TNF-α, Collagen type 1, NF-kappaB, Nrf-2 ve HO-1.Blood samples were taken forbiochemical examination and levels of plasma Glutatyon peoksidaz, TNF-α, 4-hydroxynonenal. It was seen in histopathological examination that the develeopment of ballooning degeneration, inflamation and macrovesicullar steatosis which they are the findings of hepatic steatosis in the group of feeding with 50% fructose solution. On the other hand, he meaningful decreasing in the findings of hepatic steatosis was observed in group of taking % 50 fructose solution with rifaksimin. The level of TNF-α of plasma and tissue, NF-kB, MDA, type 1 collagen level, plazma 4-HNE were observed as low in the group taken rifaksimin placed with patogenesis of hepatosteatosis. However, levels of GSH-Px, Nrf-2 HO-1 observed as high in treatment group. In the group receiving high doses of Rifaksimin did not differ significantly. Rifaksimin; lubrication, ballooning degeneration andinflammation were reduced in fructose diet NAYK model created. It was thought that rifaksimin prevent the steatohepatitis providing oxidatif stress with intestinal decontamination. New studies on this subject are needed.