Ticagrelor'un rat femoral arterinde katlama yöntemi ile oluşturulan tromboz modeli üzerine etkileri
Effects of ticagrelor on the thrombosis creating in rat's femoral artery tuck procedure
- Tez No: 396239
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET İHSAN OKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Microcerrahide antikoagulan tedavi, trombüs, ticagrelor, rat damar katlama modeli, anticoagulant theraphy at microsurgery, thrombus, ticagrelor, rat 'tuck' model
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Mikroskopların ve dikiş teknolojisinin gelişmesiyle mikrocerrahi konusunda günümüzde çok hızlı bir ilerleme olmuştur. Ancak mikrocerrahi sırasında gerek anastomoz sırasında atılan dikişler gerekse damara uygulanan künt travmalar sonucu trombüs oluşumu en sık gözlenen komplikasyondur. Oluşan bu trombüsler anastomoz hattının distaline kan akımının geçişini engellemekte ve operasyonu başarısızlıkla sonuçlandırmaktadır. Heparinin keşfiyle birlikte mikrocerrahi yapılan hastalara antikoagulan tedavi uygulanmaya başlanmıştır. Bir antitrombosit ajan olan ticagrelor, adenozin difosfat (ADP) bağımlı trombosit aktivasyonu ve agregasyonunu önleyebilen ADP reseptör antagonisti olarak etki eder. Ticagrelorun damar mikrocerrahisinde trombüs olasılığını azaltabileceği düşünüldü ve bunu göstermek için bir çalışma planlandı. Çalışma için sıçanların femoral arterine tromboz oluşturma amacıyla arteriyel katlama (tuck) prosedürü uygulandı. Çalışmada 20 adet kontrol ve 20 adet deney grubu olmak üzere toplam 40 adet Wistar Albino cinsi rat kullanıldı. Deneklerin her iki femoral arteri üzerinde çalışma yapıldı. Damar hasarı veya ratların ölmesi nedeniyle deney ve kontrol gruplarından beşer rat çalışmadan çıkarıldı. Her iki gruptan 30 adet, toplamda 60 adet femoral arter incelendi. Operasyonda femoral arter açığa çıkarıldıktan sonra arterin proksimal ve distal uçlarına bulldog klempler konuldu. Femoral artere, horizontal şekilde, lümeninin % 50 sini içeren“180 derecelik”bir arteriyotomi yapıldı. Femoral arterin distal segmentini arterin içine katlayacak şekilde 2-3 adet dikiş atıldı. Bu dikişlerle femoral arterin distal duvarı damar lümenine inverte edilerek damar kendi içine katlandı. Böylece arter içinde kan akımına ters yönde bir kapakçık oluşturuldu ve bu bölgede trombüs oluşumu kolaylaştı. Deney grubundaki ratlara preoperatif 24 saat önce başlanmak üzere postoperatif 14 gün boyunca 2x10 mg/kg dozda oral ticagrelor verildi. Çalışma sonunda yapılan sağma testi sonucunda ticagrelor grubunun 20'sinde (%66.7), kontrol grubunun ise 8'inde (% 26.7) akım varlığı gözlendi. Histopatolojik incelemelerde kontrol grubunun 20'sinde (%66.7), deney grubunun 8'sinde (%26,7) tromboz görüldü. Ticagrelor grubunun 6'sında (% 20) kontrol grubunun ise 19'unda (%63.3) damar duvarında ödem mevcuttu. Enflamasyon ticagrelor grubunun 5'inde (%16,7), kontrol grubunun 17'sinde (% 56,7) bulundu. Endotelizasyonun ticagrelor grubunun 18'inde (%60) olup kontrol grubunda ise 13'ünde (%43,3) bulundu. Endotelizasyon oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Sağma testi, tromboz oluşumu, ödem ve enflamasyonda ticagrelor lehine istatistiksel olarak anlamlı farklar bulundu. Elde edilen sonuçlardan ticagrelorun microcerrahi operasyonlarında trombüs oluşumunu engelleyebileceği, trombüs oluşumununa sebep olacak etkenler varlığında kullanınabileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF TICAGRELOR ON THE THROMBOSIS CREATING IN RAT'S FEMORAL ARTERY TUCK PROCEDURE A huge improvement at microsurgery has happened nowadays via advanced microscopes and suturing technology. But thrombus formation, due to sutures during anastomosis or blunt traumas to vessels, is still most common seen complication. These trombi prevent blood flow to distal area of anastomosis and cause failure of operation. Administration of anticoagulant therapy to microsurgery patients had been started after discovery of Heparin. Ticagrelor, which is an antithrombocyte agent, affects as adenosine diphosphate (ADP) receptor antagonist that prevents ADP dependent thrombocyte activation and aggregation. It was thought that Ticagrelor may reduce thrombus risk at vascular microsurgery and a study was planned to prove that. 'Tuck' procedure performed at rats' femoral arteries for creating thrombus. In this study, total 40 Wistar albino rats were used, 20 of them were for control group and 20 of them were for experimental group. Procedures were performed on both of the femoral arteries of subjects. Five rats from control group and 5 rats from experimental group were excluded from study due to vascular damage or death of rats. Total 60 femoral arteries, 30 for each group, were examined. In operation after dissecting femoral artery, bulldog clamps were put both at proximal and distal ends. 180 degree-arteriotomy which includes 50% of lumen was performed horizontally to femoral artery. 2-3 sutures were put to fold distal segment into femoral artery. Distal wall of femoral artery were inverted to lumen by these sutures and femoral artery was introverted. In this way, a valve was created against blood flow in artery lumen and thrombus formation possibility in this area was increased. Oral ticagrelor 2x10 mg/kg had been administered to rats at experimental group, in the period of preoperative 24 hours and postoperative 14 days. At the end of the study, flow presence was observed at milking test at 20 rats (66,7%) in ticagrelor group and at 8 rats (26,7%) in control group. Histopathologic investigations showed that thrombus were present at 8 rats (26,7%) in experimental group and at 20 rats (66,7%) in control group. Edema was present on vascular wall at 6 rats (20%) in ticagrelor group and at 19 rats (66,3%) in control group. Inflammation was present at 5 rats (16,7%) in ticagrelor group and at 17 rats (56,7%) at control group. Endothelialisation was found at 18 rats (60%) in ticagrelor group and at 13 rats (43,3%) in control group. There isn't statistically significant difference between endothelialisation percents. But statistically significant differences on behalf of ticagrelor were found at milking test, thrombus formation, edema and inflammation. We concluded that ticagrelor can prevent thrombus formation at microsurgery operations and it can also be used at the presence of thrombus creating factors.