Anestezi uzmanlarının sünnet vakalarında uyguladıkları anestezi yöntemleri: Ulusal anket çalışması
Anesthesia techniques for circumcision among anesthesiologists, national survey research
- Tez No: 366135
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GAMZE KÜÇÜKOSMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi Uzmanı, Sünnet Vakalarında Anestezi Uygulamaları, Anket, Anesthesiologists, Anesthesia techniques in circumcision, questionnaire
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışmamızda Türkiye genelinde çalışan anestezi uzmanlarının sünnet vakalarında uyguladıkları anestezi yöntemlerindeki tutum ve davranışlarını ile bunların uygulamaya yansımasını araştırmayı amaçladık. Bu amaçla hazırladığımız anket ile ülkemizdeki anestezi uzmanlarının sünnet operasyonları için seçtiği anestezi uygulama yöntemleri ve uygulanan ilaçları saptarken, preoperatif istenen rutin tetkikler, intraoperatif monitorizasyon yöntemleri, postoperatif analjezi yöntemleri ile sık karşılaşılan komplikasyonların da belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız Bülent Ecevit Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu izni (Toplantı karar no:2012/10, tarih:02.05.2012 ) alındıktan sonra 15 Mayıs 2012 ve 01 Temmuz 2012 tarihleri arasında uygulandı. Anket verileri, anket formlarının elektronik veri tabanı üzerinden elektronik veri formu yoluyla elde edildi. Anket toplam 20 sorudan oluşmakta olup A bölümünde demografik verileri içeren 5 soru, B bölümünde sünnet anestezisi yöntemlerini ve komplikasyonları içeren 13 soru, C bölümünde postoperatif analjezi yöntemlerini içeren 1 soru ve D bölümünde monitörizasyon yöntemlerini içeren 1 soru bulunmaktadır. Elde edilen veriler, İstatistiksel değerlendirme SPSS 18.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) programı kullanılarak yapıldı. Tanımlayıcı istatistikler sayı ve yüzde olarak ifade edildi. Gruplar arasındaki farklılıklar ve değişkenler arasındaki ilişkiler Ki-kare testi ile incelendi. Sonuçlar % 95 güven aralığında değerlendirildi. Veriler anketimize katılmayı kabul eden 206 anestezi uzmanının yanıtları ile elde edilmiştir. Çalışmamızda ankete yanıt veren anestezi uzmanlarının %47,6 oranında 31-40 yaş aralığında, %56,3'ünün erkek olduğu, en fazla katılımın % 29,1 oranında Marmara bölgesinden ve %49,5 oranı ile en fazla Üniversite Hastanelerinden olduğu gözlendi. Sünnet operasyonlarının % 21,8 oranında çocuk cerrahisi ve üroloji bölümlerince gerçekleştirildiği ve operasyonun %31,6 oranında 3-6 yaş aralığında gerçekleştirildiği belirlendi. Preoperatif istenen rutin laboratuar tetkiklerinin %41,7 oranında tam kan sayımı + koagülasyon testlerinden oluştuğu saptandı. En sık kullanılan anestezi yönteminin laringeal maske (%9,7) uygulaması olduğu saptandı. Genel anestezi ve sedoanaljezi uygulamalarına ilave olarak bölgesel anestezi yöntemlerinin %37,4 sıklıkla kullanıldığı ve kaudal bloğun daha fazla tercih edildiği saptandı. Kaudal veya dorsal penil sinir bloğu uygulamalarında %31,6 oranında ultrason kullanıldığı ve sıklıkla bupivakain tercih edileceği gözlendi. Sedoanaljezi uygulamalarında en fazla midazolam + ketamininin (%11,7) tercih edildiği saptandı. Komplikasyonların dağılımına bakıldığında en fazla kanama (%22,3) ardından bronkospazm veya laringospazm (%17) ile karşılaşıldığı belirlendi. Postoperatif analjezi için en fazla parasetamol'un (%17,5) tercih edildiği saptandı. Anestezi veya sedoanaljezi uygulamalarında tercih edilen monitörizasyon yöntemlerinin dağılımına bakıldığında ASA standart monitörizasyonun %20,2 oranında tercih edildiği gözlendi. Çalışmaya katılım dikkate alındığında bu anket, sünnet vakalarına uygulanan anestezi yöntemleri konusunda tek başına yeterli olmamasına rağmen konuya dikkat çeken bir ön çalışma olarak kabul edilmelidir. Bunun yanı sıra uluslararası öneriler çerçevesinde geliştirilmiş günübirlik cerrahilerde anestezik yaklaşım protokollerinin toplumumuzun sosyo-kültürel yapısı ile uyumlu olacak biçimde uygulanabilmesine yönelik sünnet olgularında ulusal standart anestezi protokollerinin geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to investigate anesthesia techniques for circumcision among anesthesiologists working in our country. It is aimed to state the anesthesiologist's choice for anesthesia techniques and drugs in circumcision and determine the preoperative examination, intraoperative monitoring techniques, postoperative analgesia methods and common complications. After approval of local ethic commitee (Bülent Ecevit University Ethic comittee), our study was performed between 15 May 2012 to 1 July 2012. Survey data were obtained by survey forms through electronic data over the web. Questionnaire consists of twenty questions. in section A five question containing demograhic data, in section B thirteen question containing methods of anesthesia for circumcision, in section C one question containing postoperative analgesia methods, in section D one question containing monitorization methods are included in this questionnaire. Statistical evaluation was performed using SPSS 18.0 (SPSS Inc.,Chicago, II, USA). Descriptive statistics were expressed as number and percentage. Differences and relationships between variables were analyzed by chi-square test between the groups. Results were evaluated with 95% confidence interval. The datas were obtained from 206 anesthesiologist who accept to participate to survey. % 47.6 of anesthesiologist who respond the survey is aged between 31-40 years old. % 56,3 of respondents are male. It was observed that maximum participation is from region of Marmara (% 29,1) and from the university hospitals (% 48,5). In our study, it was found that circumcision is performed most commonly by pediatric surgery and urology (%21,8) and most frequently in the age group of 3-6 year (%31,6). It was detected that % 47 of routine preoperative laboratory tests are coagulation parameters and complete blood count tests In addition to regional anesthesia and sedoanalgesia ,it was seen that the frequency of administration of regional anesthesia is % 37,4, caudal block is more preferable In our study, the most frequently method of anesthesia is laryngeal mask (% 9,7) and it was revealed that ultrasound is used by anesthesiologists during the implementation of caudal or dorsal penile nerve block (%31,6,). In this study, it was found that anesthesiologists have often prefered bupivacaine as a local anesthetics (%20.9) in dorsal nerve block practice and (% 39,3) in caudal anesthesia. it was stated that midazolam and ketamine are most preferred agents in sedoanalgesia (% 11.7). In our study ıt was seen that the most common complication of circumcision is bleeding (% 22,3), most common complication related anesthesia is bronchospasm or laryngospasm (%17). It was detected that paracetamol is the most prefferd method for postoperative analgesia (%17,5). It was observed that in circumcision under general anesthesia or sedoanalgesia most preferred monitorization is standard ASA monitoring (% 20,2). Although this survey is not sufficient alone for anesthesia techniques in circumcision, this study should be regarded as preliminary study to attrack attention about this subject. We consider that ambulatory anesthesia protocols which are also needed in circumcision can be improved with international recommendation and these protocols can be conform to sociocultural structure in societies.