Ülkemizde anestezi uzmanlarının premedikasyon tutumları anketi
Survey for premedication attitudes of anaesthesi̇ologi̇sts in our country
- Tez No: 359286
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESUT ERBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi uzmanı, Premedikasyon tutumları, Anket, Türkiye, Anesthesia Specialist, Premedication Attitudes, Survey, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Çalışmamız; Türkiye'deki anestezi uzmanlarının demografik verilerini, çalıştıkları kurumlar ile ilgili bilgileri, preoperatif değerlendirmeyi, premedikasyon ve indüksiyon uygulamaları ile ilgili verileri ayrıntılı olarak içeren tek anket çalışmasıdır. Bu çalışma ile Türkiye genelinde çalışan anestezi uzmanlarının premedikasyon uygulamalarındaki tutum ve davranışlarını ve uygulamaya nasıl yansıdığını araştırmayı hedefledik. Yöntem: Çalışma Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu izni alındıktan sonra 16.06.2012- 16.06.2013 tarihleri arasında uygulandı. Anket verileri, web üzerinden elektronik posta yoluyla anket formunun gönderilip anestezi uzmanlarının formu doldurması ve basılı anket formlarının elden dağıtılıp doldurulması ile elde edildi. Anket toplam 26 sorudan ve 5 bölümden oluşmaktadır. Bölüm A'da demografik verileri içeren 5 soru, Bölüm B'de kurum bilgilerini içeren 4 soru, Bölüm C'de preanestezik değerlendirme verilerini içeren 4 soru, Bölüm D'de premedikasyon verilerini içeriren 9 soru, Bölüm E'de indüksiyon verilerini içeren 4 soru bulunmaktadır. Bulgular: Araştırmamıza Türkiye'nin farklı bölge ve kurumlarından toplam 419 anestezi uzmanı katıldı. Preanestezik değerlendirmenin çoğunlukla elektif operasyondan 2-7 gün önce yapıldığı gözlendi. Çalışmamızda Özel Sektörde preanestezik değerlendirme odasının devlet ve üniversite hastanelerine göre anlamlı bir şekilde daha az olduğu görülmüştür. Preoperatif değerlendirmeyi hasta yatağında yapanların %75'ini ise özel hastanede çalışan anestezi uzmanları oluşturmaktadır. Katılımcıların cinsiyetleri ile premedikasyon uygulama alışkanlığı değerlendirildiğinde kadın (%55,4) anestezi uzmanlarının tüm yaş gruplarında erkeklere (%42,6) göre premedikasyonu daha fazla tercih ettikleri görüldü. Rutin premedikasyon uygulamasının en sık 4-7 yaş grubunda (%61,3) tercih edildiği görüldü. Tüm yaş gruplarında elektif operasyon öncesi rutin olarak premedikasyon kullanımının özel hastanelerde diğer kurumlara göre daha fazla olduğu gözlemlendi. Anketimize katılan anestezi uzmanlarının en sık kullandıkları premedikasyon ajanlarının midazolam, ketamin ve atropin olduğu görüldü. Midazolamın tüm yaş gruplarında en sık kullanılan premedikasyon ajanı olduğu gözlenirken ketamin ve atropinin en sık 6 ay-3 yaş grubunda tercih edildiği ortaya çıktı. Her yaş grubunda premedikasyonun; servis-hasta odasında en sık özel hastanelerde uygulandığı, anestezi öncesi hazırlık odasında ise en fazla sıklıkta üniversite hastanesinde uygulandığı saptanmıştır. Anketimize katılan anestezi uzmanlarının tüm yaş gruplarında premedikasyon uygulama önceliğinin anksiyeteyi azaltmak olduğu ortaya çıkmıştır. Pediatrik olgularda anestezi indüksiyonu esnasında ailenin çocuğun yanında bulunmasına anestezi uzmanlarının %85,2'si ''hayır'' yanıtını vermiştir. Pediatrik indüksiyonda rutin olarak tercih edilen indüksiyon yolunun 'Volatil anestezik ajan' ile indüksiyon olduğu görüldü. Ayrıca premedikasyon ajanının pediatrik vakalarda daha çok oral verildiği gözlenirken, erişkinlerde intravenöz yolun tercih edildiği anlaşıldı. Katılımcıların premedikasyon sonrasındaki ortak endişesinin solunum depresyonu olduğunu gözlemledik. Sonuç: Yaptığımız bu çalışma ile ülkemizde anestezi uzmanlarının rutin olarak preoperatif değerlendirme ve premedikasyon yaptıklarını gözlemledik. Ancak bu preoperatif değerlendirmenin uygulama zamanı ve yerinin Üniversite Hastanesi, Devlet Hastanesi ve Özel Hastanede farklılıklar gösterdiğini tespit ettik. Ayrıca premedikasyon uygulamasında hasta ve anestezistin güvenliği göz önüne alınarak temel standartların oluşturulması ve sürekliliğinin sağlanması için benzer çalışmaların belirli aralıklarla yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Purpose: Our study is the one, which observes the detailed data about demographic data, information about the institutions they work, preoperative evaluation, premedication and induction applications of anesthesiologists in Turkey. We aimed to investigate, how to implement reflected in the attitudes and behaviours and also premedication applications of anesthesiologists working in Turkey. Materials and Methods: This study was applied between 16.06.2012 – 16.06.2013 after obtaining permission from Çanakkale 18 Mart University Clinical Research Ethics Committee. Survey data over the web, via electronic questionnaire, sent anesthesiologist and hand printed questionnaires were distributed and obtained. The questionnaire consists of 26 questions and 5 sections. Section A contains 5 questions about demographic data, Section B contains 4 questions about agency information, Section C contains 4 questions about preanesthetic assessment data, Section D contains 9 questions about premedication data, Section E contains 4 questions about induction data. Findings: Our research contains a total of 419 participated anesthesiologist from different regions of Turkey. We observed that, they made preanesthetic evaluation mostly 2-7 days prior to elective surgery. In our study, special room for preanaesthetic evaluation in private sector were found to be significantly less according to the state and university hospitals. Preoperative evaluation of the patient in bed 75% of those who constitute the anesthesiologist working in private hospitals. Premedication preference ratio among participants are; women (55.4%) and men (42.6%) in all age groups. Routine premedication practice most common in the age group 4-7 (61.3%) were found to be prefered. In all age groups the use of premedication routinely before elective surgery in private hospitals was observed to be higher compared to other institutions. Anesthesiologists, who participated in our study, was seem to prefer midazolam, ketamin and atropine for premedication. In all age group; midazolam was mostly preferred for premedication agent, but in 6 months – 3 years age group ketamine and atropine appeared to be preferred for premedication. Premedication in all age group, applied in in-patients rooms most often in private hospitals, but in University Hospitals premedication mostly applied in preparation room before the induction of anesthesia. Anesthesiologists in all age groups, who participated in our study, have the priority to reduce patients' anxiety for using premedication. During induction of anesthesia in pediatric patients 85.2% of anesthesiologists not prefer family nearby the patient. Routinely preferred path in pediatric anesthesia induction was observed to be“volatile anesthetic agents”In addition, in pediatric age group oral premedication preferred mostly, but in adults intravenous premedication is preferred. The common concern of the participants after premedication have observed that, respiratory depression. Results: With this study, we observed that anesthesiologists in our country perform preoperative evaluation and premedication routinely. However, time and place of the application of the preoperative evaluation of the University Hospitals, Public Hospitals and Private Hospitals were found to vary. In addition, consideration on safety basis for patients and anesthesiologist, and forthe creation of standarts and ensuring the continuity, we strongly recommend that similar studies have to be performed at regular intervals.