Appendektomi sonrası 2/0 ipek iplik ve ligasure ile kapatılan appendikslerin açılma basınçlarının karşılaştırılması
Appendectomy 2/0 silk yarn and after opening appendix closed with ligasure comparison of pressure
  1. Tez No: 366161
  2. Yazar: CENGİZ YAĞMURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ UZUNKÖY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Apendektomi, ligasure, apendiktomi materyalı, perforasyon, basınç, Apendektomi, ligasure, apendiktomi materyalı, perforasyon, basınç
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 35
Özet
Apendektomi apendiksin birçok hastalığında tercih edilen tedavi yöntemdir. Akut abdominal ağrı ile acil servislere başvuran hastalarda en sık görülen nedenlerden biri akut apandisittir. Genel cerrahi servislerinde en sık yapılan ameliyatlardır. 100 yıldan fazla bir süredir açık apendektomi akut apandisitin tedavisinde en sık uygulana tedavi yöntemidir. Laparoskopinin daha hızlı yara iyileşmesi, postoperatif ağrıda azalma, hastanede kalış süresinde azalma ve daha iyi kozmetik sonuç sağlaması gibi avantajları laparoskopik minimal invaziv cerrahi tekniklerin son on yılda kullanılanımını artırmıştır. İlk yıllarda laparoskopik prosedürlerde uzun ameliyat süresi önemli bir dezavantajdı. Deneyimlerin artması ile birlikte bu dezavantaj ortadan kalkmıştır. Ancak hala laparoskopik apendektomi apendiks ameliyatlarınada altın standart haline gelememiştir. Cerrahinin çeşitli alanlarında hemostaz ve diseksiyon amacıyla termal enerji sistemleri kullanılmaktadır. Ligasure yeni kullanıma giren primer olarak abdominal cerrahi için geliştirilen hemostaz sağlayıcı bir cihazdır. Bu sistem ısıyla damar veya diğer dokuların içerisinde bulunan kollajen ve elastin liflerini denatüre edip birbirine yapıştırarak bir tıkaç oluşturur ve hemostazı sağlar. Elektrotermal damar kapama sistemi 7 mm'ye kadar olan damarların kapatılmasında kullanılabilmektedir. Biz bu deneysel çalışmamızda, apendiks güdüğünün kapatılmasında ligasure sisteminin güvenilir bir şekilde kullanılabilirliğini; apendektomi materyalinde oluşturulan basınca karşı dayanıklılıgını değerlendirerek belirlemeyi amaçladık. Yaptıgımız çalışmada ependektomi materyalleri enflame olmasına rağmen her iki gurupta da 300 mmHg basınca kadar dayanıklıkları arasında fark olmadıgı tespit edildi. Sonuç olarak geneleksel yöntemlerde anternatif olarak apendiks gudugunun kapatılması için ligasure kullanımı düşünülebilir. Bu tekniğin pratik kullanımı için daha çok deneysel çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Appendectomy is the preferred method of treatment on many diseases of the appendix Acute appendisit is most common reason of pain in patients admitted to the emergency department with acute abdominal pain. Appendectomy is the most commonly performed surgery in the general surgery services For more than 100 years in the treatment of open appendectomy is the most common method of treatment to apply for acute appendicitis. Advantages of laparoscopy like faster wound healing, postoperative pain reduction, reduction in length of hospital stay and better cosmetic results, has increased use of laparoscopic minimal invasive techniques in last decade. . In the first years longer operative time in laparoscopic procedures was a major problem. By increase of experience this disadvantage disappeared. But still laparoscopc appendectomy couldn't become a gold standart in acute appendicitis. In various areas of surgery, thermal energy systems are used for hemostasis and dissection. Ligasure is a device wich recently came in to and primarily produced for abdominal surgery. This system forms a seal and provides hemostasis through denaturating and sticking together the vessel or other collagen and elastin fibers with high heat. Electrothermal vessel closing system can be used in vessels until 7 mm. In this experimental study we aimed to asses the dependability of using ligasure in closing appendectomy stump through valuating the resistance to the pressure applied on appendectomy material. In our study despite appendectomy materials were enflamed no difference was seen on pressure resistances between both of two groups until 300 mmHg. Consequently it is thinkable to use ligasure in closing appendectomy stump instead of conventional methods. For the practical use of this technique more experimental work is needed.