Jinekolojik hastalıkların tanısında difüzyon MRG'nin rolü
The role of diffusion MRI in the diagnosis of gynecological diseases
- Tez No: 366170
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EKREM KARAKAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Endometrium karsinom, Serviks karsinom, Görünür difüzyon katsayısı, MRI, Gestational trofoblastik tumor, Endometrial polip, Endometrial carcinoma, Cervical carcinoma, Apparent Diffusion Coefficient, MRI, Gestational trophoblastic tumor, Endometrial polyp
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışmada, jinekolojik hastalıkların tanısında görünür difüzyon katsayısı değerlerinin rolünü ve bu değerlerin malign uterin kavite lezyonlarını, benignlerden ayırmadaki etkinliğini saptamayı amaçladık. Retrospektif olarak, endometrium kanseri (n=24), endometrial polip (n=9), karsinosarkom (n=1), serviks kanseri (n=12), submuköz myom (n=18), adenomyozis (n=17), endometrial hiperplazi (n=1), GTT (hidatiform mol, invaziv mol)(n=6), leiomyom (n=75), olmak üzere 163 uterin lezyonu değerlendirdik. Ayrıca 20 sağlıklı gönüllü katılımcının normal endometriumları (n=20) ve normal servikslerini (n=20) değerlendirdik. Uterin lezyona sahip 163 kadın hastada ve 20 sağlıklı gönüllü katılımcıda (toplamda 183 ) üç seri, tek atımlı, spin eko, eko planar, b=1000 s/mm² değeri ile diffüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme yapıldı. Görünür difüzyon katsayısı değerleri alındı. Benign, malign lezyonlar ve kontrol endometrium dokusu difüzyon katsayısı değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca normal serviks dokusu ve serviks karsinomu da kendi aralarında karşılaştırıldı. Sonuç olarak, diffüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntülemenin, benign ve malign uterin lezyonlar ile bazı tümör subgruplarının ayrımını yapmada umut vaat eden bir görüntüleme yöntemi olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca çalışmamızda diğer çalışmalardan farklı olarak, kitle görünür difüzyon katsayısı değerinin, myometrial görünür difüzyon katsayısı değerine oranlarının elde edilmesinin, sonuçların daha objektif olmasına katkı sağlayacağına inanmaktayız. Gestasyonel trofoblastik tümörün görünür difüzyon katsayısı ölçümü ilk olarak bu çalışmada yapıldı ve gestasyonel trofoblastik tümörü, benign ve malign lezyonlardan ayırt etmede görünür difüzyon katsayısı ölçümünün yararlı olacağını düşünmekteyiz. Pelvik manyetik rezonans görüntülemenin tek başına konvansiyonel yöntemlerle değerlendirilmesine ek olarak difüzyon tetkikinin rutin alınması doğru tanı konmasına katkıda bulunabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to determine the effectiveness of the apparent diffusion coefficientvalues on diagnosis of gynecological diseases and differentiate between benign and malign endometrial cavity lesions. Retrospectively, we evaluated: endometrial cancer (n = 24), endometrial polyps (n = 9), carcinosarcoma (n = 1), cervical cancer (n = 12), submucous myoma (n = 18), adenomyosis (n = 17), endometrial hyperplasia (n = 1), GTT (hydatidiform mole, invasive mole) (n = 6), leiomyomas (N = 75), including 163 uterine lesions. In addition, 20 healthy volunteers with normal endometrium (n = 20) and normal cervix (n = 20) evaluated. 163 female patients with uterine lesions and 20 healthy volunteers (totally 183) in three series, one-shot, spin echo, echo planar, b = 1000 s / mm ² value and Diffusion-Weighted MR Imaging was performed. Apparent diffusion coefficient values retrieved. Benign and malignant lesions and control of endometrial tissue apparent diffusion coefficient values were compared. Also normal cervical tissue and cervical carcinoma were compared to each other. As a result, we suppose that diffusion magnetic resonance imaging is hopefully a better method in distinction between benign and malignant uterine lesions and subtyps of tumors. Unlike other studies, we also believe that deriving ratios of the mass apparent diffusion coefficient to myometrium apparent diffusion coefficient will give more objective results. Apparent diffusion coefficient values of gestational trophoblastic tumors were achieved first time in this study. Additionally, we believe that it will be helpful to make distinction between benign and malignant lesions with gestational trophoblastic tumors measurement. In addition to evaluation of pelvic magnetic resonance imaging by conventional methods, routine diffusion views may contribute to the correct diagnosis.