Diabetik anne bebeklerinde serum paraoksonaz aktivitesi ve total oksidan ve antioksidan kapasitenin degerlendirilmesi
Evaluation of serum paraoxonase activity (pon1) and total oxidative and antioxidative capacity in infants of diabetic mothers
- Tez No: 366171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAY ÇAKMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik anne bebeği, serum paraoksonaz aktivitesi (PON1), Oksidan-Antioksidan sistem, Infants of diabetic mothers, serum paraoxonase activity (PON1), oxidative-anti-oxidative system
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Bu çalışmada diyabetik anne bebeklerinde (DAB) ateroskleroz oluşma riskini gösteren Paraoksonaz aktivitesi ile diyabetik anne bebeklerinde Total Oksidan ve Antioksidan Kapasitelerinin Değerlendirilmesi ve aralarındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Diyabetik anne bebeklerinde; makrozomi ve ona bağlı doğum travmaları, respiratuvar distres sendromu, geçici taşipne, hipertrofik kardiyomyopati, hiperbiluribinemi, polisitemi, renal ven trombozu, konjenital anomalilerin yanı sıra hipoglisemi, hipokalsemi ve hipomagnezemi gibi metabolik bozukluklar görülmektedir. Paraoksonaz-1 (PON1) 354 aminoasitten oluşan bir proteindir. PON1 sentez yeri karaciğer olup arildialkilfosfataz olarak da adlandırılan kalsiyum bağımlı, antioksidan fonksiyona sahip olduğu düşünülen bir enzimdir. PON1 serumda yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterol (HDL-K) üzerinde lokalizedir. Serum HDL-K konsantrasyonu aterosklerotik risk ile negatif yönde ilişkilidir. Düşük yoğunluklu lipoprotein kolesterol (LDL-K)'ün oksidatif değişikliklere uğraması aterosklerozun başlangıç ve ilerleme aşamasında temel rol oynamaktadır. Son çalışmalar farklı mekanizmalar gösterselerde HDL-K, LDL-K'yı oksidatif değişikliklere karşı korumaktadır. Yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolün bu antioksidan aktivitesi primer olarak PON1 ile ilişkili bulunmuştur. Buna lesitin kolesterol açil transferaz (LCAT)'da katkıda bulunmaktadır. Oksidatif stres basit bir şekilde , vücudun antioksidan savunması ile hücrelerin lipid tabakasının peroksidasyonuna neden olan serbest radikal üretimi arasındaki dengesizlik olarak tanımlanabilir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 58 Diabetik Anne bebeği tanısı alan hastalar ile kontrol gurubu için 45 normal sağlıklı annenin sağlıklı bebekleri çalışmaya alındı Tetkikler için periferik venöz kan ilk 72 saat içinde alınıp, ayrılan serumunda TAS, TOS ve oksidatif durum Erel metodu ile çalışıldı. Paraoksonaz enzim aktivitesi ölçümünde substrat olarak paraokson (0,0- diethy -0-pnitropheny phosphate), arilesteraz ölçümünde ise substrat olarak fenil asetat kullanılmıştır. Çalışmada istatistiksel analizler SPSS 11.5 programı kullanılarak yapıldı ve p < 0,05 olması anlamlı olarak kabul edildi. Bulgular: Diabetik Anne Bebeklerinde PON1 aktivitesi, TOS seviyeleri ve oksidatif stres indeksi kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p < 0,001, p < 0,001, p < 0,001). Serum TAS seviyelerinde ise kontrol grubuna göre anlamlı fark saptanmadı (p =0,446). Sonuç: Diyabetik anne bebeklerinde TOS ve OSİ kontrol grubuna göre daha yüksek, Paraoksonaz aktivitesi kontrol grubuna göre daha düşüktü. Diyabetik anne bebeklerinin kötü hiperglisemik kontrolü sonucunda oksidatif stresin artması, paraoksonaz aktivitesinin düşük olmasına yol açıp ateroskleroz gelişimi açısından risk altında olduklarını düşündürmektedir. Bu sonuç diyabetik anne bebeklerinde hiperglisemik kontrolün diyabetik anne bebekleri üzerinde ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: In this study determine the risk of atherosclerosis in infants of diabetic mothers in our region (DAB) by paraoxonase activity and Total Oxidant and Antioxidant Capacity Assessment and to investagate the relationship between them. Macrosomia and associated delivery traumas, respiratory distress syndrome, transient tachypnea, hypertrophic cardiomyopathy, hyperbilirubinemia, polycythemia, renal vein thrombosis, congenital abnormalities as well as metabolic abnormalities including hypoglycemia, hypocalcemia and hypomagnesemia are seen in infants of diabetic mothers. Paraoxonase-1 (PON1) is a protein consisting of 354 amino acids. PON1 is synthesized in the liver, and is a calcium dependent enzyme also termed aryldialkilphophatase that is considered to have anti-oxidative function. PON1 is localized on high density lipoprotein cholesterol (HDL-C) in the serum. Serum HDL-C concentration is negatively correlated with the atherosclerotic risk. Oxidative changes occurring in low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C) plays the leading role in both the initiation and progression of atherosclerosis. Although recent studies have demonstrated different mechanisms, it is known that HDL-C protects LDL-C from oxidative changes. This anti-oxidative activity of high density lipoprotein cholesterol has primarily been associated with PON1. Lecitin cholesterol acyl transferase (LCAT) is also involved in this process. Oxidative stress might be defined in simple terms as an imbalance between anti-oxidative defence system and oxidativents of the body system and oxidants. Materials and Methods: In this study has admitted 58 infants of diabetic mothers and 45 healthy children as a control group. TAS, TOS and oxidative status has studied at peripheral venous blood by EREL ASSAY method using commercial available kits (Erel, Megatıp, Gaziantep, Turkey). Paraoxonase enzyme activity measurements as the substrate paraoxon (0.0 - Diethylamino-0-pnitropheny phosphate), phenyl acetate was used as the substrate to measure the arylesterase. In this study, statistical analyzes were performed using SPSS 11.5 and p < 0.05 was considered significant. Evaluation of serum paraoxonase activity (PON1) and total oxidative and anti-oxidative capacity in infants of diabetic mothers. Results: Diabetic mother's baby's activity PON1, TOS levels and oxidative status index were significantly higher than those of the control group (respectively p < 0,001, p < 0,001 , p < 0,001). Serum TAS levels was not different from that of the control group (p =0,446). Conclusion: In infants of diabetic mothers TOS and OSI values were higher than the control group, paraoxonase activity was lower than the control group. As a result of the poor hyperglycemic control infants of diabetic mothers increasing oxidative stress, decreasing paraoxonase activity can lead to risk for development atherosclerosis. This results shows how important is hyperglycemic control in infants of diabetic mothers.