Farelerde staphylococcus aureus nedenli yumuşak doku enfeksiyonları üzerine ibuprofenin etkisi
The effect of ibuprofen upon soft tissue infections caused by Staphylococcus aureus in mice
- Tez No: 366210
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERGUN METE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: NSAİİ. İbuprofen.. Ampisilin. Siklofosfamid ELISA, NSAIDs. Ibuprofen . Ampicillin. Cyclophosphamide. ELISA
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Farelerde Staphylococcus aureus nedenli yumuşak doku enfeksiyonlarına ibuprofenin etkisi Dr. M.Uğur ÇİTİL Yumuşak doku enfeksiyonları (YDE) oldukça yaygın görülen enfeksiyonlardandır. Bakteriyel kaynaklı YDE'lerin çoğunlukla nedeni Staphylococcus aureus gibi gram pozitif mikroorganizmalardır. İbuprofen gibi non steroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAİİ) analjezik ve antipiretik etkisi nedeniyle YDE'lerde sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmada; farelerde oluşturulan S.aureus nedenli YDE'lerde yara iyileşmesi üzerine, ibuprofenin etkisi araştırılmıştır. Bu araştırmada farelerde siklofosfamidle yumuşak doku enfeksiyonu oluşturularak yara boyutları günlük olarak görüntülenmiş, deney ve kontrol gruplarının serumları alınarak ELISA yöntemiyle serum TNF alfa, IL-1, IL-6 ve VEGF seviyelerine bakılmıştır. Alınan doku örneklerinde immünohistokimyasal ve hematoksilen eozin yöntemleri kullanılarak doku sitokin reaksiyonları incelenmiştir. Farelerde deney grupları; B grubu (bakteri grubu), Bİ grubu (bakteri + ibuprofen grubu), BA grubu, (bakteri + ampisilin grubu), BİA grubu (bakteri + ampisilin + ibuprofen grubu olarak belirlenmiş, deney gruplarının tamamı siklofosfamidle immünsüprese edilerek S.aureus ile enfekte edilmiştir. Kontrol grupları ise; siklofosfamidli bakterisiz (S1B2), siklofosfamidsiz bakterili (S2B1), hiçbir işlem yapılmayan sham grubu (S2B2) olarak belirlenmiştir. Bİ grubuyla, B grubunun yara boyutlarında ikinci günden çalışmanın sonuna kadar belirgin bir değişim görülmemiştir. BA grubu ile BİA grubunda ise; yara boyutlarında günler içinde dereceli olarak küçülme gözlenmiştir. Bİ grubu ve B grubu yara boyutları açısından karşılaştırıldığında yedi gün boyunca aralarında istatistiksel bir fark bulunmazken (p>0,05) bu iki grupla BA grubu ile BİA grubu arasında ise istatistiksel fark saptanmıştır (p0,05). Serum IL-6 ortalama değeri birinci günde B grubunda diğer gruplara göre daha yüksek olarak bulunmuş, bu fark; Bİ grubu, BA grubu ve sham grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Üçüncü gün tüm gruplarda düşük bulunan serum VEGF değerleri, 7. gün belirgin olarak artmıştır. Bİ grubunun diğer deney gruplarıyla aralarında istatistiksel bir fark bulunmamaktadır (p>0,05). Hematoksilen eozin boyama ve immünohistokimyasal çalışma sonuçları ELISA sonuçlarını desteklemiştir. Sonuç olarak; ibuprofenin S.aureus nedenli YDE'lerde yara iyileşmesine olumsuz etkisinin bulunmadığı görülmüştür. Diğer NSAİİ'ler kullanılarak yapılacak olan çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır
Özet (Çeviri)
SUMMARY The effect of ibuprofen upon soft tissue infections caused by Staphylococcus aureus in mice. Dr. M.Uğur ÇİTİL Soft tissue infections (STI) is one of the most frequent infection diseases. Oftenly, the causes of bacterial STI are gram positive microorganisms such as Staphylococcus aureus. Non-steroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) such as ibuprofen are often used in STI due to analgesic and antipyretic effects. In this study; in rats, the effects of ibuprofen on wound healing in STI caused by S. aureus were investigated. İn this study, the STI was created by using cyclophosphamide and the wound sizes were viewed daily, by taking the serum of treatment and control groups, the levels of serum TNF alpha, IL-1, IL-6 and VEGF were seen with ELISA method. With tissue samples, cytokine tissue reactions were studied by using immunohistochemical and hematoxylin- eosin methods. The test groups were determined as ; group B, (bacterium group), group BI (bacterium + ibuprofen group), group BA, (bacterium + ampicillin group), group BIA., (bacterium + ampicillin + ibuprofen group) and the all test groups were immunosuppressed and infected with cyclophosphamide and S. aureus. And the control groups were determined as; cyclophosphamide without bacterium (S1B2), bacterium without cyclophosphamid(S2B1), and no action sham group (S2B2). However there was no significant change until the end of study between wound sizes of the groups group B and group Bİ, but in group BA and in group BİA gradual reduction in wound sizes was observed within days. When group B and group Bİ compared in terms of wound size for seven days, there was no statistically significant difference between them (p>0,05), but between these two groups, group BA and the group BİA, the statistical difference was observed (p 0.05). The mean value of serum IL-6, in the first day in group B was found to be higher compared to other groups, and when this difference was compared to group Bİ, group BA and sham group, it was found statistically significant. (p 0.05). Low serum VEGF levels in all groups on the third day, significantly increased on 7th day. There was no statistically significant difference between group Bİ and the other treatment groups (p> 0.05). The results of hematoxylin eosin staining and immunohistochemical studies have supported the results of the ELISA. As a result; it was seen that there was no negative effect of ibuprofen on wound healing in soft tissue infections caused by S. aureus. There is a need for other studies to be performed using other NSAIDs.