Serotonin transporter gen polimorfizlerinin sigara bağımlılığı ve erişkin dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ile ilişkisi
The relationship of two genetic polymorphism of serotonin transporter gene (5-HTT) with smoking addiction and adult attention deficiency hyperactivity disorders
- Tez No: 366220
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH CEM ŞENGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Serotonin Transporter, Gen, Sigara, DEHB, Serotonin Transporter, Gene, Smoking, ADHD
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
ÖZET Serotonin Transporter Gen (5-HTT) Polimorfizmleri'nin Sigara Bağımlılığı ve Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ile ilişkisi Dr. Kamuran KARAKÜLAH Bu çalışmada, sigara bağımlıları ile sigara kullanımı olmayan erişkinlerin 5-HTT Polimorfizmleri açısından karşılaştırılması ve aynı zamanda bu polimorfizmlerin Erişkin DEHB ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini nikotin bağımlılığı tanısı olan olan 219 vaka ve 214 kişiden oluşan sağlıklı kontrol grubu oluşturmuştur. Hastaların ayrıntılı klinik değerlendirilmesinin ardından alınan kan örneğinden 5-HTT gen polimorfizmi için genetik analiz yapılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik veri formu, Wender-Utah Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Değerlendirme Ölçeği, Fagerström nikotin bağımlılık testi uygulanmıştır. Sigara içen grupta Erişkin DEHB tanısı olan kişi sayısının kontrol grubundan daha fazla olduğu bulundu. Sigara bağımlılığı olan grubun WUDÖ skorları ile FNBT skorları arasında pozitif yönde bir ilişki olduğu bulundu. Sigara bağımlılığı olan grupta, DEHB tanısı olan kişilerin daha erken yaşlarda aktif olarak sigara içmeye başladıkları fazla miktarda sigara içtikleri ve bağımlılık düzeylerinin yüksek olduğu gözlendi. Sigara bağımlılığı olan grup ve kontrol grubu arasında 5-HTT promotor gen polimorfizmi açısından karşılaştırıldığında bir ilişki bulunmadı. 5-HTT promotor gen polimorfizmi ile DEHB arasında bir ilişki bulunmadı. Sigara içen grupta 5-HTT VNTR geni 12 tekrar allelinin daha sık kontrol grubunda ise 10 tekrar allelinin daha sık olduğu bulundu. DEHB tanısı olan grupta 5-HTT VNTR geni 12 tekrar allelinin daha sık kontrol grubunda ise VNTR geni 10 tekrar allelinin daha sık olduğu bulundu. 5-HTT Promotor geni L alleli ve VNTR geni 12 tekrar alleline sahip kişiler arasında sigara bağımlılığı riskinin yüksek olduğu bulundu. Çalışmadan elde edilen verilerin doğrulanabilmesi için aynı polimorfizmlerin farklı toplumlardaki sigara bağımlısı ve DEHB'li hastalarda çalışılarak, daha fazla araştırma ile desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The relationship of Two Genetic polymorphism of serotonin transporter Gene (5-HTT) with Smoking addiction and Adult Attention Deficiency Hyperactivity Disorders Dr. Kamuran KARAKÜLAH In this study, it is aimed to compare the adults who have nicotine dependence with the healthy adults who are non-dependence in terms of 5-HTT polymorphisms. It is also aimed to evaluate the association of these polymorphisms with the adult ADHD. 219 patient who had the diagnosis of nicotine addiction according to the DSM IV criteria and 214 healthy subjects participated in this study. Genetical analysis was carried out from the blood sample taken after the detailed clinical evaluation of patients for 5-HTT gene polymorphism. The participants were subjected to socio-demographic data form, Wender Utah Rating Scale for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Adults, Fagerström Tolerance Questionnaire. It has been observed that the number of persons with ADHD in smoking group is more than control group. It's been found that there is a positive relationship between the WURS scores and FTNQS scores. It has been observed that the individuals with ADHD started smoking in a earlier age and smoked more. It has been found that they had high FNQS scores. There hasn't been found a relationship between smoking group and healthy group in terms of 5-HTTLPR gene polymorphisms. It has been also found that there isn't any relationship between ADHD and 5-HTTLPR gene polymorphisms. It has been observed that the frequency of VNTR polymorphisms 12 allels in smoking group is more than VNTR polymorphisms 10 allels while the frequency of VNTR polymorphisms 10 allel is more than VNTR polymorphisms 12 allel in the control groups. It has been found that the frequency of VNTR polymorphisms 12 allel in ADHD group is more than non-ADHD group. It has been found that the persons who have promoter polymorphisms L allel and VNTR polymorphisms 12 allel are more riskful about smoking. However, our findings required new investigations which consist of larger samples in different societies.