Psöriazis hastalarında serotonin taşıyıcı gen polimorfizmlerinin araştırılması
Investigation of serotonin transporter gene polymorphisms in psoriasis patients
- Tez No: 969210
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN BUDAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Dermatoloji, Biophysics, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Psöriazis, SLC6A4, intron 2 VNTR, Serotonin, Reseptörler-serotonin, Psoriasis, SLC6A4, intron 2 VNTR, Receptors-serotonin
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyofizik Bilim Dalı
Özet
“Psöriazis hastalarında serotonin taşıyıcı gen polimorfizmlerinin araştırılması”, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyofizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Edirne, 2025. Giriş ve Amaç: Psöriazis, keratinositlerin artmış proliferasyonu ile immün sistemin aracılık ettiği kronik inflamatuar bir hastalıktır. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte, enfeksiyon, travma ve psikolojik stres gibi çok faktörlü bir yapının patofizyolojisinde rol oynadığı düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, SLC6A4 genindeki intron 2 VNTR polimorfizmlerinin psöriazis hastalığının gelişimi ve patogenezi ile olan ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada 121 psöriazis tanılı hastadan ve 123 sağlıklı kontrol grubundan alınan venöz kan örnekleri ile Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR) yöntemi kullanılarak genotipleme işlemi gerçekleştirildi. Psöriazis hastalarında ve sağlıklı bireylerde bu genetik varyantların dağılımı karşılaştırılarak, bu polimorfizmlerin hastalıkla ilişkili olup olmadığı değerlendirildi. Bulgular: Hasta ve kontrol gruplarındaki genotip dağılımları karşılaştırıldı gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Metabolik sendrom varlığı olan psöriasiz hastaları ile genotip arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. STin2.10/ STin2.10 genotipine sahip bireylerde metabolik sendromun beklenenden belirgin şekilde az olduğu görüldü. Sonuç: Psöriazis hastaları ve sağlıklı kontrollerin SLC6A4 genindeki intron 2 VNTR genotip karşılaştırılması yapıldığında metabolik sendroma sahip psöriasiz hastalarında STin2.10/ STin2.10 genotipine sahip bireylerde metabolik sendromun beklenenden belirgin şekilde az olduğu görülmüştür. Bu durum STin2.10/ STin2.10 genotipinin metabolik sendroma karşı koruyucu bir etkiye sahip olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca STin2.9 genotipinin sadece kontrol grubunda gözlemlenmesi bu genotipleri olan bireyler üzerinde hastalık açısından koruyucu etkiye sahip olabileceğini düşündürmüştür. Kontrol grubunda yer alan ve aralarında akrabalık ilişkisi bulunan bireylerin (Anne ve iki çocuğu, kız-erkek) üçünde STin2.9 genotipine sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bu durum, STin2.9 genotipinin genetik aktarım ile geçebileceğini düşündürmüştür. Örneklem büyüklüğü arttırılarak ileride yapılacak çalışmalara katkı sağlayabileceğini öngörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
“Investigation of serotonin transporter gene polymorphisms in psoriasis patients”, Trakya University Institute of Health Sciences, Department of Biophysics, Master Thesis, Edirne, 2025. Background and Aim: Psoriasis is a chronic inflammatory disease mediated by the immune system with increased proliferation of keratinocytes. Although the exact cause is unknown, it is thought that a multifactorial structure such as infection, trauma and psychological stress plays a role in its pathophysiology. The aim of this study was to investigate the association of intron 2 VNTR polymorphisms in the SLC6A4 gene with the development and pathogenesis of psoriasis. Material and Methods: In this study, genotyping was performed using Polymerase Chain Reaction (PCR) method with venous blood samples obtained from 121 patients with psoriasis and 123 healthy controls. We compared the distribution of these genetic variants in psoriasis patients and healthy individuals and evaluated whether these polymorphisms are associated with the disease. Results: The genotype distributions in the patient and control groups were compared, and no statistically significant difference was found between the groups. A statistically significant association was detected between genotype and the presence of metabolic syndrome in patients with psoriasis. It was observed that individuals with the STin2.10/STin2.10 genotype had a notably lower than expected prevalence of metabolic syndrome. Conclusion: When comparing the intron 2 VNTR genotypes of the SLC6A4 gene between psoriasis patients and healthy controls, it was observed that the STin2.10/STin2.10 genotype was significantly less frequent than expected among psoriasis patients with metabolic syndrome. This suggests that the STin2.10/STin2.10 genotype may have a protective effect against metabolic syndrome. Furthermore, the STin2.9 genotype was observed only in the control group, indicating that individuals with this genotype may have a protective advantage against the disease. Notably, three individuals in the control group who were biologically related (a mother and her two children, one male and one female) all possessed the STin2.9 genotype. This observation suggests that the STin2.9 genotype may be inherited genetically. We believe that increasing the sample size in future studies could contribute valuable insights to this field of research.