Töre cinayetlerinin basına yansımaları: Hürriyet, Radikal, Zaman gazeteleri 2000-2006 yılları arası
Newspaper coverage of traditional honour crimes in Turkey: Hürriyet, Radikal, Zaman newspapers between 2000-2006
- Tez No: 227788
- Danışmanlar: PROF. DR. NACİ BOSTANCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kadına Karşı Şiddet, Töre Cinayetleri, Basın
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Töre (namus) cinayetleri, Türkiye'nin en büyük problemlerinden biridir. Bu cinayetler özellikle Müslüman ülkelerde, ya da Müslüman göçmenlerin yaşadığı, batı ülkelerinde görülmektedir. Fakat tüm dünya'da da kadınlar çeşitli sebeplerle erkek arkadaşları veya eşleri tarafından öldürülmektedir. Töre cinayetlerinin, namusa ilişkin birçok sebepleri vardır. Töre cinayetlerinin ana nedenleri, istenmeyen hamilelikler, tecavüz, erken ve zorla yapılan evlilikler, bekâretin kaybedilmesi vs.' dır. Kadının cinselliği Müslüman ülkelerde hala bir tabu'dur. Kadınlar sayısız platformlarda daha çok konuşarak ve haklarını savunarak, cinsel ve üretici haklarını gerçekleştirmeye çalışmaktadır.Bu tezde basının töre cinayetlerini sunumunun araştırılması amaçlanmıştır. Medya'nın kurbanı ve katili tasviri, sosyal politika ve halkın algılaması için anlamlıdır. Medya'nın sosyal hassasiyeti bakımından, sosyal kaynaklarla ilgili bilgi verip vermemesi de önemlidir. Bu yüzden, medya'nın bu betimlemelerini ve çözüm konusunda rolünü daha iyi anlayabilmek için, 7 yıllık dönemi kapsayan 3 ulusal örnek gazete'nin içerik analizi yapılmış ve sosyal gerçeklik ve sunum arasındaki zıtlıkların anlamının incelenebilmesi için kamu araştırmanın verileri ile karşılaştırılmıştır.Sonuçlar özellikle cinayetlerin en çok görüldüğü bölge bakımından gazete verileri ve diğer araştırmalar arasında önemli farklılıklar olduğunu göstermektedir. Gazeteler, genellikle Türkiye'nin doğu bölgelerini, töre cinayetlerinin gerçekleştiği yerler olarak göstermektedir fakat araştırmalar töre cinayetlerinin Türkiye'nin her yerinde, özellikle Marmara'da gerçekleştiğini göstermektedir.Katilin bireysel ve ilişkideki durumu ile tasviri yapılırken, kurbanların içlerindeki durumdan dolayı suçlandıkları anlaşılabilir. Dahası toplumdaki mevcut kaynakların sunulmaması, öldürülme riski taşıyan ve sığınağa ihtiyacı olan diğer kadınların yardım alma imkânsızlığını kötüleştirebilir. Çok az haber, savunma, danışmanlık gibi, acil yardım hattı, web sitesi, sığınak ve diğer oluşumlar hakkında bilgi sağlamaktadır.Siyasetçiler, halkın ilgilendiği konuları belirlemek için medya'dan faydalanmaktadır. Bu yüzden siyasal düzeyde, dikkatin kazanılmasında medyanın dikkati önemlidir. Eğer töre cinayetleri gibi konular yeterince dikkat görmezse, siyasetçiler bu konunun halk için öncelikli olmadığını düşünürler.
Özet (Çeviri)
Honour Crimes are one of the most problems of Turkey. They have been also seen especially in Muslum countries or in the Western countries in which the muslim migrants are living. But throughout the world, there are a lot of women have been killed by their Intimate partner or husband because of several reasons. There are several reasons relate to honour which cause to the honour crimes. The main reasons of honour crimes are unwanted pregnancy, maritel rape, early and forced mariage, losing virginity exc. .The woman?s sexuality is still taboo in Muslim countries.Women tried to realise their sexual and reproductive rights, becoming more vocal and advocating on numerous platforms.In this thesis, it has been aimed to research of newspaper coverage of honour crimes in Turkey. How media portray crimer and victim has implications for public perceptions and social policy. Whether the newspapers sign the social resources is important also because of its social tendency . Therefore, to better understand these portrayals and newspaper role about solution, this study content analyzes three nationally sample of newspapers, Hürriyet, Zaman and Radikal, 7 year period and compare datas of public researches in order to examine the implications of the discrepancies between coverage and social reality.Results show that, there are significant differences between newspaper?s data and other researchs, particularly about the regions, in which the most seen honour crimes. Newspapers generally show the East Region of Turkey as the regions of honour crimes but the other researches show that these crimes can be realised at everyside of Turkey, especially in Marmara.By portraying murder as an individual or relationship issue, it may be understood that the victims was blamed for their own victimization. Moreover, the relative lack of coverage of resources available in the community may exacerbate inability to receive help for the other women who are in risk of crime and need shelter. A few news , provided any information about the IPV resources such as hotline, web sites, shelters or other forms of victim services such as advocacy and counseling.Policymakers use the media to determine which issues the public cares about so media attention is important in gaining the attention at a policy level. İf the issues like honour crimes are not receiving much attention, policymakers could infer that the subject is not a top priority for the public.KEY WORDS:1.Culture2.Violence Against Women3.Honour Crimes4.Newspaper