Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun TRT Okul kanalındaki yayınların ortaöğretim biyoloji dersi öğretim programı açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the Turkish Radio and Television Corporation (TRT) TRT Okul (TRT School) channel in secondary education biology course curriculum
- Tez No: 366366
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kitle İletişim Araçları, Televizyon, Kitle İletişim Araçları İle Eğitim, Kamu Hizmeti Yayıncılığı, TRT, Biyoloji Dersi Öğretim Programı, Uzaktan Eğitim, Media, Television, Media and Education, Public Service Broadcasting, TRT, Biology Curriculum, Distance Education
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU'NUN TRT OKUL KANALINDAKİ YAYINLARIN ORTAÖĞRETİM BİYOLOJİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ YILDIRIM, Ayşegül Yüksek Lisans, Eğitim Programları ve Öğretimi Ana Bilim Dalı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Gülay EKİCİ Nisan – 2014, xiii + 162 Sayfa Bu araştırmanın amacı; Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun TRT OKUL kanalında yayınlanan“Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarayacak?”adlı programı MEB Ortaöğretim Biyoloji Dersi Öğretim Programı açısından değerlendirmektir. Tarama modelinde durum çalışması olarak desenlenerek gerçekleştirilen bu araştırmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Biyoloji alanından 42 uzmanın katıldığı amaçlı çalışma grubuyla hazırlanmıştır. Veri toplama aracı olarak, MEB Ortaöğretim 9., 10., 11. ve 12. Sınıf Biyoloji Dersi Kazanımlar Formları ve TRT'de Yayınlanan“Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarayacak?”programı ile ilgili Değerlendirme Formu hazırlanmıştır. Formların kodlayıcılar arasındaki ortalama güvenirlik değerleri %85 ile % 92 arasında bulunmuştur. Veri toplama formaları, 42 biyoloji alan uzmanına uygulanmıştır. Katılımcıların, gönüllülük esas alınarak“Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarayacak?”programını izleyip ölçme araçlarını değerlendirmeleri istenmiştir. Veri toplama araçları, elektronik posta ve kağıda basılı şekilde uzmanlara ulaştırılmış, aynı yollar ile uzmanlardan görüşleri toplanmıştır. Toplanan verilerin değerlendirilmesinde betimsel istatistiksel işlemlerden frekans (f) ve yüzde (%) dağılımları hesaplanmış, bu bilgiler ışığında bulgulara ve sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar,“Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarayacak?”adlı televizyon yayınının genel anlamda Ortaöğretim 9, 10, 11 ve 12. Sınıf Biyoloji Dersi Öğretim Programı kazanımlarını sağlamakta yetersiz kaldığı ancak, programa ilişkin içerik, süre ve konunun işlenişine yönelik uzman değerlendirmelerinin olumlu yönde olduğu belirlenmiştir. Öneriler bölümünde ise, kamu hizmeti yayıncılığı yapan TRT ile MEB'in işbirliği ile derslerin öğretim programı kazanımlarını sağlamayı destekleyecek eğitim yayınlarının yapılması, özel kanalların yayınladığı eğitim yayınlarının üzerinde da araştırmalar yapılması, sanal stüdyo uygulamaları ile daha renkli ve daha ekonomik yayınların üretilmesi vb. öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF THE TURKISH RADIO AND TELEVISION CORPORATION (TRT) TRT OKUL (TRT SCHOOL) CHANNEL IN SECONDARY EDUCATION BIOLOGY COURSE CURRICULUM YILDIRIM, Ayşegül Post Graduate, Department of Curriculum and Teaching Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Gülay EKİCİ April – 2014, xiii + 162 Pages The aim of the study is to evaluate the TV program that is called as“Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarayacak?”of Turkish Radio and Television Corporation (TRT) TRT Okul (TRT School) Channel in secondary school biology course curriculum. In terms of scanning method, a descriptive approach was adopted and the document review method is used in the study. The working group has been established 42 experts in the field of biology.As a data collection tool, the 9th, 10th, 11th and 12th Grades Biology Course Curriculum Gains Form of Ministry of Education and the Evaluation Form related to“Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarayacak?”program of TRT School channel were developed. The inter-rater reliability coefficient of the instruments varied between 85% and 92%. The data collection tools were applied to 42 domain experts in biology. The participants took part in the study voluntarily and they were asked for watching the“Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarayacak?' program and evaluating the assessment tools. Data collection tools were sent to experts via e-mail or as a hard copy and their opinions were collected by using the same methods. In data analysis, descriptive statistics were used, the frequencies (f) and percentage distribution (%) were calculated, and in light of this information, the findings and results were assessed. The findings of the current study showed that, ”Gerçek Hayatta Ne İşimize Yarayacak?" program failed to satisfy the gains of secondary education 9th, 10th, 11th, and 12th grades biology course curriculum. However, the evaluations of domain experts in terms of the content, timing, and discussion of the subjects of the TV program were positive. In the discussion part, it was suggested that, with the collaboration of TRT, broadcasting public service, and the Ministry of Education, the educational television programs, which support the gains in curriculums should be broadcasted. Moreover, the researches in terms of educational broadcasts of dedicated channels should be conducted. Furthermore, with the help of virtual studio applications, more colorful and economic broadcasts should be done.