Okul öncesi öğretmenlerin nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özelliklere ilişkin görüşlerinin incelenemesi
Analyze the views of preschool teachers on the i̇mportance of necessary features that should be found in a quality preschool education program
- Tez No: 366391
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP FULYA TEMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, okul öncesi eğitim programı, okul öncesi öğretmeni, Preschool education, preschool education program, preschool teacher
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin nitelikli bir okul öncesi eğitim programında bulunması gereken özelliklerin önem derecesi hakkındaki görüşlerini incelemektir. Bu araştırma tarama modeline göre betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın örneklem grubu; 2013-2014 eğitim öğretim yılı içerisinde Afyonkarahisar il merkezinde, Afyonkarahisar'a bağlı Bolvadin, Çay, Emirdağ ve Şuhut ilçe merkezlerinde görev yapmakta olan 181 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin elde edilmesinde,“Okul Öncesi Öğretmeni Bilgi Formu”ve“Program Niteliği Değerlendirme Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler, araştırmada ele alınan problem durumuna göre, betimsel (aritmetik ortalama, standart sapma) ve ilişkisel istatistiksel tekniklerden yararlanılarak“SPSS 20: The Statistical Package for the Social Sciences”paket programıyla değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmada; PNDÖ'de yer alan maddelerin nitelikli bir okul öncesi eğitim programı özelliklerinde bulunmasının okul öncesi öğretmenlerine göre“oldukça önemli”olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Program Niteliği Değerlendirme Ölçeği'nde en yüksek puanı alan madde m4.“ Öğretmen bütün çocuklara eşit derecede saygı göstermelidir”. m61.“Öğretmen, çocukların gelişimlerini değerlendirmek için kullanılan yöntemler hakkında aileleri bilgilendirmelidir”ise en düşük puan alan maddedir. Araştırma sonucuna göre; okul öncesi öğretmenlerinin mesleki kıdemine, hizmetiçi eğitime katılma durumuna ve mezun oldukları bölüme göre anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Okul öncesi öğretmenlerinin mezun oldukları yüksek öğretim türüne göre, açıköğretim (yaygın eğitim) mezunu öğretmenlerle meslek yüksek okulundan mezun olan öğretmenler arasında herhangi bir anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Fakülte (örgün eğitim) eğitim mezunu öğretmenlerle açıköğretim (yaygın eğitim) mezunu öğretmenler arasında fakülte (örgün eğitim) mezunu öğretmenlerin lehine anlamlı farklılık olduğu, meslek yüksek okulu mezunu öğretmenlerle fakülte (örgün eğitim) eğitim mezunu öğretmenler arasında fakülte (örgün eğitim) mezunu öğretmenler lehine anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze the views of preschool teachers on the importance of necessary features that should be found in a quality preschool education program. The research was based on descriptive survey model. 181 preschool teachers working in city center and in several districts of Afyonkarahisar –namely Bolvadin, Çay, Emirdağ and Şuhut– in 2013-2014 school year constituted the sample of the research.“Preschool Teacher Information Form”and“Program Quality Assessment Scale”were used to collect data. According to the situation of the problem discussed in the research,“SPSS 20: The Statistical Package for the Social Sciences”was utilized with the help of descriptive (arithmetic mean, standard deviation) and relational statistical techniques to assess data. In this research we have reached this conclusion: being included of items of in PNDÖ in the preschool education program property is“Very Important”according to preschool teachers. The item m4 (Teacher shows respect all the children on a par) took the highest point in Program Quality Assessment Scale. The item m61 (Teacher must give information parents about the methods which are used to assess development of the students) took the lowest point in Program Quality Assessment Scale. Results of the study indicated that preschool teachers did not significantly differ in terms of professional seniority, in-service education attendance and type of educational institution graduated. Considering the type of higher education graduated, there was not any meaningful difference between teachers graduated from open-university (non-formal education) and teachers graduated from vocational school. Between teachers graduated from faculty (formal education) and teachers graduated from open-university (non-formal education), a meaningful difference in favor of faculty-graduated teachers was found. Between teachers graduated from faculty (formal education) and teachers graduated from vocational school, a meaningful difference was identified again in favor of faculty-graduated teachers.