Birleştirilmiş sınıflı okullardan mezun öğrencilerin üst eğitim kademelerindeki akademik ve sosyal başarı durumları
The status of academic and social success of students who graduated from multigrade schools, in higher levels of education
  1. Tez No: 366392
  2. Yazar: HATİCE ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NACİYE AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş sınıf, bağımsız sınıf, Multigrade class, single-grade class
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, eğitimlerini birleştirilmiş sınıflı okullarda tamamlayan öğrencilerin bu okullarda aldıkları eğitime yönelik deneyimlerini, bir üst eğitim kademesindeki eğitimcilerin birleştirilmiş sınıftan gelen öğrencilere yönelik görüşlerini, eğitimlerini birleştirilmiş ve bağımsız sınıflarda tamamlayan öğrencilerin bir üst eğitim kademesindeki başarı dağılım düzeyini belirlemektir. Tarama modelinde betimsel bir çalışma olan araştırmanın çalışma grubu, kolay ulaşılabilir durum örneklemesiyle oluşturulmuştur. Araştırmanın çalışma grubunu birleştirilmiş sınıf eğitimine yönelik görüşleri alınmak üzere; Çankırı ili Orta ilçesinde, 2012-2013 eğitim öğretim yılında Yatılı Bölge Okulu 5., 6., 7., ve 8. sınıflarında eğitim görmekte olan birleştirilmiş sınıftan mezun öğrencilerle, YBO'da eğitim veren öğretmenler ve yöneticiler oluşturmaktadır. Ayrıca birleştirilmiş sınıflı ve bağımsız sınıflı okullardan mezun öğrencilerin 2010 ile 2012 yılları arasındaki SBS ve okul başarı düzeylerini belirlemek üzere; 2007, 2008 ve 2009 yıllarında ilçedeki birleştirilmiş sınıflı ve bağımsız sınıflı okullardan mezun olup YBO'da eğitimine devam etmiş öğrenciler araştırmanın çalışma grubunda yer almıştır. Araştırma verileri“doküman inceleme”ve“yarı yapılandırılmış görüşme”teknikleriyle toplanmıştır. Birleştirilmiş ve bağımsız sınıf öğrencilerinin başarı dağılımlarını belirlemek amacıyla diploma ve SBS puanlarının aritmetik ortalamaları hesaplanmıştır. Görüşme formundaki sorular uzman görüşü doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanmıştır. Betimsel analiz tekniğiyle veriler analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara dayalı olarak birleştirilmiş sınıflı okuldan mezun olmuş öğrencilerin birleştirilmiş sınıf eğitimine karşı olumlu duygu ve düşünce içinde olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin bu tutumlarında; çok fazla öğretmen değişikliği yaşamış olmaları, yeterince ilgilenilmedikleri görüşü ve aldıkları eğitimin şu anki okul başarılarını etkilediği düşüncesi etkili olmuştur. Birleştirilmiş ve bağımsız sınıf öğrencilerinin başarı düzeyleri karşılaştırıldığında mezuniyet puanları, SBS puanları ve yerleştikleri bir üst eğitim kademesindeki okul türleri arasında bir farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bir üst eğitim kademesindeki eğitimcilerin görüşleri doğrultusunda birleştirilmiş ve bağımsız sınıf öğrencilerinin kolaylıkla birbirinden ayırt edilebildiği belirlenmiştir. Özellikle birleştirilmiş sınıf öğrencilerinin bağımsız sınıf öğrencilerine göre okuma-yazma becerileri açısından daha alt seviyede oldukları, konu eksikliğiyle YBO'ya geldikleri ve buna bağlı anlama problemleri yaşadıkları, kendilerini ifade etmede yetersizlik gösterdikleri ve sosyalleşmede zorlandıkları görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin görüşlerinden bağımsız sınıftan gelen öğrencileri daha başarılı gördükleri belirlenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçların, birleştirilmiş sınıf eğitimini öğrenciler için daha cazip hale getirecek adımlar atılmasında yol gösterici olacağı beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the educational experience of students, who completed their education in schools with multigrade classes, the views of educators of the higher level of education towards the students from multigrade classes, and the success distribution level of students in the higher level of education, who completed their education in multigrade and single-grade classes. The study group of the research, which was designed as a descriptive study applying survey research model, was composed via easy-accessible sampling method. The study group, for the purpose of collecting views on multigrade class education, was composed of students attending to 5th, 6th, 7th, 8th grades of Regional Boarding School (RBS) at Orta Town of Çankırı province in the educational year of 2012 – 2013, who graduated from schools with multigrade classes, and the teachers and administrators serving at the RBS. Furthermore, students who attended to RBS after graduated from the schools with multigrade classes and single-grade classes in 2007, 2008, and 2009 were also included in the study group of the research, for the purpose of determining the success status of students graduated from schools with multigrade classes and single-grade classes in the Placement test (SBS) and the school success levels thereof between the years of 2010 and 2012. The research data were collected by“document review”and“semi-structured interview”techniques. The arithmetic means of diploma and SBS scores were computed to determine the success distribution of the multigrade and single-grade students. The questions included in the interview form were prepared by the surveyor in line with expert opinion. Based on the findings of the study, it was concluded that the students graduated from schools with multigrade classes did not have positive feelings and thoughts about multigrade education. The factors influential in the above attitude of the students had been the fact that they had experienced too many teacher replacements, the opinion that they were not sufficiently taken cared for, and the opinion that their past education affected their current school success. A comparison between the success levels of the multigrade and single-grade class students suggested that there was no difference between graduation scores, SBS scores, and the type of school that they attended in the higher level of education. The review of opinions of the educators from the higher level of education indicated that multigrade and single-grade students could easily be distinguished from each other. According to teachers' views especially the multigrade students were at lower levels in literacy skills, and that they attended to RBS with many prerequisite topics not covered in their past education, and therefore they were slow-learners, and that they experienced problems of deficiency in expressing oneself, and inability to easily socialize. Furthermore the teachers' opinions suggested that they considered students from single-grade classes more successful. It is anticipated that the findings of the study will pave the way for taking steps towards making the multigrade class education more attractive for the students.