Lider-güç türlerinin takım öğrenmesi ve takım performansı üzerine etkileri
Effects of leader-power bases on team learning and team performance
  1. Tez No: 366424
  2. Yazar: BURAK HAN UNUTULMAZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, lider güç türleri, takım öğrenmesi, takım performansı, Leadership, leader power bases, team learning, team performance
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET Bu çalışma lider-güç türlerinin takım öğrenmesi ve takım performansı üzerine etkilerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma belli bir sektör özelinde yapılmamış olup, Türkiye' de eğitim, sağlık, mühendislik, üretim, hizmet, bankacılık vb. gibi farklı sektörlerde belirli bir birim/departman içerisinde belirli bir hedefe odaklı olarak çalışan takımlarda görev yapmakta olan 352 çalışana yönelik olarak yapılmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Toplanan veriler SPSS for Windows 15.00 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verileri analiz etmek için faktör analizi, güvenilirlik analizi (Cronbach alpha), korelasyon analizi ve hipotez testleri için regresyon analizleri yapılmıştır. Ayrıca tanımlayıcı istatistikler için değişkenlerin ortalamaları ve standart sapmaları da çalışmada gösterilmiştir. Bu çalışmada yapılan analizler sonucunda; lider-güç türleri, takım öğrenmesi ve takım performansı ile ilişki içerisindedir. Liderlerin referans güçlerini ve ödüllendirme güçlerini kullanmalarının takım performansını arttırmada etkin rol aldığı görülmektedir. Ayrıca takım öğrenmesinin de takım performansını arttırmada önemli bir değişken olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study focused on determining the effects of leader-power bases on team learning and team performance, which was carried out neither a certain target sector nor a particular target group. Our aim was to collect information from attendees on this topic, who are already working for various sectors in Turkey such as education, healthcare, engineering, production, service, banking etc. and taking part in some particular working teams for some certain projects. This research carried out with 352 employees. Survey method was used in the study. Collected information was analyzed with SPSS for Windows 15.00. In order to analyze the data such quantitative methods as factor analysis, reliability analysis (Cronbach alpha), correlation analysis, and hypothesis tests for hierarchical regression analysis. In addition, as descriptive statistics both averages of variables and standard deviations of variables were included in the study. As a result of the analysis in this study, there is apparently a relationship with both leader power-bases and team learning and leader power-bases and team performance. This study shows that if leaders intend to improve the performance of the team, using reward power and reference power can take an active role for this purpose. Besides team learning variance has also an active role in obtaining high performance from the team.