Ebeveyn kabul reddi ve intihar olasılığı: Yaşam amaçları ve yalnızlık açısından bir değerlendirme
Parental acceptance rejection and suicide probablity: An evaluation about life goals and loneliness
  1. Tez No: 366450
  2. Yazar: BÜŞRA ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL DURAK BATIGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ebeveyn kabul reddi, intihar olasılığı, yaşam amaçları, yalnızlık, parent acceptance rejection, suicide probability, life goals, loneliness
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Üniversite öğrencilerinde intihar olasılığının belirlenmesi ve intihar olasılığı ile ebeveyn kabul reddi, yaşam amaçları ve yalnızlık arasındaki ilişkilerin ele alınması araştırmanın temel amacını oluşturmaktadır. Araştırma örneklemi rastlantısal yöntemle ve gönüllülük esasına uygun olarak araştırmaya katılmayı kabul eden, çoğunluğu Ankara'daki üniversiteler olmak üzere çeşitli üniversitelerde öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Çalışmada yaş ortalaması 21.44 olan 396 katılımcı yer almıştır. Katılımcıların 205'i kadın, 191'i erkektir. Çalışma kapsamında, veri toplama aşamasında, katılımcılara ilişkin sosyo-demografik bilgilere ulaşmak için Demografik Bilgi Formu, ebeveyn kabul reddini belirlemek için Ebeveyn Kabul-Red/Kontrol Ölçeği (EKRÖ/K), yalnızlıklık düzeylerini belirlemek amacıyla UCLA Yalnızlık Ölçeği, yaşam amaçlarını değerlendirmek için Yaşam Amaçları Ölçeği (YAÖ) ve intihar olasılıklarını değerlendirmek için İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, tüm temel değişkenlerin (ebeveyn kabul reddi, yalnızlık, yaşam amaçları, intihar olasılığı) birbirleriyle ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. İntihar olasılığını yordayan değişkenleri belirlemek amacıyla yapılan regresyon analizi; cinsiyet, gelir, baba red, anne sıcaklık, ilişki, fiziksel sağlık ve yalnızlık değişkenlerinin intihar olasılığını yordayan değişkenler olduğunu göstermiştir. Model testi analiz sonuçlarında, ebeveyn kabul reddi ve yalnızlık arasındaki ilişkide yaşam amaçları ölçeği alt boyutları ve yalnızlığın aracı rolleri olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Determination of the suicide probability of college students and to be addressed the relationships between suicide probablity, parent acceptance rejection, life goals and loneliness have constituted main purpose of this study. The study sample is composed of randomly selected male and female college students who admit to attend. The mean age of the sample of 396 participants was 21.44, 205 participants were female and 191 participants were male. The scope of study, in the data collection phase, Demographic Information Form was used to access to socio-demographic information on the participants; Parent Acceptance Rejection Scale was used to determine the level of parent acceptance/rejection; UCLA Loneliness Scale was used to determine the level of loneliness, Life Goals Scale was used to determine the life goals and Suicide Probablity Scale was used to determine the probablity of suicide. The result of the study have shown that all basic variables (parent acceptance rejection, loneliness, life goals, suicide) were related to each other. Regression analysis was conducted to determine the predictor variables of suicide probablity of college students. It was found that gender, income, father's rejection, mother warmth, relationship, physical health and loneliness are predicting suicide probability. In model test results of the analysis, loneliness and subscales of life goals scale mediate the relationship between parent acceptance rejection and suicide probability.