Finansal istikrarsızlık ve kriz: faizsiz finans bir alternatif mi
Financial instability and crisis:is interest-free finance an alternative
- Tez No: 366451
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERDA DÖNMEZ ATBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: finansallaşma, finansal istikrarsızlık, finansal kriz, İslamî Finans, Türkiye, financialization, financial instability, financial crisis, Islamic Finance, Turkey
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Geleneksel iktisat, krizi dışsal bir olgu olarak ele alır. Hâkim politikalar da bu görüş doğrultusunda, ekonomilerin işleyişine etki eden dışsal etmenlerin oluşturduğu krizlerin, yapılacak müdahalelerle aşılacağı ve tekrar etmeyeceği prensibiyle çalışmaktadır. Öte yandan kapitalist sistemin yapısının kaçınılmaz olarak krizleri ürettiği yönünde fikirler de vardır. Bu çalışmanın öncelikli amacı istikrarsızlık ve krizin kapitalist ekonomilerde sistemik bir sorun olduğu yönündeki görüşleri ön plana çıkarmaktır. Bunların en kapsamlılarından birisi de kuşkusuz post-Keynesyen İktisat akımıdır. Çalışmanın içeriğinde, tanınmış post-Keynesyenlerden Minsky'nin 'finansal istikrarsızlık hipotezi' çerçevesinde finans sistemi ve krize yatkınlık konuları ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Ayrıca yine çalışmanın içinde, son kırk yılda İslam ülkelerinde ortaya çıkıp gelişen 'Faizsiz Finans'ın, istikrarsızlığı önleyerek krizler karşısında sağlam bir finansal yapı oluşturabileceği yönündeki iddiaların bugün için ne kadar karşılık bulduğu ve bu tür finansın gelecekte bir fark yaratma potansiyeli taşıyıp taşımadığı soruları cevaplanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Traditional economics, handles crisis as an external phenomenon. In the direction of this view, prevailing policies work with the principle that crises, created by external factors that affect the functioning of the economy, are overcome through interventions and will not repeat. On the other hand, there are some views that crisis are inevitably produced by the structure of capitalist system. The primary objective of this study is to bring forward the ideas that instability and crisis are systemic problems in capitalist economy. Undoubtly post-Keynesian Economics is one of the most comprehensive methods among those ideas. In the context of this study, financial system and susceptibility of crises issues are examined in detail in the frame of a well-known post-Keynesian Minsky's 'financial instability hypothesis'. The study seeks to answer questions on how much the claims that 'Interest-Free Finance', came out and have developed for fourty years in Muslim countries, can constitute a robust finacial structure by preventing instability are valid for today. Also, tries to answer the question that does this style of finance has any potential of generating a differance in the future.