İslam Hukukunda zina dışındaki cinsel suçların hukuki sonuçları
The legal consequences of sexual crimes outside adultery in Islamic Law
- Tez No: 366479
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÜNSAL, DOÇ. DR. İBRAHİM MARAŞ, YRD. DOÇ. DR. OĞUZHAN TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, Zina, Eşcinsellik, Hünsa, İstimna, Lezbiyenlik, Ölüsevicilik, Hayvansevicilik, Hadd Cezaları, Tazir Cezaları, Azl, Cinsel Suçlar, Islamic law, Adultery, Homosexuality, Hermaphrodite, Masturbation, Lesbianism, Necrophilia, Zoophile, Hadd Punishments, Tazir Punishments, Azl, Sexual Offences
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Baimurzaev, Chyngyz, İslam Hukukunda Zina Dışındaki Cinsel Suçların Hukuki Sonuçları, Yüksek Lisans Tezi, Danışman: Doç. Dr. Ahmet Ünsal, 78 s. Bu çalışmada, arasında nikah bağı olmayan kadın ve erkeğin meşru olmayan cinsel ilişkisi olarak tanımlanan zina suçu ve hükümleri haricindeki cinsel suçların önce tıbbî ve psikolojik analizi yapılarak, sonra da İslâm hukukunun verdiği hükümler farklı mezheplere göre tespit ederek değerlendirmeye çalışılmıştır. Tez, giriş kısmıyla beraber iki bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmı konunun önemi, sınırlandırılması, araştırmada kullanılan yöntem ve araştırmanın sunulmasını içermektedir. Birinci bölümde, nikah bağı bulunan kimselerin yapmış olduğu suç mahiyetin taşıyan cinsel faliyetler ele alınmıştır. Bunları, hayız ve lohusalık halinde cinsel ilişkide bulunmak, zıhar yaptıktan sonra temas etmek, oruçluyken veya ihramda iken cinsel temas, hanımıyla yasak yoldan ilişki kurmak ve azl yapmak şeklinde sıralamak mümkündür. İkincisi bölümde ise, aralarında nikah bağı olmayan kimselerin ve tek şahıs tarafından meydana gelen suç mahiyeti taşıyan cinsel faliyetlerin İslam Hukukuna göre hukukî sonuçları değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, bu kategoriye giren bazı cinsel faliyetlerin bir takım ortaya çıkış nedenleri de maddeler halinde sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
Baimurzaev, Chyngyz, The Legal Consequences Of Sexual Crimes Outside Adultery İn İslamic Law, Master's Thesis, Advisor: Assoc. Prof. Ahmet Ünsal, 78 p. In this study, we examined the legal consequences of sexual crimes outside the sexual crime adultery. This term can be defined by Islamic Law as unlawful sexual relations between individuals who are not married to one another. Firstly we made a medical and psychological analysis on this subject. After this we made an evaluation of the Islamic commandments on this topic, based on several schools of thought within Islamic Law. This study consists of an introduction and two chapters. In the introduction section we presented the study's subject, its importance, its limitation, the method we used and the presentation of the study. In the first chapter, we gave information concerning unlawful sexual relations between individuals who are married to one another. Like: intercourse during menstruation and intercourse for forty days after childbirth, intercourse while fasting and intercourse while on pilgrimage, anal intercourse and azl. In the second chapter, we evaluated the legal consequences of unlawful sexual relations between individuals who are not married to one another and on the legal consequences of individual unlawful sexual crimes. Also some sexual activities, that can be included to this category, are listed with their reasons of emergence.