Ortaokul öğrencilerinin yaptığı Türkçe dersi proje çalışmalarının öğretmen ve öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi (Samsun ili örneği)
Evaluation of the projects that students in secondary schools did for Turkish lesson according to the views of students and teachers (A case study in Samsun)
  1. Tez No: 366522
  2. Yazar: ABDULLAH ÇİLESİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER YILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe öğretimi, yapılandırmacı yaklaşım, proje tabanlı öğrenme, proje çalışması, öğretmen görüşleri, öğrenci görüşleri, Teaching Turkish, constructivist approach, project based learning, project study, teachers' opinions, students' opinions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 267
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ Ortaokul Öğrencilerinin Yaptığı Türkçe Dersi Proje Çalışmalarının Öğretmen ve Öğrenci Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi (Samsun İli Örneği) Abdullah ÇİLESİZ 2014, 266 sayfa Bu çalışmanın amacı; ortaokullarda Türkçe dersinde yapılan proje çalışmaları ile ilgili öğretmen ve öğrenci görüşlerini belirlemek, araştırmada incelenen görüşlere göre saptanan sorunları tespit etmek ve bu sorunların çözülmesine yönelik alternatif önerilerde bulunmaktır. Araştırmanın evrenini Samsun ilindeki Türkçe öğretmenleri ve Türkçe dersinden proje çalışması hazırlayan öğrenciler; örneklemini ise Samsun'un 17 ilçesinin her birinin, köy ve şehir (belde/ilçe) ortaokullarının yarısını kapsayacak şekilde amaçlı örnekleme olarak seçilen Türkçe öğretmenleri ve bu okulların 6. ve 7. sınıfının birer şubesi olmak üzere ikişer şubesinde Türkçe dersi proje çalışması hazırlayan öğrenciler oluşturmaktadır. Bu kapsamda 130 okulda, 265 Türkçe öğretmeni ile bu dersten proje çalışması hazırlayan 1.201 öğrenciye ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla, araştırmacı tarafından geliştirilmiş olan beşli likert tipi anket formları öğretmen ve öğrencilere ayrı ayrı uygulanmıştır. Anketler iki bölümden oluşmaktadır. Anketlerin birinci bölümünde katılımcılara ilişkin demografik özellikler bulunmaktadır. İkinci bölümde ise katılımcıların görüşlerine ilişkin maddeler (öğretmen anketinde 25 madde, öğrenci anketinde 19 madde) bulunmaktadır. Öğretmen ve öğrenci anket formları birbirine paralel olarak hazırlanmış olup, yapılan analizler sonucunda her iki anket formu için üç ortak alt boyut belirlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracının yapı geçerliğini belirlemek amacıyla faktör analizi yapılmıştır. Anketlerden elde edilen bulgularda; öğretmen anketinde yer alan maddelerin faktör yükleri .38 ile .78, öğrenci anketinde yer alan maddelerin faktör yükleri ise .38 ile .72 arasında değişmiştir. Öğretmen anketinin genel güvenirlik katsayısı .91, öğrenci anketinin genel güvenirlik katsayısı ise .81, olarak belirlenmiştir. Ayrıca araştırma değişkenleri, anketlerin alt boyutlarına göre parametrik istatistik yöntemlerinden t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Veriler öğretmen ve öğrencilerin anket maddelerine verdikleri cevaplara göre betimsel istatistik analizlerinden frekans ve yüzdeler aracılığıyla elde edilerek tablolarla desteklenmiştir. Araştırma sonuçları genel olarak incelendiğinde, öğretmen ve öğrencilerin Türkçe dersi proje çalışmalarına karşı olumlu bir tutum sergilediği görülse de; hala proje çalışmalarının uygulatılmasında ve uygulanmasında eksiklikler olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen ve öğrenciler projelerde öğrenilenlerin günlük hayatta kolaylıkla kullanılabileceği gibi bazı maddelere aynı yönde görüş belirtirken, öğretmenlerin projeleri değerlendirirken öz değerlendirme yaptırıp yaptırmadığı konusunda olduğu gibi bazı maddelere farklı yönde görüş belirtmişlerdir. Bunların yanında yerleşim yeri değişkenine göre proje çalışmalarının uygulanması ve uygulatılmasına yönelik şehir okulları lehine farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğrencilere proje sürecinde yararlanılabilecek kaynakların listesinin verilmesi gibi yanlış uygulamaların da yapıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S DISSERTATION Evaluation Of The Projects That Students In Secondary Schools Did For Turkish Lesson According To The Views Of Students And Teachers (A Case Study In Samsun) Abdullah ÇİLESİZ 2014, 266 pages The aim of this study is to define the views of students and teachers on the project activities carried out in secondary schools for Turkish; to specify the problems determined in accordance with the views examined in the study and to suggest alternative solutions to these problems. The target population of the study is the Turkish teachers in Samsun and the students who have prepared projects for Turkish lesson; the sample of the study is the Turkish teachers chosen in a way that covering half of the secondary schools in 17 districts of the province of Samsun including the ones in villages, and the students who prepare projects for Turkish lesson in one branch of grade 6 and 7 in these schools. Thus, we reached 265 Turkish teachers and 1.201 students who prepare projects for this lesson in 130 secondary schools. To obtain data in the study, five point likert type surveys which were developed by the researcher were applied to the teachers and the students each. The surveys are divided into two parts. In the first part are the demographic features of the participants. In the second part are the items related to the participants' views (25 items in teachers surveys, 19 items in students surveys). The the surveys for both teachers and students were prepared in compliance with each other, and three common sub-dimensions were defined for both survey forms as a result of the analysis carried out. To determine the structure validity of the data collecting instrument in the study, factor analysis was carried out. In the findings obtained from the surveys, the factor load of the items varied between .38 and .78 in teachers survey, and between .38 and .72 in students surveys. The overall reliability coefficient of teachers survey is .91 while that of students survey is .81. Also, the variances of the study were analyzed by means of t-test and one-way analysis of variance among parametric statistics according to sub-dimensions of the surveys. The data obtained from teachers and students surveys through descriptive statistics analysis of their answers were backed up with tables. When the research results are generally described, although the approach of the teachers and the students to the projects of Turkish lesson is positive, it was determined that there are still short comings about practicing of project works. The teachers and the students have the same opinion about the items such as the ones that can be utilised easily in daily life by the students; on the other hand, they have different opinions about such items as whether the teachers make a self evaluation while evaluating the projects. Furthermore, it is concluded that there are differences as to the implementation of the projects according to the variance of residential area in favour of urban areas. Also, it is detected that some wrong practices as providing the students with a list of resources they can take advantage of during the project development process.