Sınıf öğretmenlerinin performans görevlerine ilişkin görüşlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of primary- school teachers' thoughts about performance tasks
- Tez No: 366521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜCAHİT DİLEKMEN, DOÇ. DR. OSMAN SAMANCI, YRD. DOÇ. DR. AHMET AYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Performans, sınıf öğretmeni, ölçme, değerlendirme, Performance, primary- school teacher, measurement, assesment
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Araştırma, sınıf öğretmenlerinin, performans görevlerine ilişkin görüşlerinin nasıl olduğunu ve görüşlerinin cinsiyet, medeni durum, görev yapılan okulun yerleşim türü, sınıf mevcudu, kıdem ve sınıf düzeyi değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma tarama türünde betimsel bir çalışmadır. Çalışma evrenini Erzincan il merkezi ve Üzümlü, Tercan ve İliç ilçelerinde 2013-2014 eğitim-öğretim yılında hizmet veren 75 okuldaki 680 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışma örneklemini ise, adı geçen evrenden seçkisiz yöntemle belirlenen 40 okulda görevli 265 öğretmenin tamamı oluşturmaktadır. Öğretmenlerin performans görevleri konusundaki görüşleri uzman görüşü alınarak hazırlanan anket ile; sosyo-demografik özellikler ise kişisel bilgi formu ile elde edilmiştir. Değişkenler arasındaki farklar t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılarak test edilmiştir. Araştırma bulgularına göre; sınıf öğretmenlerinin performans görevleriyle ilgili görüşlerinin olumlu olduğu; ancak performans görevlerinin uygulanması ve değerlendirilmesiyle ilgili bazı sorunlar yaşadıkları saptanmıştır. Ayrıca, sınıf öğretmenlerinin cinsiyet ve görev yapılan okulun yerleşim türü değişkenlerine göre anlamlı farklılaşma bulunurken, medeni durum, sınıf mevcudu, mesleki kıdem ve çalıştıkları sınıf düzeyi değişkenlerine göre görüşleri arasında anlamlı farklılaşma bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The study purposes to determine what the primary-school teachers' thoughts about performance tasks are and whether they differ according to the variables of gender, marital status, area type of school that is worked, class number, professional seniority and class level or not. The research is a descriptive study in scanning model type. The universe of the study composes 680 teachers in 75 schools that serve in 2013-2014 educational year in Erzincan provincial centre and Üzümlü, Tercan and İliç districts. The sample of the study composes all 265 teachers working at 40 schools that have been determined from this universe by random method. While the thoughts of teachers about performance tasks were evaluated by a questionnaire prepared by consulting with expert; the socia - demographic features were evaluated by personal information form. The differences between variables were tested by using t- test and one-way variance analysis. According to the findings of the study; primary school teachers' thoughts about performance tasks are positive; but it has been determined that they have some problems about appliying and evaluating the performance tasks. Furthermore, while a significant difference has been found according to primary teachers' gender and school area that is worked variables, a significant difference hasn't been found between thoughts according to marital status, class number, professional seniority and class level they work variables.