Vedat Türkali'nin romanlarında şahıslar kadrosu
The characters in Vedat Türkali's novels
- Tez No: 366598
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERNA AKYÜZ SİZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vedat Türkali, Roman, Şahıs Kadrosu, Vedat Türkali, Novels, Chracters
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 402
Özet
Bu çalışmada“Vedat Türkali'nin Romanlarında Şahıs Kadrosu”incelenmiştir. Öncelikle giriş bölümünde Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türk romanının gelişim süreci genel hatlarıyla anlatılmış ve Vedat Türkali'nin bu süreçteki yeri ile ilgili bilgi verilmiştir. Birinci bölümde Vedat Türkali'nin hayatı-sanat anlayışı- eserleri alt başlıklarla ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Vedat Türkali'nin romanlarında (Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Tek Kişilik Ölüm, Güven I, Güven II, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi) şahıs kadrosu, alt başlıklarla ve ayrıntılı olarak incelenmiştir. Türkali'nin romanları Nurullah Çetin'in“Roman Çözümleme Yöntemi”adlı kitabındaki“Kişiler kadrosu”tasnifi esas alınarak incelenmiştir. Aynı zamanda çeşitli araştırmacılarımızın kitapları ve makaleleri esas alınarak şahıs kadrosu ile ilgili terimlerin bilimsel çerçevesi sağlamlaştırılmaya çalışılmıştır. Ayrıca, yazarın romanlarında önemli yer tutan tarihsel süreçlerin, roman kişilerini değerlendirirken doğru biçimde ele alınabilmesi amacıyla yakın tarihimizle ilgili geniş bir inceleme yapılmıştır. Sonuç kısmında ise, Vedat Türkali'nin romanlarında şahıs kadrosu ile ilgili olarak tespit ettiğimiz özellikler, ulaştığımız yargılar özlü bir biçimde ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study,“The Characters in Vedat Türkali's Novels”were investigated. In the first place, the development process of Turkish novel from the Tanzimat (Reform Era) to the Republic was elaborated on in general terms and Vedat Türkali's position during this period was dealt with. In the first chapter, Vedat Türkali's life, understanding of arts and works were mentioned under sub-headings. In the second chapter, the characters in Vedat Türkali's novels (Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Tek Kişilik Ölüm, Güven I, Güven II, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi) were investigated in details in sub-headings. Türkali's novels were investigated based on the classifications of“characters”in Nurullah Çetin's book“Novel Analysis Approach. ”Furthermore, a detailed investigation was conducted on recent history with a view to accurately dealing with the significant historical processes while evaluating the characters in the novels. In the conclusion part, the characteristics we identified in Vedat Türkali's novels about the characters and the implications we drew were elaborately presented.