Vedat Türkali'nin romanlarında politik kişiler
Political characters in the novels of Vedat Türkali
- Tez No: 445713
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Vedat Türkali, Roman, Politik Kişiler, TKP, Askerî Darbeler, Sendika, Vedat Türkali, Novel, Political Characters, Turkish Communist Party, Military Coups, Syndicate
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 311
Özet
Bu çalışmanın amacı, Vedat Türkali'nin romanlarındaki politik kişileri belirlemek ve onların bağlı oldukları ideolojiyi tespit ederek siyasal alandaki etkinliklerini incelemektir. Kişilerin politik duruşlarının yanı sıra onların ailevi, bireysel ve toplumsal yönlerini incelemek de çalışmamızın amaçlarındandır.Hazırladığımız tezde öncelikle yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri üzerine bir araştırma yapılmıştır. Romandaki olaylara, kişilere, yaşanan gelişmelere temel oluşturması amacıyla yakın dönem Türkiye'nin ve TKP'nin tarihi araştırılmıştır. Roman okumaları sırasında gerekli fişlemeler yapılarak kişiler analiz edilmiştir. Kişilerin siyasetle tanışma dönemleri, bağlı oldukları parti, ideoloji veya sendika belirlenip politikadaki yerleri, etkinlikleri verilmiştir. Aynı zamanda kişilerin psikolojik boyutuna dikkat edilerek yaşadıkları bunalımlara ve çatışmalara da değinilmiştir. Roman karakterlerinin bir kısmını gerçek kişilerden seçen Vedat Türkali, TKP tarihini, liderlerini, parti üyelerini yeniden ele alır. Sol kesim için sendikalaşmanın, birlikte hareket etmenin önemini vurgular. Özellikle ülkemizde önemli olan tarihî dönemlerin -askerî darbelerin öncesi ya da sonrası- , toplumsal olayların yarattığı atmosferi vermeyi amaçlar. Yazar, bir komünist olarak her milletin haklarını gözetmekle kendini yükümlü hisseder. Romanlarında sadece Türklere değil, Kürtlere, Ermenilere vb. de değinir. Yazar, bize her dile, ırka, dine eşit davranmamız gerektiğini; onların yaşadığı acıyı görmezden gelmenin doğru olmayacağını anlatmak ister.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the political characters in the novels of Vedat Türkali and their ideologies and to examine their effects in politics. As well as characters' political standing, their family, individual and social lives are aimed to be analyzed in this study.In this thesis, especially the author's life, his literary personality, and his works are searched. In order to provide a basis to the events, characters and experiences in the novel, the history of Turkey Communist Party (TKP) and recent history of Turkey is summed up. During the novel readings, necessary records related to the characters are taken. The time when they meet the politics, their related political party, their ideologies and unions are determined and their effect and activities in politics is explained. At the same time, their psychological conditions are taken into consideration and their depressions and conflicts are mentioned. Choosing some of his characters from real people, Vedat Türkali reconsiders the history of Turkish Communist Party, its leaders and its members and emphasizes the importance of syndication and liaising. He aims to reflect the social atmosphere caused by the important historical events- before and after of military coups- and social events in Turkey. As a communist, the author feels himself responsible for protecting the rights of people from all nationalities. In his novels, he not only touches on Turks, but also Kurds, Armenians, and etc. The author wants to explain us that it is a must to treat equally to all languages, nationalities and religions and it is not right to ignore their sufferings.