Vedat Türkali'nin romanlarında karakterler, toplumcu gerçekçilik ve ideolojik dönüşüm
The characters, socialist realism and ideologic revolution in Vedat Turkali's novels
  1. Tez No: 781464
  2. Yazar: CAN CANSEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜRÜN ŞEN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumcu Gerçekçilik, Karakter, İdeoloji, Roman, Socialist Realism, Character, Ideology, Novel
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu çalışma kapsamında, yazar Vedat Türkali'nin; Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi ve Bitti Bitti Bitmedi adlı romanları, toplumcu gerçekçi edebiyat anlayışı açısından incelenmiştir. Yazarın ilk romanını yayımladığı 1974 yılından, son romanının yayımlandığı 2014 yılına kadar geçen kırk yılda, gerek ülke dahilinde 12 Eylül Askeri Darbesi neticesinde Sol'un güç kaybetmesi, gerekse uluslararası alanda SSCB'nin çözülmesi ve neo-liberalizmin dünya çapında hakimiyet tesis etmesi gibi, birçok dönüm noktası mahiyetinde gelişme yaşanmış ve bu gelişmelerin siyasetten sanata, felsefeye kadar derin etkileri görülmüştür. Şüphesiz, edebiyat da bu etkilerin görülüp saptanabileceği alanlardan biridir. Bu bağlamda, Vedat Türkali'nin romanlarında; yukarıda işaret ettiğimiz dönüm noktalarının önemli belirleyiciler olduğu öngörülmüş, yazarın romanlarında bir silsile gibi işleyen toplumsal dönüşüm ve yazarın eserlerini biçimlendiren toplumcu gerçekçi tutumun seyri, toplumcu gerçekçi kuramın ve eleştirinin ilkeleriyle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, novels of Vedat Türkali such as; Bir Gün Tek Başına, Mavi Karanlık, Yeşilçam Dedikleri Türkiye, Tek Kişilik Ölüm, Güven, Kayıp Romanlar, Yalancı Tanıklar Kahvesi and Bitti Bitti Bitmedi are examined by socialist realist point of view. In the 40 year period since 1974 which the first novel of the author was published to 2014, due to turning points like the 1980 military coup and the collapse of USSR left wing lost its power which had deep impacts on politics, art, philosophy and especially literature. In the novels of Vedat Türkali, it is clear that these milestones were significant factors. The series of changes in society and the socialist realist point of view shaped the mentioned novels.