Liselerde çalışan öğretmen ve yöneticilerin okul güvenliği konusundaki görüşleri
High school teachers' and administrators' views about school safety
  1. Tez No: 366614
  2. Yazar: ESRA CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İZZET DÖŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Güvenliği, Okulun Fiziksel Güvenliği, Okulun Sosyal Güvenliği, School Safety, Physical Safety of the School, Social Safety of the School
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Okul, insanları sosyal hayattaki çeşitli rollere hazırlayan bir süreçtir. Bu süreçte istenen başarıya ulaşmak için de okullarda öğrenciler, öğretmenler ve diğer personel kendilerini fiziksel, psikolojik ve duygusal bakımdan özgür ve güvende hissetmeleri gerekir. Bu araştırma da, liselerde çalışan öğretmen ve yöneticilerin, liselerdeki okul güvenliği algılarını belirlenmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın modeli tarama türündedir. Okulların güvenliğini ölçme amacına yönelik veriler araştırmacı tarafından geliştirilmiştir. Öğretmen ve yöneticilere uygulanan Sosyal ve Fiziksel Okul Güvenliği algısını ölçen iki tür ölçek kullanılmıştır. Araştırma Kahramanmaraş ilinde bulunan 15 liseden 350 eğitimci ile 2013-2014 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde, örneklem grubunu oluşturan öğretmen ve yöneticilerin okul güvenliği envanterinin faktör boyutlarında aldıkları puanların, cinsiyet, okuldaki görev ve hizmet içi eğitim alma durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek üzere 'bağımsız gruplar t testi' kullanılmıştır. Örneklem grubunu oluşturan öğretmen ve yöneticilerin okul güvenliği envanterinin faktör boyutlarından aldıkları puanların, kıdem, çalışılan lise, mezuniyet durumu ve okuldaki öğrenci sayısı durumlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonunda, öğretmen ve yöneticilerin son bir yılda yaşadıkları en önemli güvenlik problemleri, okul giriş-çıkışlarının kontrolsüzlüğünden kaynaklı sorunlar, okul çıkışında öğrenci-sivil çatışması, öğrenci sayısı fazla olan okullarda güvenlik sorununun daha çok yaşandığı, öğrencilerin okul eşyalarına zarar verdiği, madde bağımlılığı, cep telefonu problemi vb. olarak belirlenmiştir. Okulların güvenliği ile ilgili öğretmen ve yöneticilerin algıları cinsiyet, görev, kıdem, çalışılan lise türü, mezuniyet, görev yapılan okulun öğrenci mevcudu ve okulda güvenlik ile ilgili hizmet içi eğitim faaliyetine katılmaları değişkenlerine göre analiz edilmiştir. Öğretmenler ve yöneticiler Okul Güvenliği Ölçeği alt boyutlarından Lise türü ve okuldaki öğrenci sayısı değişkenlerinde anlamlı şekilde farklılaşma olduğu belirlenmiştir. Okulların güvenliğinin sağlanması konusunda araştırmacı tarafından öneriler geliştirilmiştir. Bu geliştirilen önerilerden bazıları,“Öğrenci sayısı az olan okullarda daha az güvenlik sorunu yaşandığı sonucundan yola çıkarak, okullardaki öğrenci sayısında belirli bir standardizasyona gidilebilir”ve“Öğrencilere, okulda ortak olarak yararlanılan kamu malını koruma bilinci kazandırılması konusu derslerde işlenmelidir”şeklindedir.
Özet (Çeviri)
The school is a process which prepares people for a variety of roles in life. To be succesful in this process, at school, students, teachers and other staff should feel themselves free and safe in physical, psychological and emotional point. The research was carried out to determine the school safety perceptions of teachers and administrators. The model of the research is a scanning type. It was built up by the researcher on the purpose of measuring the school safety. Two types of scales which is applied to the teachers and administrators and measure the Social and Physical School Safety perceptions were used. The research was carried out with 350 educationist from 15 schools in Kahramanmaraş in 2013-2014 academic year. In the analysis of datas, T test was used to determine if the points which the teachers and administrators took in the factor dimension of school safety inventory change or not according to the case of gender, the position at the school and having had or not in service tranining. One way factor analysis (ANOVA) was used to determine if the points which the teachers and administrators took in the factor dimension of school safety inventory change or not according to the case of seniority, highschool type, graduation status and the number of the students at school. At the end of the survey, the most important problems encountered are respectively the problems based on being uncontrolled of in andout of theschools, conflict between students and civilians, having more problems in schools where the number of the studens is high, students' giving harm to school properties, drug addiction and mobile phone etc.. The school safety perception of the teachers and administrators were analyzed according to the variances of gender, the position at the school, high school type, graduation status, the number of the students at school and taking part in in-service tranining seniority. It was concluded that there is a meaningful variable in high school type and the number of the students variances from the sub-dimensions of School Safety scale. Proposals for providing School Safety were brought forward by the researcher like“Seeing that there are less school safety problems at schools whose number of students is low, There should be a standardization of the number of the students at schools”and“The awareness of keeping public property used together at school should be created by teachers to the students during the class times”.