I numaralı Maraş Ahkâm Defterinde Malatya'ya gönderilen hükümlerin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
The transcri̇pti̇on and evaluati̇on of the judgment i̇n Marash Ahkam Book i that sent to Malatya
  1. Tez No: 366613
  2. Yazar: ESRA PAKÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SÖYLEMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Maraş, Malatya, Ahkâm, Osmanlı Devleti, Maraş, Malatya, Ahkâm, Ottoman Empire
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
Osmanlı Devleti'nde önemli konular divan-ı hümayunda görüşülerek karara bağlanılırdı. Divan-ı hümayunda görüşülen konular arasında halkın şikâyetleri de yer almaktaydı. Halkın şikâyetlerinin devletin gelişmesi sonucu ayrı defterlerde yer alması ile ahkâm defterleri oluşmaya başlamıştır. Ahkâm defterlerinde beylerbeyliklerden, sancaklardan, kazalardan gelen arzlara merkezden yazılan cevapları içeren bu defterler her eyalet için ayrı ayrı düzenlenmiştir. Bu defterlerden birisi de Maraş Ahkâm Defteridir. 1742-1878 yılları arasında Maraş'a ait 6 tane Ahkâm Defteri bulunmaktadır. Bu çalışmada 1742-1751 yılları arasında I numaralı Maraş Ahkâm Defterinde kayıtlı olan ve Malatya'ya gönderilen hükümler yer almaktadır. Bu yıllar arasında Malatya'ya gönderilen hükümler arasında alacak verecek davaları, veraset, tımar, eşkıyalık, hudut anlaşmazlıkları gibi konular bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Important issues in the Ottoman Empire were decided in the Divan-ı hümayun. Public complaints were among the topics discussed in the court-hümayun. Ahkâm books had been constructed as a result of public complaints took part in separate books after developments in the government. Those books, contained the letters written as answers to the request by counties, cities and provinces, were arranged separately for each state. One of those books is Maraş Ahkâm Book. Six Ahkâm Books belong to Maraş were found between the years 1742-1878. This study contains judgments that sent to Malatya and registered in Maraş Ahkâm Book I between the years 1742-1751. Among the judgments sent to Malatya between those years there were assets and liabilities cases and the subjects related to inheritance, vassalage, banditry, and border disagreement.