Effects of different seating arrangements on learning experience: the case of medim sized lecture settings in Bi̇lkent University
Farklı oturma düzenlerinin, Bilkent Üniversitesindeki orta büyüklükte olan sınıflarda, öğrenme üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 366642
  2. Yazar: ÜMMÜŞAN SELİN HİLAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAYA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İç Mimari ve Dekorasyon, Education and Training, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Üniversite eğitimi, Eğitim alanları, Ortak düzenler, Oturma düzenleri, Öğrenme tecrübesi, Mekân kullanımı, Kişisel alan, Bölgesellik, Dikkat, Katılım, Etkileşim
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı oturma düzenlerinin dikkat, yoğunlaşma, etkileşim ve öğrenme tatmininin yükseköğrenimdeki, orta büyüklükte olan sınıflardaki etkisini anlamak ve karşılaştırmaktır. Bu çalışma aynı zamanda oturma tercihlerini alansallık ve kişisel alan açısından incelemeyi amaçlamaktadır. İki oturma düzeni türü olan; klasik sıra düzeni ve U şekli oturma düzeni karşılaştırılmıştır. Bu araştırma Bilkent Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevresel Tasarımı bölümünde yürütülmüştür. Her iki oturma düzenin incelemesine katılan örneklem grubu aynıdır. Çalışma sekiz kez; dört tanesi klasik sıra düzeninde, dört tanesi ise U şekli oturma düzeninde olacak şekilde yapılmıştır. Yöntem olarak, fiziksel mekân analizi, doğrudan ve dolaylı gözlem ve anket kullanılmıştır. İlk olarak, örneklem grubu klasik sıra düzeninde gözlemlenmiş olup daha sonra U şekli oturma düzeninde gözlemlenmiştir. Her iki oturma düzeninde yapılan gözlemler sırasında, örneklem gurubunun oturma düzenlerine karşı dikkati, konsantrasyonu ve etkileşimlerini anlamak için tartışma konusu verilmiştir. Bunlara ek olarak, örneklem grubu gözlemlenirken fotoğraf ve videoları çekilip, daha sonra analizleri yapılmıştır. Gözlemler bittikten sonra, denek grubuna oturma düzenleri ile ilgili anket yapılmıştır. Çalışmanın sonunda, öğrencilerin klasik oturma düzeninde daha katılımcı ve derse daha odaklı olma, U şekli oturma düzeninde ise daha katılımcı olma eğilimindedirler. Ayrıca, eğer öğrenciler derse daha fazla odaklanmak istiyorlar ise eğitmenin daha yakınına oturmayı tercih ettikleri sonucuna varılmıştır. Son olarak, öğrenciler yakın arkadaşlarının yanına oturduklarında, arkadaşlarının kişisel alanlarına girmesine tolerans gösterme eğilimindedirler.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to understand and compare effects of different seating arrangements on attention, concentration, participation and learning satisfaction in medium sized lecture settings in higher education. The study also aims to examine seating preferences in terms of territoriality and personal space. Two types of seating arrangements which are conventional straight row arrangement and U- Shape arrangement were compared. The investigation was conducted in the Department of Interior Architecture and Environmental Design, at Bilkent University. The sample group of the study was same in both seating arrangements. The study was conducted eight times: four times with traditional row arrangement and 4 times with U- shape arrangement. Analysis of physical space, direct and indirect observations and questionnaire were used as techniques. Firstly, the sample group was observed in traditional row arrangement and then U- Shape arrangement. Both lectures and discussion tasks were given to the sample group in both arrangements to understand their effects on students' attention, concentration and participation. In addition to these, while respondents were being observed, photographs and videos were also taken and they were analyzed later. After the observations, a questionnaire was given to the group and descriptive statistics was done with SPSS 21.0 (Statistical Package for the Social Sciences). It was found that students tend to be more attentive and more concentrated on the lecture in straight row arrangement and they tend to participate more actively in U- Shape arrangement of the lecture room. The observations coincided with the students' perception on these aspects as shown by their responses of the questionnaire. In terms of space use and preferences the research shows that if students want to concentrate more, they seem to choose seats where they are closer to instructor. Finally, it was seen that students tend to be more tolerant in terms personal space when they sit next to their close friends. KEYWORDS: University education, Learning environments, Collective settings, Seating arrangements, Learning experience, Space use, Personal space, Territoriality Attention, Participation, Interaction.