Life satisfaction and donation to charitable organizations
Hayır kuruluşlarına bağış ve yaşam memnuniyeti
  1. Tez No: 366651
  2. Yazar: ZÜLFÜKAR EMİR ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA ÖKTEN HASKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Özgecilik modeli, vermenin sıcak parıltısı, yaşam memnuniyeti, bağış, araç değişken model, gözlenen ve gözlemlenemeyen değişkenler model, Impure altruism model, warm-glow, life satisfaction, donation, instrumental variables technique, selection on observable and unobservable variables, causal relation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu tezde, bireylerin bağışları ve yaşam memnuniyetleri arasindaki iliski ve bu bağlamda saf olmayan özgecilik modelinin bir konusu olan `Vermenin Sıcak Parıltısı` motivasyonu test edildi. Ilk olarak, Birleşik Devletler`de uygulanan geniş bir örnek veri kullanılarak bireylerin belirttiği yaşam memnuniyeti ve verme eylemleri arasinda bir iliski olduğu gözlendi. Yardim Kuruşlarına bağışta bulunan bireylerin daha yüksek yaşam memnuniyeti bildirdiği gösterildi. Ikinci olarak, bireylerin yaşam memnuniyeti yaptıkları bağış miktarı ile orantılı olduğu bulundu. `Vermenin Sıcak Parıltısı` motivasyonuna uyumlu olarak, yaşam memnuniyeti seviyesinin yardımın miktarına ve verme eyleminin kendisine bağlı oldugu anlaşıldı. Üçüncü olarak, araç değişken model ve gözlenen ve gözlemlenemeyen değişkenler model kullanarak, bağışta bulunma ve bireylerin belirttiği mutluluk seviyeleri arasında nedensel bir ilişki olduğu gösterildi. Dördüncü olarak, bireylerin yardımda bulunma eylemleri onların öznel mutluluk seviyelerini yardımda bulundukları yardım kuruluşunun türüne bağlı gözlendi. Bu bağlamda, bireylerin seküler ve seküler olmayan yardım kuruluşlarına yaprıkları yardımlarla bireylerin belirttiği yaşam memnuniyeti arasındaki ilişki incelendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the empirical link between individuals donations` to charitable organizations and their levels of life satisfaction is analysed, and the warm glow motive is tested in this context. Using a national representative data from US, I observed that there is a positive correlation between reported life satisfaction and individuals acts of giving. First, I found that individuals who donate to charitable organizations report a higher level of life satisfaction. Second, I found that individuals` reported life satisfaction levels are proportional to their amount of contribution to public goods. Consistent with the warm-glow motive, the life satisfaction level depends individuals` own the act of giving and their amount of donation. Third, by using instrumental variables techniques and selection on observed and unobserved variables method, the causal relation between the act of donation and individuals` reported well-being is shown. Fourth, it is observed that the act of giving a cts the individuals` subjective well-being with regard to which type of organization they donate to. In this regard, the relation between donation to secular and non-secular charitable organizations and subjective well-being is examined.